Weerkaartensoap: je zou er cynisch van worden
Reinout van den BornDe weerkaartensoap houdt aan. Het is om bijna cynisch van te worden. De voorspelhorizon is al lange tijd uitermate kort. Het ene scenario staat nog niet op de kaarten of wordt alweer door het volgende opgevolgd. En zo gaat het maar door.
Het is precies zoals we de moderne winter kennen. Zodra een hogedrukgebied in het hoge noorden verschijnt, begint het. Een putje hier, een lagedrukgebied daar, wolkenvelden in plaats van de zon, koudere opties worden steeds uitgesteld en komen uiteindelijk niet.

En ook nu valt de realiteit bar tegen
Nu gaat het weer precies zo. Leek het er enkele dagen geleden nog op dat we een in elk geval fraaie week tegemoet zouden gaan met oostelijke winden, de aanvoer van droge lucht en dientengevolge flink wat zon, de realiteit zal een heel andere zijn.
Gisteren wezen we in een verhaal op Weerverteller.nl al op de bovenluchtput, boven Frankrijk aanwezig en verantwoordelijk voor een dikke laag sneeuw in delen van het Centraal-Massief. Het gedrag ervan lijkt de doorslag te geven voor het vervolg van de winter in de periode daarna.
Berekeningen rond koudeput erg onzeker
Berekeningen rond een koudeput in de hogere delen van de atmosfeer zijn altijd erg onzeker. Morgen hebben we met die onzekerheid meteen ook al te maken. Het putje komt naar het noorden, evenals het bijbehorende lagedrukgebied aan de grond. Voor het type neerslag en de plek waar die valt, is het van belang hoe noordelijk en westelijk de put uitkomt.
Rondom een lagedrukgebied, of dat zich nu aan de grond of (zoals een koudeput) in de hogere delen van de atmosfeer ophoudt, draait de wind linksom en tegen de wijzers van de klok in. Aan de noordzijde is de wind oostelijk, aan de oostzijde zuidelijk. Hoe westelijker de put uitkomt, hoe groter de kans op de aanvoer van zachtere lucht. Hoe zuidelijker de put blijft, hoe groter de kans dat de wind oostelijk blijft. Zie daar de grote onzekerheid in een notendop.
Behalve regen kan ook sneeuw vallen
Bij het lagedrukgebied vormt zich een neerslagzone. Dat lijkt ons land morgenmiddag vanuit het zuiden te bereiken. Doordat de bovenlucht rond de put afkoelt (stijgbewegingen zorgen daarvoor), kan de neerslag zowel in de vorm van regen als van sneeuw vallen.
Nadat er vanmiddag nog af en toe zon is geweest en de temperaturen tot tussen 5 en 7 graden zijn gestegen, neemt de bewolking de komende nacht toe. Het blijft nog wel droog. De oostelijke wind is matig, aan zee af en toe krachtig en het koelt af tot iets beneden het vriespunt in het zuiden van Limburg en tot een graad of 3 in het windrijke Waddengebied.
Morgen bewolkt, later al wat regen
Morgen wordt de gehele dag een bewolkt weerbeeld verwacht. In de ochtend is het op de meeste plaatsen nog droog, in de middag wordt vanuit het zuiden de eerste regen verwacht. Die regen is nog niet erg intensief en zal ook niet in sneeuw overgaan.
Tegen het einde van de middag ligt de eerste regen over de noordelijke helft van het land. De fut is er dan wel uit. De oostelijke wind is ook morgen matig, aan zee krachtig en de temperaturen komen rond 2 of 3 graden uit. Het zal daarbij behoorlijk koud aanvoelen.
Laat in de avond een actievere neerslagzone
Morgen, laat in de avond, komt een tweede neerslagzone bij het zuiden van Nederland aan. Deze breidt zich in de loop van de nacht verder naar het noorden uit en komt tegen de ochtend boven het noorden uit. Deze neerslagzone ziet er een stuk actiever uit.
Tijdens de passage van deze neerslag kan het behalve regenen in een deel van het land ook sneeuwen. De kans daarop is in de noordelijke helft van land het grootst. Tegelijkertijd zie je hier tussen de modelberekeningen meteen verschillen ontstaan.
Verschillen in behandeling koudeput
Zo laten ECWMF, ICON en Harmonie het lagedrukgebiedje een tijdje ten westen van Nederland uitkomen. De wind draait in een flink deel van Nederland dan naar zuidelijke richtingen, waarmee wat zachtere lucht het land kan bereiken. De eventuele sneeuw gaat zo weer in regen over. Het Amerikaanse model laat de opmars van het lagedrukgebiedje op een zuidelijkere en oostelijkere positie stoppen. Dit model is duidelijk sneeuweriger.
Voor de dagen na morgen is het nog lastiger, omdat het vervolg eigenlijk al voor een groot deel afhangt van wat er morgen gebeurt. Om het nog ingewikkelder te maken, zeilt er vanuit het noordoosten ook nog eens een nieuwe koudeput in, die met de oude lijkt samen te smelten. Zonnig weer zit er deze week dan ook niet in, het lijkt bewolkt en wisselvallig te blijven.
Ook voor lange termijn kaarten opnieuw geschud
En ja, ook voor de periode daarna lijken de kaarten ook weer heel anders geschud. Gisteravond leek het er nog op dat eigenlijk alle berekeningen zich eindelijk in een koud vervolg, vanaf het komende weekend, hadden gevonden. Een ontwikkeling die op sociale media met groot gejuich werd begroet. Een dag later is dit scenario weer van de baan.
Winterweer komt er deze week niet (of het moet inderdaad een tijdje sneeuwen). En voor de periode daarna ziet het ernaar uit dat het hogedrukgebied in het noorden toch niet de dominante factor wordt, die het lange tijd wel leek te zijn. De Oceaan ruikt dan ook zijn kans en nu ziet het ernaar uit dat het na het komende weekend wisselvalliger en zachter wordt.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winter 2025 - ook zonder echt veel winterweer - verloopt wel bijzonder
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
30-Daagse (+): als de winter nog wil, moet het snel gebeuren
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller