30-Daagse (+): wisselvalige zomerstart, later omslag?

Foto boven: Het zonnetje schijnt boven het Groningse land - Jannes Wiersema

Hoewel een doorbraak van de zomer nog niet meteen op het menu staat, tapt het weer met ingang van de eerste meteorologische zomermaand, die zaterdag van start gaat, toch uit een wat ander vaatje. Het wordt minder nat en sommige dagen ook wat warmer.

Het was een bijzondere lente. Zoals al verwacht werd het een bijzonder natte lente, niet alleen door de invloeden van El Niño, maar ook door de recordwarme zeeën die ook veel extra vocht in de lucht brachten. En als het dan regent, valt er meer dan anders zou gebeuren.

Hogedrukgebieden

Op de weerkaarten zagen we de laatste weken weliswaar veel hogedrukgebieden, vaak in het hoge noorden. Toch profiteerden we er nauwelijks van. Boven het westen, midden en geregeld ook zuiden van Europa was de lucht vochtig, waren de bovenluchten steeds relatief koud en ontstonden elke keer weer storingen, die met een zuidoostelijke wind in de wat hogere delen van de atmosfeer ook in onze omgeving terechtkwamen. Zo liepen de regenhoeveelheden op en was het toch warm. De lente was niet alleen bijna recordnat, maar ook recordzacht.

Inmiddels zijn de kaartjes verhangen. Het belangrijkste hogedrukgebied ligt niet boven het hoge noorden, maar op de Oceaan. En de winden uit richtingen tussen zuidwest en oost maken de komende dagen plaats voor noordelijke winden. Daarbij krijgen we zaterdag, vooral in het oosten van het land zelfs een schampertje mee van warme lucht, die de afgelopen dagen via het midden van Europa naar het noorden is gekomen. En dat op de dag dat de meteorologische zomer begint. Maar een doorbraak van de zomer is het nog niet. Daarvoor zijn langdurige noordelijke winden nu eenmaal niet geschikt. Wel lijkt het weerbeeld vaker droog te worden.

Week 1: van maandag 3 tot en met zondag 9 juni

  • Wind tussen noord en west

  • Af en toe bewolkt en wat regen, verder geregeld zon

  • Temperaturen tussen 17 en 20 graden

Het hogedrukgebied ligt op de Oceaan met uitloper richting de Golf van Biskaje, een lagedrukgebied houdt zich op de Noorse Zee in de buurt van West-Noorwegen op. Bij ons waait de wind uit richtingen tussen noord en west en draaien af en toe zwakke storingen het Noordzeegebied in. Als zo’n storing passeert, is de bewolking even wat dikker en valt wat lichte regen of een bui. In de rustigere momenten tussen de storingen door komt de zon wat vaker tevoorschijn. Het wordt steeds zo tussen 17 en 20 graden.

In de tweede helft van de week trekt de rug, die aan het hogedrukgebied vast zit, naar het noorden en komt boven de Noordzee terecht. Lagedrukgebieden ten zuidwesten van Nederland kunnen hun invloed dan weer naar onze omgeving uitbreiden. Dan komt vochtigere en wat warmere lucht onze kant op en kunnen opnieuw enkele stevigere buien vallen.

Week 2: van maandag 10 tot en met zondag 16 juni

  • Zuidwestenwinden

  • Nu en dan buien, ook geregeld zon

  • Temperaturen 18 tot 22 graden, zuidoosten wat warmer

Het hogedrukgebied op de Oceaan lijkt weer wat naar de achtergrond te verdwijnen, het lagedrukgebied, dat eerst boven de Noorse Zee lag, komt in de buurt van Ierland terecht. In Nederland hebben we een zuidwestelijke stroming die vochtige lucht aanvoert en waarin vanuit het zuidwesten gebieden met buien meekomen. Tussendoor is ook af en toe de zon te zien. Wat verder naar het oosten in Europa is die aangevoerde lucht ook warm, maar bij ons lijken de temperaturen rond normaal te schommelen. Het wordt overdag steeds zo tussen 18 en 22 graden. Mogelijk krijgt het zuidoosten wel af en toe wat van de warmte mee.

Week 3: van maandag 17 tot en met zondag 23 juni

  • Zuidwestenwinden

  • Nu en dan buien, ook geregeld zon

  • Temperaturen tussen 18 en 22 graden

Er verandert niet veel op de weerkaarten. Het lagedrukgebied wordt boven de Britse eilanden ingetekend, er omheen zien we een gordel van hogedruk die zich van Groenland via de Azoren en het zuiden van Spanje richting het oosten van Europa uitstrekt. Bij ons blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd buien. Daarbij nog steeds een zuidwestelijke wind. Wel lijkt het erop dat die ook in het zuidoosten van het land van oorsprong wat koelere lucht aanvoert. In de temperaturen verandert dan ook weinig. Het wordt tussen 18 en 22 graden.

Week 4: van maandag 24 tot en met zondag 30 juni

  • Overgang naar droog weer

  • Nauwelijks wind, later in de periode noordoost

  • Oplopende temperaturen naar 22 tot 25 graden

Het hele patroon lijkt wat naar het noorden op te schuiven. Het lagedrukgebied gaat in de richting van IJsland en komt duidelijk minder prominent op de kaart. Het hogedrukgebied schuift naar het noorden en komt boven onze omgeving en het zuiden van Scandinavië terecht. Eigenlijk is dit een interessante omslag naar een patroon dat we hoe dan ook later in de zomer verwachten. Als deze ontwikkeling zo uitkomt, zien we deze week een overgang naar droog weer met meer zon en hogere temperaturen. Dan kan al snel 22 tot 26 graden worden. De berekeningen zelf geven echter nog normale temperaturen van 19 tot 23 graden.

Week 5 en 6: van maandag 1 tot en met zondag 14 juli

  • Meest droog en een afwisseling van wolken en zon

  • Wind uit noordelijke richtingen

  • Temperaturen tussen 18 en 22 graden, in week 6 wellicht ook wat hoger.

Het hogedrukgebied trekt in week 5 naar de Britse eilanden, waardoor de wind bij ons de noordwesthoek weer zou opzoeken. Dan opnieuw een fractie koeler dus, maar wel overwegend droog. De zon schijnt geregeld en er kunnen wolkenvelden van de Noordzee het land binnenkomen. In week 6 komt het hogedrukgebied boven de Noorse Zee uit, met een uitloper tot over de Britse eilanden. In Nederland krijgen we zo noordelijke winden met nog altijd relatief gematigde temperaturen. Wel meest droog en een afwisseling van wolken en zon.

Samenvattend:

Lijkt de meteorologische zomer van dit jaar in het oosten van het land nog relatief warm van start te gaan, volgende week is het toch weer gematigd met noordelijke winden en af en toe de passage van een zwakke storing. In de twee weken daarna lijken we de buien van weleer terug te krijgen met een zuidwestelijke wind en nog steeds gematigde temperaturen. In het zuidoosten zou het in die periode wel af en toe wat warmer kunnen zijn.

Daarna, in de tweede helft van de periode, pakt een nieuw hogedrukgebied de draad weer op en lijkt het weer bij ons te stabiliseren. Een doorbraak naar echt hoge temperaturen zit er ook dan nog niet, voornamelijk door de ongunstige windrichtingen, maar het is, als dit zo uitkomt, wel een begin. En in het nieuwe Nederlandse klimaat weet je het dan ook maar nooit.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller