Positieve lange termijn in de praktijk vaak weerbarstig

Foto boven: Een blauwe lucht op Texel - John Oomen

In de winter zagen we het al, in de zomer zet het beeld door. Daar waar modelberekeningen voor de lange termijn geregeld een grote mate van positiviteit uitstralen, is de realiteit meestal een stuk weerbarstiger. Een weersverbetering komt er wel. Even. Maar wordt na een paar dagen alweer gevolgd door hernieuwde wisselvalligheid.

Met de zomerperiode, waarin we ons nu bevinden, zal het waarschijnlijk niet anders gaan. Berichtten we afgelopen vrijdag op deze site nog over hoe het Europese verwachtingssysteem voor de lange termijn (6 weken vooruit) nog vol zat met hogedrukgebieden, warme winden, veel zon en hoge temperaturen, na een fraaie herhaling van die run later op de dag sloeg de uitdraai van zaterdag ineens om. Vooral de eerste weken veranderden drastisch (eigenlijk bijna vanaf de korte termijn al). Weg stabiliteit en een terugkeer van de wisselvalligheid.

Een blauwe lucht op Texel - John Oomen
Een blauwe lucht op Texel - John Oomen

Amerikaanse model

Het Amerikaanse model en het AI-model van het Europese centrum zagen die verandering al in een eerder stadium. Het systeem voor lange termijnverwachtingen, dat sinds enige tijd helemaal los staat van de modelberekeningen die de verwachting in detail voor de komende twee weken maken, deed er net wat langer over. En sloeg op een drastische manier om.

Wat er aan zo’n plotselinge verandering ten grondslag ligt, is moeilijk te zeggen. Of het om een onvolwassenheid van het nieuwe systeem gaat, evenmin. Wat een onderzoek in de afgelopen winter liet zien, was dat toen ook vaak een flinke discrepantie bestond tussen de twee systemen, vergelijkbaar met het verschil dat we ook nu weer naar voren zien komen. Het zal de mensen die ermee werken ongetwijfeld opvallen en er wordt vrijwel zeker over nagedacht. En zodra duidelijk is waar het verschil vandaan komt, dan horen we dat ook vast wel.

Vandaag een fraaie zomerdag

Hoe dan ook: vandaag is een fraaie zomerdag. Er is veel zon, er drijft een klein beetje hoge bewolking over en de temperaturen lopen snel op. Op veel plaatsen worden bij een zwakke tot matige oostelijke wind vanmiddag maxima boven 25 graden verwacht, in het zuiden kan het 28 graden en in het zuiden van Limburg lokaal 29 graden worden.

Vanavond is het nog lang warm, vannacht is het tamelijk helder. Doordat er niet al teveel wind is, kan het opnieuw behoorlijk afkoelen. Vooral in het noordoosten kunnen de temperaturen nog tot 12 graden dalen. In de buurt van grote wateroppervlakten daalt het kwik niet verder dan tot 16 graden en kan het lokaal ook nog wel iets warmer blijven.

Morgen nog warmer

Ook morgen is een fraaie zomerdag met veel zon, en slechts af en toe de passage van wat hoge bewolking. Doordat de bovenlucht nog warmer wordt - in het zuiden van Limburg stijgt het kwik op 1500 meter hoogte tot 18 graden – kan het in een deel van Nederland tropisch warm worden. In het zuiden zou het kwik op een aantal plaatsen tot 31 of 32 graden kunnen stijgen. Ook in de rest van het land wordt het met 27 tot 30 graden een erg warme dag.

Woensdag bevinden we ons nog steeds in de erg warme lucht. Doordat vanuit het zuiden een storing dichterbij komt, is er wel meer bewolking. Maar in de nieuwste berekening lijkt het overdag droog te blijven. Pas in de avond zouden vanuit het zuiden wel een paar regen- en onweersbuien het land binnen kunnen komen. Daar vooruit komt het kwik nog een keer hoog uit. Afhankelijk van de hoeveelheid zon kan het tussen 27 en 33 graden worden.

Patstelling

Na de buien van woensdagavond lijkt er een patstelling te komen. Daar waar het zuiden ook donderdag en vrijdag voor een enkele regen- of onweersbui gevoelig lijkt te blijven, profiteert het noorden wellicht langer van de invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Daar wordt dan ook de meeste zon verwacht en kan het nog enkele dagen droog blijven. De temperaturen komen wel weer wat lager uit, vooral doordat de bovenlucht afkoelt. Kan het donderdag in het zuiden nog tot 28 graden opwarmen, vrijdag is het met temperaturen tussen 22 en 26 graden wel gedaan. Daarbij is de zwakke tot matige wind in het noorden nog noordoostelijk.

Vanaf het weekend zien we dan de eerdergenoemde verandering. Een nieuw lagedrukgebied op de Oceaan ten westen van Ierland wordt zo sterk dat het ook het weer in Noordwest-Europa in de greep krijgt. De wind wordt zuidwestelijk en storingen kunnen onze omgeving weer met hun wolken, regen en buien bereiken. Wat niet verandert, is dat golven met warmte vanuit het zuiden van Europa onze omgeving tussendoor, als de wind eens even zuidelijk is, nog steeds kunnen bereiken. En dan schieten de temperaturen zomaar weer even flink omhoog.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller