Terwijl de (restanten van) subtropische storm Patty de komende dagen richting Portugal en het noordwesten van Spanje trekken, ligt boven Europa een imposant hogedrukgebied. Met uitzondering van het westen van Noorwegen en het Middellandse Zeegebied komen storingen er op dit moment vrijwel nergens aan te pas.
Het hogedrukgebied ligt boven het noordwesten en de centrale delen van Europa en wordt de komende dagen alleen maar sterker. Boven het noordoosten van Duitsland en grote delen van Polen worden uiteindelijk zelfs luchtdrukstanden van boven 1035 hPa verwacht, boven Polen mogelijk boven 1036 hPa. Het is een tijdje geleden dat dit is gebeurd.
Erg warm in de hogere luchtlagen
Opvallend is hoe warm het in dit hogedrukgebied in de hogere luchtlagen is. In een strookje van boven Noordwest-Frankrijk tot over de Britse eilanden stijgen de temperaturen op een hoogte van 5500 meter tot boven -12 graden. Dan zijn waarden die in de zomer ook niet zouden misstaan. Het laat nog eens extra zien hoe sterk dit Europese hogedrukgebied is.
Toch wil dit niet zeggen dat er in Europa helemaal geen gebieden meer zijn waar het de komende dagen wisselvallig is. En net zoals de voorgaande weken, moeten we dan vooral naar het Middellandse Zeegebied kijken. Het blijft daar aan de wisselvallige kant.
Resten Patty trekken naar Portugal
Zo zijn Spanje en Portugal nog steeds niet van de buien af. In Portugal zijn het de resten van subtropische storm Patty die vanuit het westen komen opdoemen. In de loop van de komende nacht en morgen bereiken die de noordwestkust. Ook het noordwesten van Spanje kan er nog wat van meekrijgen. Behalve nog wat wind, komen ook enkele flinke buien mee.
Patty passeerde de Azoren met windsnelheden van zo’n 90 kilometer per uur. Inmiddels is daar nog maar 70 kilometer per uur van over en op het moment dat de restanten van Patty het noordwesten van Portugal en Spanje bereiken waarschijnlijk nog minder. Tijdens de buien die meekomen, zijn regenhoeveelheden van tussen 20 en 40 millimeter mogelijk. Zodra het restant van Patty tegen het hogedrukgebied op botst, lost het overigens razendsnel op.
Op de Middellandse Zee kleine storingen
Verder naar het oosten bevinden zich boven de Middellandse Zee allerlei kleine storingen die verspreid steeds weer nieuwe buien op de rails zetten. De actiefste tollen boven het westelijke en centrale deel van het Middellandse Zeegebied rond. Ze doen daarbij vooral het oosten van Spanje, de Balearen en de eilanden Corsica, Sardinië en Sicilië aan. Ook de westkust van Italië krijgt er af en toe wat van mee. Sommige van die lagedrukgebiedjes worden tijdelijk wat actiever, met als gevolg dat de buien er omheen ook nadrukkelijker aanwezig zijn.
Het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied, waar na de zomer nog nauwelijks regen is gevallen, doet de eerste dagen nog niet mee. Pas volgende week lijkt één van de storingen wat verder naar het oosten op te dringen. Dan kunnen daar ook buien ontstaan die naar de Turkse zuidkust op weg lijken te gaan. Dan zou het eindelijk ook hier kunnen regenen.
Hoge temperaturen in de Alpen
Opvallend de laatste tijd waren de hoge temperaturen in het Alpengebied. Voor een echte sneeuwlaag moet je er op dit moment boven 3000 meter zijn of op sommige gletsjers. Vorige week nog werden door diverse bergstations, waaronder dat op de Duitse Zugspitze, voor de tijd van het jaar recordhoge temperaturen gemeten. De komende dagen lijkt het kwik in de bergen langzaam iets omlaag te gaan, zonder dat het echt winters wordt. En in het hogedrukgebied is en blijft het in de Alpen voorlopig natuurlijk ook nog langere tijd droog.
Verder naar het noorden is het ook in de grootste delen van Scandinavië rustig weer. Het westen van Noorwegen, Lapland en delen van Finland hebben wel met de invloed van storingen te maken die door de erg noordelijk liggende straalstroom naar het oosten worden gevoerd. In de Noorse bergen valt aan de westzijde veel regen en sneeuw. Ook Lapland krijgt geregeld iets van die neerslag mee. Verder kan het in het hoge noorden af en toe erg hard waaien.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller