Wat voor boog zien we op deze foto?
Reinout van den BornHet zijn in het weer op dit moment niet de meest opwindende dagen. Met een groot hogedrukgebied op de weerkaarten gebeurt er weinig. Mist, wolken en regionaal de zon spelen de hoofdrol. En toch is af en toe best iets bijzonders te zien.
Foto’s maken in de mist kan heel mooi zijn, zeker als de zon daar doorheen schijnt. Sommige fotografen maken er hun specialiteit van en zijn op pad, zodra mist dreigt. Anderen willen zelfs geen foto maken, als er niet ook een beetje mist op staat.

Mistbogen
Af en toe zie je ook iets bijzonders. Zo zijn soms, als de zon door een dunne mistlaag schijnt, mistbogen te zien. Ze lijken op regenbogen, maar hebben nauwelijks kleur. Doordat mistdruppeltjes klein zijn, worden de kleuren van het lichtspectrum door breking nauwelijks uit elkaar getrokken. Je houdt zo een min of meer witte boog over met aan de buitenkant soms een oranjeachtige kleur en aan de binnenkant wat blauwachtige tinten.
Net zoals een regenboog, kun je de mistboog in de mist alleen zien als je met de rug naar de zon staat. De volledige boog, in de vorm van een cirkel, krijgen we in Nederland eigenlijk nooit te zien omdat we in een vlak land leven en niet bovenop een berg met een wijds uitzicht kunnen gaan staan. Bij ons mist feitelijk steeds de helft, precies zoals bij de regenboog.

Felle lamp
In de nacht, als er mist is, kun je de volledige mistboog wel zichtbaar maken, door een felle lamp te gebruiken. Het is wel een kleinere. Ook in je fietslamp kun je soms (delen van) een mistboog zien, als je door de mist rijdt. Ook hier geldt dat de boog van de lamp af staat.
Jolanda Bakker uit Zevenhuizen stuurde deze week een leuke foto. Ze had hem buiten, in de nevel van dat moment gemaakt. De zon scheen er behoorlijk fel doorheen. Ook op deze foto is een boog en met een beetje fantasie zelfs een dubbele boog te zien. Is dit een mistboog, zo vraagt ze zich af. In eerste instantie lijkt het daar wel op. Er is alleen één probleem: we kijken naar de zon toe en niet van de zon af. Dan kun je dus ook geen mistboog zien.

Halo’s
Lichtbreking door wolken is, ook als je naar de zon toe kijkt, wel degelijk mogelijk. Denk aan de halo’s die in sluierbewolking te zien zijn. Die lichtbreking wordt alleen niet door waterdruppeltjes, waaruit de mist op de foto bestaat, maar door ijskristallen veroorzaakt. Van ijskristallen is op deze foto geen sprake. Het is er gewoon niet koud genoeg voor.
Met de foto hebben we via zoekmachines op het internet naar vergelijkbare beelden gezocht, maar die bleken er niet te zijn. Wat hier aan de hand is, is dan ook niet duidelijk. Zien we een lichtbreking die toch door de mist wordt veroorzaakt, of hangt er ook nog iets anders in de lucht? Of ontstaan de bogen door het samenspel van licht en lens van de camera? Wie het weet, mag het zeggen. Als iemand de oplossing meldt, komen we er nog een keer op terug.
Reageren kan hier.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller