Rafael nu als orkaan op weg naar Cuba
Reinout van den BornOp de Caribische Zee is tropische storm Rafael tot een orkaan van de eerste categorie uitgegroeid. Rond de kern worden windsnelheden tot 125 kilometer per uur gemeten. De orkaan trekt vandaag over de Kaaimaneilanden en Cuba.
Om precies te weten hoe het met de orkaan verdergaat, is het systeem inmiddels door twee verschillende onderzoeksvliegtuigen bezocht; één van de Hurricane Hunters en een ander van de Amerikaanse luchtmacht. Ze troffen een orkaan in volle ontwikkeling aan. Inmiddels heeft Rafael ook een 20 tot 25 kilometer breed oog, met zware buien er omheen.
Rafael wordt snel sterker
Nu Rafael over een duidelijke structuur bezit, is de verwachting dat de orkaan snel verder aan kracht zal winnen. Voordat de orkaan later vandaag via Cuba naar het noordwesten de Golf van Mexico op trekt, kan Rafael tot een orkaan van de tweede en mogelijk zelfs derde categorie zijn uitgegroeid. Tijdens de passage van Cuba verliest hij weer wat kracht.
Orkaanwaarschuwingen
Voor de Kaaimaneilanden en Cuba zijn inmiddels orkaanwaarschuwingen van kracht. In beide landen worden orkaanwinden, stormvloeden vanuit zee en gevaarlijk hoge golven verwacht die in de kustgebieden veel schade kunnen aanrichten. Ook is zware regenval weer een factor om rekening mee te houden. Vooral in de bergachtige delen kunnen daardoor modder- en waterstormen en ook aardverschuivingen ontstaan. En natuurlijk overstromingen.
Boven Golf van Mexico minder sterk
Nadat Rafael Cuba is gepasseerd, komt de orkaan boven de Golf van Mexico terecht. Terwijl Rafael daar verder naar het westnoordwesten opschuift, wordt het zeewater waarboven de orkaan zich bevindt langzaam minder warm. Ook krijgt de orkaan later met een sterkere wind in de bovenlucht te maken. Beide invloeden zorgen ervoor dat de storm vanaf dat moment langzaam aan kracht zal inboeten. En voordat de Amerikaanse Golfkust wordt bereikt, zijn status als orkaan en later ook zijn status als tropische storm waarschijnlijk zal verliezen.
Andere buiencluster
Op het westelijke deel van de Atlantische Oceaan wordt intussen ook een andere buiencluster gevolgd die richting de Bahama’s trekt. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat dit systeem zich niet tot nauwelijks verder ontwikkelt. En dat er geen tropische depressie uit ontstaat.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller