Een 42-jarige toerist uit België is in Amerika in het ziekenhuis terechtgekomen, nadat hij tijdens een korte wandeling in Death Valley aan zijn voeten derdegraads brandwonden had opgelopen. Het was op het moment van de wandeling bijna 51 graden.
CNN maakt melding van het voorval. Het gebeurde afgelopen zaterdag, 20 juli. De man uit België maakte een korte wandeling door de Mesquite Flat Sand Dunes, waar het op dat moment bijna 51 graden was en de bodemtemperatuur nog veel hoger, toen hij in het zand zijn slippers verloor en zijn voeten direct aan de extreme hitte van het zand werden blootgesteld. Hij liep daarbij, zo bleek later in het ziekenhuis, derdegraads brandwonden op.
Naar het ziekenhuis
Zijn familie nam onmiddellijk contact op met Park Service, maar wist de medewerker die ze spraken niet precies duidelijk te maken wat er aan de hand was. Andere bezoekers schoten te hulp en droegen de man naar een parkeerplaats. Vanwege de verbrandingen aan zijn voeten en de extreme pijn die hij had, werd besloten dat hij snel naar een ziekenhuis moest.
Eerst werd een poging gedaan een helikopter bij hem te krijgen, maar door de extreme hitte kon op de plek waar de man zich bevond niet worden gevlogen. Daarom werd hij in een ambulance gelegd en naar een hoger gelegen, koelere plaats gebracht waar de helikopter wel kon komen. Die vloog hem uiteindelijk naar een Universitair Medisch Centrum in Las Vegas.
Extreme hitte
Het ongeluk kwam twee weken nadat een motorrijder aan de hitte in het park was bezweken. Het was toen ruim 53 graden. Een dag later werd het in Death Valley bijna 54 graden, de hoogste gemeten temperatuur sinds 2021. Het is alleen al deze maand op 20 dagen meer dan 49 graden geworden in Death Valley, waarvan op minstens 9 dagen afgerond 52 graden. De gemiddelde julitemperatuur overdag in Death Valley is normaalgesproken 47 graden.
Vanwege de extreme temperaturen is Death Valley een regio waar veel toeristen komen. Veel mensen willen hitte als deze weleens meemaken of voelen. Vorig jaar reageerde het park op 88 oproepen van mensen die in nood waren geraakt. Daarbij moest 23 keer worden uitgerukt om mensen in het park daadwerkelijk op te sporen en weer in veiligheid te brengen.
Warm wegdek ook bij ons uitdagend
Hoewel we in Nederland gelukkig niet met hitte van het kaliber zoals in Death Valley geconfronteerd worden, kan een warm wegdek ook bij ons tijdens hittegolven voor overlast zorgen. Iedereen kent de problemen wel die kunnen optreden als asfalt smelt, of als beweegbare brugdelen van ophaalbruggen uitzetten en overdag in de zon moeten worden natgehouden. Wordt er onder dergelijke omstandigheden geen water opgespoten, dan komt het brugdeel vast te zitten. Verder kunnen treinsporen door uitzetting in de hete zon krom trekken.
Tijdens de 4Daagse van Nijmegen in 2006, die na één dag werd stilgelegd doordat – mede door de hitte – twee mensen waren overleden, liepen de asfalttemperaturen (volgens de metingen van de gladheidsmeldsystemen in het wegdek) tot plaatselijk 55 graden op. Diverse wandelaars meldden na afloop dat ze van twee kanten ‘gebraden’ werden. Door de zon van boven en het hete asfalt van onderen. De uitstraling van warmte door het hete wegdek veroorzaakte daarbij aan de onderbenen van diverse wandelaars uitslag. In die zin is het zelfs in Nederland oppassen geblazen met hoge wegdektemperaturen tijdens hittegolven, laat staan in Death Valley.
Strandzand kan 60 graden worden
Tijdens hittegolven in Nederland kan strandzand in de zon tot boven 60 graden opwarmen. Het is dan niet meer mogelijk om daar met blote voeten doorheen te lopen. Stop je een eitje onder de grond, direct onder het zandoppervlak, dan zal het na 20 minuten gekookt zijn. Voor auto’s in de zon geldt hetzelfde. Een autodak kan bijzonder warm worden, zeker als het om donkere auto’s gaat. In een auto kan de temperatuur tot 80 graden stijgen. Het is dan ook zaak geen mensen of dieren in afgesloten auto’s achter te laten die in de warme zon staan.
Veel problemen ontstaan in Death Valley als een auto uitvalt, of de airco niet meer werkt. Bevind je je dan in een afgelegen omgeving en kun je niet snel ergens naar binnen gaan, dan ben je meteen in levensgevaar. In die zin is het zaak je zeer goed voor te bereiden, voordat je zo’n extreem heet gebied in gaat. En de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat je je in geval van nood toch zelf kunt redden en niet van het ingrijpen van anderen afhankelijk bent.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller