De orkaan Beryl, die in het gebied van de Caribische Zee record op record stapelt, is langs de zuidkust van Jamaica naar het westen getrokken. De schade is er groot. Veel straten staan onder water, elektriciteit is uitgevallen en er zijn andere vormen van verwoesting.
Eerder al trof Beryl, toen nog een orkaan van de vijfde categorie, de bovenwindse eilanden, waaronder Saint-Vincent, Grenada en de Grenadines. Daar lijkt de schade nog veel groter. Op sommige van de eilanden is 90 procent van de huizen verwoest. Union Island, een onderdeel van de eilandengroep, lijkt tijdens de passage Beryl zelfs compleet verwoest te zijn.
Nog steeds vierde categorie
De orkaan, nog steeds van de vierde categorie met rond de kern windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur, is nu onderweg naar de Kaaiman eilanden. De verwachting is dat Beryl daarbij geleidelijk nog wat meer aan kracht verliest, maar tegelijkertijd een sterke orkaan blijft. Dat de orkaan wat aan sterkte inboet, heeft met de sterkere wind te maken waaraan het systeem nu blootstaat. De draaiende luchtkolom in de orkaan is daardoor enigszins scheef komen te staan. Hierdoor functioneert het systeem niet meer zo efficiënt als eerder.
Na de Kaaimaneilanden volgt het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Daar passeert de orkaan morgen in de loop van de middag, avond en in de nacht naar zaterdag (Europese tijd). Zodra de kern van Beryl eenmaal boven land is, wordt een verdere afname van de kracht van het systeem verwacht. Beryl wordt dan waarschijnlijk gedegradeerd tot een tropische storm. Eenmaal aan de andere kant van Yucatan, boven de Golf van Mexico, kan Beryl weer aan kracht winnen en opnieuw tot een orkaan uitgroeien. De laatste bestemming is het grensgebied tussen Mexico en de VS, waar eerder tropische storm Alberto aan land is gegaan. Over de precieze plek waar de orkaan aan land zal komen, bestaat overigens nog veel onduidelijkheid.
Grote hitte in de VS
Terwijl Beryl haar weg over de Caribische Zee en later dus de Golf van Mexico vervolgt, vieren de Amerikanen vandaag hun Onafhankelijkheidsdag, ‘the Fourth of July’. Ze doen dat vooral in het westen en zuiden onder een hittegolf. Tussen de 130 en 140 miljoen mensen wonen in een gebied dat vandaag aan één of andere vorm van een hittewaarschuwing blootstaat. In Californië komen daar ook nog eens de diverse bosbranden bij die er woeden. Onder meer in de omgeving van het stuwmeer Lake Oroville staat een groot natuurgebied in brand. Terwijl de mensen er in hun bootjes over het meer varen, wordt op het land een grote brand bestreden.
Doordat het in Californië de afgelopen winter veel heeft geregend, was er in het voorjaar veel begroeiing. Tot voor een paar weken was het er op veel plaatsen ook nog groen. Toen de hitte daarna kwam, is de begroeiing in hoog tempo uitgedroogd. Met de hitte en de fel schijnende zon van nu – het wordt soms tussen 40 en 45 graden – is het bosbrandgevaar enorm toegenomen en zijn ook veel branden uitgebroken. Vergeleken met vorig jaar om deze tijd, toen het nog een stuk natter was, gaat het om een toename van zelfs 600 procent. De brandweer in het westen van de VS gaat dan ook een zeer drukke tijd tegemoet, zo is de verwachting.
Hitte in het zuiden breidt zich uit
Een ander gebied waar het maar heet blijft ligt in het zuiden van de VS, onder meer in de staten Texas, Louisiana, Oklahoma, Arkansas, Missouri en Alabama. Ook hier is het al lange tijd heet, evenals in het aangrenzende Mexico. De hitte breidt zich de komende dagen verder naar staten als Kentucky en Ohio uit. In vrijwel de gehele VS zijn de temperaturen op dit moment hoger dan normaal. Alleen in het noorden liggen een paar gebieden waar het niet heet is.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller