Sneeuwbedekking Noordelijk Halfrond grootste in 20 jaar

Foto boven: Sneeuw in Dokkum, vorige week - Jules Zeinstra

Het klinkt tegenstrijdig, maar na de warmste januarimaand op aarde ooit ligt er nu op het noordelijk halfrond ook meer sneeuw dan in de 20 jaar hiervoor.

Advertentie

De sneeuwbedekking van het noordelijk halfrond bereikte afgelopen maandag een oppervlakte van meer dan 50 miljoen vierkante kilometer. Dat was sinds in elk geval 2005 niet meer gebeurd. Vooral in Azië en in de Verenigde Staten ligt op dit moment meer sneeuw. Ook Scandinavië, Oekraïne, Belarus, Kazachstan, Turkije en Iran hebben meer sneeuw dan anders.

Sneeuw in Dokkum, vorige week - Jules Zeinstra
Sneeuw in Dokkum, vorige week - Jules Zeinstra

Overschot de laatste weken ontstaan

Het overschot is vooral de laatste weken ontstaan. In januari – wereldwijd met een afwijking van +1,75 graden de warmste ooit – liep de sneeuwbedekking nog achter op normaal.

Kou-uitbraken in de VS en in het oosten Azië (beide veroorzaakt door het zich steeds weer uitstrekken van de poolwervel boven het noordpoolgebied) brachten zoveel sneeuw dat we nu ruim boven normaal en dus boven de 50 miljoen vierkante kilometer zijn uitgekomen.

De sneeuwbedekking op aarde piekt op dit moment indrukwekkend - Environment and Climate Change Canada
De sneeuwbedekking op aarde piekt op dit moment indrukwekkend - Environment and Climate Change Canada

Rusland en Canada geheel met sneeuw bedekt

De twee grootste landen ter wereld, Rusland en Canada, zijn vrijwel geheel met sneeuw bedekt. In de VS is ongeveer de helft van het grondgebied met sneeuw bedekt. Verder zien we veel sneeuw in Japan, China, Mongolië en andere Aziatische landen.

Advertentie

In Europa is het beeld gemengd. Terwijl de situatie in het noorden normaal tot boven normaal is, komen het oosten en zuidwesten van Europa veel sneeuw tekort.

Zuidwest-Europa komt veel sneeuw tekort

Hierbij gaat het in Frankrijk en Spanje onder meer om de Pyreneeën. In Spanje zelf is het alleen de Sierra Nevada in het zuiden die ongeveer het normale beeld laat zien. De andere gebergten komen veel tekort. De winter op het Iberisch schiereiland is erg droog verlopen.

De sneeuwbedekking op aarde - Climate Reanalyzer
De sneeuwbedekking op aarde - Climate Reanalyzer

Overigens gaan, zolang de temperaturen gedurende de wintermaanden op veel plaatsen nog beneden het vriespunt liggen, klimaatverandering en meer sneeuw dan anders wel goed met elkaar samen. Doordat de lucht warmer wordt, kan er meer vocht in zitten. En valt er, op plekken met temperaturen beneden het vriespunt, meer sneeuw dan vroeger.

Sneeuw en warmer klimaat gaan nog goed samen

Daarbij kan de sneeuw ook een beetje meehelpen om de temperaturen in de gebieden met sneeuw wat lager te houden dan op momenten dat er geen sneeuw ligt. Een voorbeeld daarvan zagen we de afgelopen week ook in de delen van Noord-Nederland waar nog altijd sneeuw ligt. Vooral overdag bleef het er kouder dan in de niet besneeuwde delen van het land.

Van boven op de aarde gezien - Climate Reanalyzer
Van boven op de aarde gezien - Climate Reanalyzer

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie