Toch weer vorst, droogte houdt aan

Foto boven: De zomertijd gaat de komende nacht in. Om 2 uur gaat de klok een uur vooruit - Joyce Derksen

Een weer heeft het de afgelopen nacht gevroren. In Eelde in het noorden van Drenthe kwam het op anderhalve meter tot een minimumtemperatuur van -1,1 graden, aan de grond daalde het kwik er zelfs tot -6,0 graden en was er opnieuw matige vorst. In de duinpannen koelde het tot -6 graden af.

Advertentie

Eelde was overigens wel het enige KNMI-station met vorst op anderhalve meter hoogte. Andere plaatsen kwamen er niet aan. Berkhout in Noord-Holland kwam met +0,5 graden als tweede uit de bus, en Schiphol met 1,0 graden als derde. In Arcen werd het niet kouder dan 6,6 graden.

De zomertijd gaat de komende nacht in. Om 2 uur gaat de klok een uur vooruit - Joyce Derksen
De zomertijd gaat de komende nacht in. Om 2 uur gaat de klok een uur vooruit - Joyce Derksen

Aan zee geen vorst

Op een hoogte van 10 centimeter kwam Schiphol op -3,5 graden uit en eindigde daarmee als tweede, Leeuwarden haalde -2,3 graden en eindigde als derde. Hier was Hoek van Holland het warmst met een grasminimum van 6,1 graden, gevolgd door Wijk aan Zee met 5,8 graden.

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het tot matige vorst. De duinpan bij Santpoort was op anderhalve meter het koudst. De minimumtemperatuur bedroeg er -5,97 graden. Aan de grond was het -6,56 graden. Castricum volgde op een hoogte van anderhalve meter met -2,84 graden en op 10 centimeter met -3,50 graden. Bol 2 in het Bergense bos haalde op normale waarnemingshoogte -1,37 graden, evenals Bergen. Aan de grond was Bol 2 met -3,99 graden wel een stuk kouder.

Waarnemer Jannes Wiersema in Roodeschool tekende in maart al de 20ste nacht met vorst aan de grond aan. Op 7 dagen vroor het bij hem ook op anderhalve meter. Tot nu toe viel er in maart 6 millimeter. Met februari erbij staat de teller er op slechts 21 millimeter.

Advertentie

Koude plekken als eerste opgeklaard

De koude plekken in het westen en noorden van het land waren de afgelopen nacht als eerste opgeklaard. Het oosten en zuidoosten hadden nog langer met de bewolking te maken, die bij het zwakke koufront hoorde dat gisteren laat in de middag en in de avond passeerde. Veel regen viel er niet. Het oosten en zuidoosten bleven nagenoeg droog. In de rest van het land viel op de natste plaatsen 1 tot 2,6 millimeter, maar veel vaker was het duidelijk minder.

Vanochtend vroeg was vrijwel alle bewolking het land alweer uit. We hebben dan ook een zonnige dag voor de boeg en dat is goed nieuws voor de mensen die tussen 11.17 uur en 13.04 uur de gedeeltelijke zonsverduistering willen volgen die dan te zien is. Op het hoogtepunt is ongeveer 35 procent van het oppervlak van de zon door de maan bedekt. Veel merken we daar niet van. Wel zijn sterrenwachten geopend waar het allemaal te volgen is.

Aangenaam weer

Bij dit alles waait er vandaag een zwakke tot matige noordwestelijke en later vanmiddag en vanavond westelijke tot zuidwestelijke wind en lopen de temperaturen op tot een graad of 11 in het noordwesten en 15 graden, plaatselijk in het oosten van het land.

Vanavond is het op de meeste plaatsen helder en kan de temperatuur in het oosten nog plaatselijk tot een graad of 2 dalen. Vannacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en valt op veel plaatsen een beetje regen of motregen. Veel wordt overigens niet verwacht. De zuidwestelijke wind wordt aan zee krachtig, in het Waddengebied af en toe hard en de temperaturen komen op de meeste plaatsen niet beneden 5 of 6 graden uit.

Morgen flink wat wind

Morgen vallen vooral in het oosten van het land eerst nog een paar buitjes. In het westen is de bewolking al verdwenen en in het oosten trekt later de bewolking ook weg. Toch blijven vooral daar nog wel stapelwolken over en in het noordoosten kan laat in de middag nieuwe bewolking het land binnentrekken. Daar kan dan nog weer een spatje regen vallen.

Opvallend is morgen de noordwestelijke wind. Die is in het binnenland matig tot vrij krachtig (en sterk vlagerig), aan zee krachtig en in het Waddengebied lange tijd hard. In het Waddengebied en in het uiterste noorden van het land kunnen zware windstoten met snelheden tot 75 kilometer per uur optreden. Het wordt bij dit alles niet warmer dan 10 tot 13 graden.

Na morgen opnieuw hogedrukgebieden

Na morgen staat het weer onder invloed van een hogedrukgebied. Het kiest positie op de Noordzee en zorgt ervoor dat de wind bij ons een aantal dagen uit oostelijke richtingen waait. Maandag al is het vrij zonnig, al komen dan ook nog wel platte stapelwolken voor, dinsdag tot en met donderdag lijkt het weerbeeld grotendeels helder te zijn.

In de nachten kan de temperatuur onder een heldere hemel in het binnenland nog steeds dichtbij het vriespunt en op de koudste plekken zelfs iets daaronder uitkomen. Overdag wordt het tussen 15 en 17 graden. Donderdag kan het kwik in het zuiden 20 graden halen.

Na vrijdag weer kouder

Vanaf vrijdag komt het weer in Nederland onder invloed van een volgend hogedrukgebied. Doordat de wind dan naar meer noordelijke richtingen draait, kan weer wat koudere lucht ons land bereiken. De temperaturen lijken vanaf dat moment een tijdje beneden normaal uit te komen. Verder verandert weinig. Het blijft vrij zonnig en de droogte houdt aan.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie