Ook al wordt het na vandaag minder warm in Nederland, met de zomer lijkt het voorlopig nog niet gedaan. De temperaturen blijven op een relatief hoog, vaak zomers peil. Vooral doordat de naar zuid tot zuidwest draaiende wind toch met enige regelmaat warme lucht vanuit het zuiden van Europa aanvoert. Het wordt wel iets wisselvalliger.
Dankzij het wat warmere weer in de tweede maandhelft, lijkt de gemiddelde julitemperatuur met in De Bit waarschijnlijk 18,1 graden alsnog op ongeveer normaal (18,2 graden) uit komen. Het in de eerste helft van de maand opgebouwde warmtetekort is vrijwel weg gewerkt.
Grote hoeveelheid regen
Het meest opvallende van de bijna voorbije maand was natuurlijk de grote hoeveelheid regen. In delen van Brabant, Twente, Drenthe en Friesland is plaatselijk meer dan 180 millimeter gevallen, tegen iets meer dan 80 normaal. In Twente kwam lokaal meer dan 200 millimeter omlaag. Dat was ook de plaats waar het tot de grootste wateroverlast kwam.
Vandaag is van wateroverlast geen sprake. Wel drijft wat meer bewolking over dan in voorgaande dagen. In de ochtend is dat vooral in de zuidelijke helft van het land het geval. Het blijft waarschijnlijk wel overal droog. Vanmiddag komt vanuit het westen de zon er weer overtuigender door. De wind is vandaag zwak tot matig en waait uit het noordoosten. Die wind tempert in het noorden de warmte wat. Daar kan het 23 tot 25 graden worden. In het zuiden stijgt het kwik nog wel tot een tropische 30 graden en heel lokaal misschien iets meer.
Vanavond nog lang warm
Vanavond is het droog en nog lang warm. Daarbij worden de wolken wat dikker en kan in Zeeland en ook in het zuiden van Limburg een onweersbui komen opzetten. In de rest van het land is het droog en in het noorden nog steeds opgeklaard. In de nacht kan het daar tot een graad of 12 a 13 afkoelen, in het zuiden en aan het water blijft het een stukje warmer.
Morgenochtend is er vooral in het zuiden nog kans op een regen- of onweersbui. Later in de ochtend en aan het begin van de middag drijven die buien het binnenland in, om daar geleidelijk in te zakken. Erachter breekt de zon weer steeds vaker door. De wind draait iets bij en wordt noord tot noordoost. In het noorden wordt het daardoor niet warmer meer dan tussen 19 en 22 graden. In het zuidoosten kan het kwik nog tot 27, lokaal 28 graden stijgen.
Vrijdag mooie dag
Vrijdag passeert een hogedrukgebied ons land vanuit het westen. Dat lijkt opnieuw een fraaie zomerdag te worden. Op veel plaatsen kan het bij veel zon en maar weinig wind 25 of 26 graden worden. Op de Wadden en in het uiterste noorden is het een graadje koeler, in het zuiden van het land kan het kwik juist een graadje hoger uitkomen. Een heerlijke zomerdag dus.
Vanaf zaterdag zien we de eerdergenoemde verandering in het West-Europese weer zijn beslag krijgen. Lagedrukgebieden op de Oceaan komen dichterbij. Een eerste ligt zaterdag bij IJsland en stuurt al een (zwakke) storing op ons af. Die passeert in de ochtend met bewolking en een beetje regen. In de middag komt de zon er weer door, alvorens in de nacht naar zondag en zondagochtend een tweede storing passeert. Die lijkt wat actiever.
Zondag eerst een paar buien
Zondagochtend kunnen nog een paar buien vallen, in de middag wordt het geleidelijk droog en komt de zon er vaker door. De wind, die zaterdag zuidwestelijk is, draait zondag naar west tot noordwest. En de temperaturen, die zaterdag tussen 24 en 28 graden uitkomen (voluit zomers dus), zijn zondag met tussen 21 en 25 graden weer een tikkeltje lager.
Ook volgende week houdt die schommeling aan. Maandag en dinsdag lijken warme dagen te worden, als we aan de rand van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa in een zuidelijke wind terechtkomen. Woensdagochtend passeert vanuit het westen een front met een paar regen- of onweersbuien. Terwijl het weer in de dagen daarna onder invloed van een volgend hogedrukgebied weer opknapt, zijn de temperaturen dan een fractie lager.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller