Op de flanken van Spanjes hoogste berg, de vulkaan El Teide (3718 meter) op Tenerife, hebben zich vorige week donderdag vele kleine aardbevinkjes voorgedaan.
Het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN) nam donderdagochtend tussen 06:00 en 09.20 uur (plaatselijke tijd) een abnormale seismische activiteit waar in de buurt van Las Cañadas del Teide. Er werden minstens 500 mini-aardbevingen geteld. De zwerm aan aardbevingen deed zich voor in hetzelfde gebied waar ook de afgelopen jaren al meerdere groepen van kleine aardbevingen zijn gedetecteerd.
Het gebeurde de afgelopen jaren eerder
Eerder al werden in oktober 2015, juni 2019 en juni en juli 2022 vergelijkbare seismische zwermen waargenomen, allemaal ten zuidwesten van de Pico Viejo. De activiteit van nu begon met een reeks van 10 aardbevingen met een magnitude van minder dan 1,1 en op een diepte van 8 tot 12 kilometer. Daarna volgden signalen van langere duur, zonder duidelijk gedefinieerde seismische fasen, en met een hoog frequentiegehalte.
Uiteindelijk ging dit over in een lange reeks van honderden bevinkjes met een kleine en vergelijkbare magnitude, die op bijna regelmatige tijdsintervallen plaatsvonden, in een patroon dat door het geografische instituut wordt beschreven als ‘tromgeroffel’. Vanwege de zwakte van de geregistreerde signalen, kon een groot deel van de aardbevingen uiteindelijk niet in de boeken worden opgenomen. Ze waren nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Abnormaal, maar niet zorgwekkend
Volgens de directeur van het Nationale Geografische Instituut op de Canarische Eilanden, Itahiza Domínguez, was de seismische zwerm die gedurende drie uur in Las Cañadas del Teide werd waargenomen ‘abnormaal’, maar hij benadrukte dat het ‘niets te maken heeft’ met het proces dat leidde tot de laatste vulkaanuitbarsting op La Palma.
Hij zegt dan ook dat dit ‘niets nieuws’ is, aangezien het de vijfde keer is sinds 2016 dat een dergelijk fenomeen in hetzelfde gebied voorkomt. De directeur geeft daarbij wel aan dat ‘het moeilijk is om precies te begrijpen wat er aan de hand is’.
Alert blijven
Volgens de directeur is het belangrijk ‘alert te blijven’, omdat het gaat om zeer kleine gebeurtenissen die ‘zich in korte tijd ophopen’. Het meest intense deel van de aardbevingen speelde zich in dit geval gedurende de laatste twee uur van de zwerm af, maar werd door de bevolking van Tenerife niet gevoeld. Dit in tegenstelling tot wat op La Palma gebeurde, waar de aardbevingen wel heel duidelijk door de inwoners te voelen waren.
‘Zorgwekkend zou het pas worden als dit wekelijks gebeurt; dan zouden uiteraard alle alarmen afgaan. Maar dat is nu niet het geval. Uiteraard moeten we dit analyseren en proberen te begrijpen wat er aan de hand is’, aldus de directeur. Hij benadrukt dat het moeilijk is om situaties als deze op Tenerife te analyseren, omdat er ‘nooit instrumenteel’ een eruptie is geregistreerd. Van historische erupties is alleen bekend wat er destijds door de bevolking werd waargenomen en gevoeld.
Laatste keer in 1909
De laatste keer dat er rond El Teide vulkanische activiteit werd waargenomen, was in 1909 bij El Chinyero, dat ten noordoosten van de piek ligt. Daarna is het op de vulkaan rustig gebleven.
Mis ook deze verhalen niet:
30-Daagse: meteorologische winter in zicht en weer wordt interessant
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller