Als de zomer nu kantelt, komt het nog wel goed

Foto boven: Vanaf zondag gaan we in Nederland een langere periode met zomerweer in - Jolanda Bakker

Terugdenkend aan zomers van vroeger, zie ik vooral een zonnetje, blauwe luchten, bruin gras en zwemmende mensen voor me. En maar weinig regen. In de zomer van 1976 waren we als gezin in het Engelse Seaton, in een onooglijk bungalowpark.

Advertentie

Niet het beeld van lelijke bungalows, maar dat van een land in de ban van een ongekend hete, droge zomer is blijven hangen. De blauwe zee, de felle zon en het verdorde, Engelse landschap. Mensen die met jerrycans naar tankwagens moesten om drinkwater te halen. Volle kiezelstranden, een pijniging voor je lijf, maar de enige uitwijk naar het water in de hitte.

Vanaf zondag gaan we in Nederland een langere periode met zomerweer in - Jolanda Bakker
Vanaf zondag gaan we in Nederland een langere periode met zomerweer in - Jolanda Bakker

Zomers weer blijft beter plakken

Herinneringen aan zomerse omstandigheden blijven veel beter plakken dan die aan regen, wind en grijze wolken. Van het weer waarin de kleur zo mist, een kleur die juist als de zon schijnt feller is dan anders. We hebben het op deze site al eerder gememoreerd. Een zomer mag dan warm zijn, als het toch vaak donker is en regent, dan tellen die temperaturen niet. Dan mist de kleur, worden geen herinneringen gemaakt en blijft het beeld grijs en onaantrekkelijk.

Koelere zomers met veel zon en weinig regen – ja, ik weet het, die bestaan niet meer – maken dan toch meer indruk. Wat dat betreft, is het niet vreemd dat de huidige zomer bij de meeste mensen nog niet echt tot leven is gekomen. Hoewel het maar licht aan de koele kant was tot nu toe, regende het te vaak en veel te veel en liet ook de zon het te regelmatig afweten. We hebben een paar zonnige weken nodig, om dat beeld te laten kantelen.

Misschien komt het nog wel goed

Het is nog niet te laat. Tot diep in de septembermaand kan het zomerweer zijn. De kaarten voor de lange termijn zijn hoopvol, zo schreven we gisteren in de nieuwste aflevering van de 30-daagse verwachting al. En eigenlijk komt de omslag op de korte termijn al. Vanaf morgen neemt een hogedrukgebied de teugels in handen. En wordt het beter en warmer.

Vandaag al kan het met een beetje geluk in het westen en noorden zover zijn. Hoewel we ons nog steeds dichtbij de overgangszone met warme lucht boven Duitsland bevinden, is die in de berekeningen inmiddels zover oostelijk uitgekomen dat we minder gevaar lopen om nog onder invloed van een storing te komen, die er later vandaag doorheen trekt. Vooral in het westen en noorden kan de zon zelfs behoorlijk doorbreken, de wolkenvelden lijken voornamelijk nog een zaak voor het zuidoosten en oosten van het land. En in Limburg kan er nog een beetje regen uit vallen, in de rest van het land lijkt het lange tijd droog te blijven. Daar kan vanavond nog een enkele bui vallen, als een bovenluchtstoring overkomt. Veel is dat niet. De wind is zwak tot matig en wordt later noordwest. En het kwik komt tussen 20 en 24 graden uit.

Vanaf morgen de omslag

Vanaf morgen is het de beurt aan een hogedrukgebied dat de komende dagen via de Benelux naar Duitsland en Oost-Europa trekt en op dinsdag en woensdag steun krijgt van een ander hogedrukgebied, dat vanuit Engeland de Noordzee oversteekt en Scandinavië intrekt. Woensdag en donderdag passeert vanuit het zuiden een lagedrukgebied met een paar buien.

Eerst is het de beurt aan de zon. Tot en met dinsdag kan die overdag redelijk ongehinderd schijnen, al zijn er morgen in het binnenland ook wel stapelwolken. Morgen draait de zwakke tot matige wind naar noord tot noordoost en komen de temperaturen van noord naar zuid tussen 20 en 25 graden uit, maandag kan het op veel plaatsen in het binnenland al zomers warm worden. Dinsdag en woensdag lijken vooralsnog de warmste dagen van de week te worden, met temperaturen die in het zuiden op steeds meer plaatsen tropisch worden.

Woensdag en donderdag onweerskans

Doordat tegelijkertijd vanuit het zuiden een storing naderbij komt, neemt woensdag de bewolking wel geleidelijk toe. Tevens krijgt het weer door de oplopende luchtvochtigheid dan een drukkend en benauwd karakter. Overdag kan al een lokale bui vallen, in de avond komen mogelijk enkele stevige regen- of onweersbuien vanuit het zuiden het land in.

Ook donderdag, als het lagedrukgebied zich weer langzaam van ons land verwijdert, kan het in het binnenland nog tot een paar regen- of onweersbuien komen. De temperaturen komen dan weer een fractie lager uit. Vanaf vrijdag keert de zon terug en wordt het opnieuw warmer.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller