De zomervakanties zijn ongeveer halverwege en de eerste Nederlanders komen alweer terug van hun trips naar bijvoorbeeld het zuiden van Europa. Ze hebben het vaak bijzonder warm gehad, zeker in de landen rond de Middellandse Zee.
Zo warm dat het overdag niet altijd even goed mogelijk was om dingen te doen die ze wilden. In de schaduw bij zwembad was een beter alternatief. Zelfs op de stranden, in de zon, had je het besef van hoe hoog de temperaturen eigenlijk waren. Daarbij is de Middellandse Zee over uitgestrekte gebieden bijzonder warm. Veel verkoeling bracht het water ook niet.
Middellandse Zeegebied erg warm
Als we naar Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije kijken, dan blijft het daar erg warm, warmer dan gebruikelijk ook. Warmbloedige hogedrukgebieden, de bekende hittekoepels of ‘heatdomes’ regeren er en houden de invloed van storingen buiten de deur. In berggebieden kan wel eens een onweersbui vallen, maar op de meeste plaatsen blijven ze uit.
In Frankrijk is het, na de hitte van de afgelopen dagen, even wat minder warm. Tot en met het weekend duurt die koelere fase. Begin volgende week lijkt een nieuwe golf met warme lucht vanuit het zuiden Frankrijk in bezit te nemen. Dan schieten de temperaturen weer flink omhoog. Tot in Parijs aan toe, waar de Olympische Spelen worden gehouden. Eerst kunnen nog een paar buien vallen, begin volgende week blijft het weer een tijdje droog.
Steeds meer gletsjers komen vrij
In het Alpengebied heeft het warme weer van de laatste tijd ertoe geleid dat steeds meer gletsjers hun sneeuwlaag hebben verloren, of aan het verliezen zijn. Complicerende factor daarbij is dat er veel Saharazand op de sneeuw ligt. Bruine sneeuw reflecteert veel minder zonnestraling dan witte sneeuw. Daardoor smelt de sneeuw sneller.
Ook in de Alpen blijft het de komende tijd erg warm. De sneeuwsmelt houdt dan ook aan. Passeert vandaag een storing met felle regen- en onweersbuien, die aan de noordzijde het actiefst lijken, de komende dagen is de zon weer vaker te zien. Helemaal droog wordt het niet, maar dat is gebruikelijk voor de zomermaanden. Door de vaak heftige thermische effecten in berggebieden, ontstaan aan bergkammen nu eenmaal makkelijk (onweers)buien.
Bij ons iets wisselvalliger
Kijken de naar de Britse eilanden, de Benelux, Duitsland en Scandinavië, dan zie we in dit deel van Europa dat twee lagedrukgebieden op de Oceaan wat meer invloed op het weer krijgen.
Is de wind bij ons tot en met vrijdag nog noordoostelijk, met daardoor nog zomerse omstandigheden (al is er wel meer bewolking en zou vandaag een bui kunnen vallen), vanaf zaterdag zoekt de wind de zuidwesthoek op. Het wordt niet meteen echt kouder. Wel kan af en toe een storing tot onze omgeving doordringen. Zaterdag en zondag is dat bijvoorbeeld het geval. Dan kunnen een paar buien vallen. Daarna duurt het tot de nacht naar woensdag voordat een volgende storing passeert. Bijna dagelijks komt het kwik regionaal wel boven 25 graden uit.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller