De hondsdagen, de warmste dagen van onze zomer komen eraan

Foto boven: Zonnig weer in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema

Vanaf morgen komen we in het warmste deel van de zomer uit. De hoogzomer, die tot 20 augustus duurt, valt samen met de periode van de hondsdagen. Beide tijdvakken zijn hierdoor in de meteorologie ongeveer synoniemen van elkaar geworden.

De hondsdagen zijn de periode waarin Sirius, een heldere ster in het sterrenbeeld ‘Grote Hond’ tegelijk met de zon opkomt en daardoor niet zichtbaar is. Na 20 augustus kun je Sirius wel weer zien. Doordat de periode van de hondsdagen samenvalt met de Nederlandse hoogzomer, wordt het warmste deel van onze zomer ook vaak ‘de hondsdagen’ genoemd.

Jannes blauw en helder
Zonnig weer in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema

Hoge luchtvochtigheid

Tijdens de hondsdagen zijn niet alleen de gemiddelde zomertemperaturen op hun hoogst, de warmte gaat vaak ook gepaard met een hoge luchtvochtigheid. De zomer is alweer behoorlijk onderweg, de oppervlaktewateren opgewarmd en er komt flink wat waterdamp in de lucht terecht. Vroeger waren de hondsdagen dan ook een periode om op je hoede te zijn. Bederfelijke waar kon nauwelijks worden bewaard en moest snel worden opgegeten. Verder kan de warmte, als het een tijdje zomerweer is, gemakkelijk erg drukkend aanvoelen.

De hondsdagen beginnen dit jaar met warm weer. Niet alleen vandaag, maar ook morgen kunnen de temperaturen in het warmste deel van het land tot tropische waarden stijgen. Dat betekent hoogstandjes tot 32 graden, morgen in het oosten en zuidoosten van het land. Vandaag kan het daar al plaatselijk 30 graden worden. In het noordwesten en in het Waddengebied is het met tussen 25 en 28 graden een fractie koeler, maar niet minder zomers.

Vlak hogedrukgebied

Het weer staat onder invloed van een vlak hogedrukgebied dat over het oosten van Europa naar Rusland trekt en geleidelijk verder in betekenis afneemt. Bij ons waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en oost die warme lucht aanvoert. Morgenavond is de invloed van het hogedrukgebied op het weer bij ons zover afgenomen dat een storing vanuit het zuidwesten dichterbij kan komen. En die gaat het zeer warme weer beëindigen.

Morgenmiddag neemt, na een nog zonnige start van de ochtend, de bewolking toe, met tegen de avond in het zuidwesten al een eerste kans op een regen- of onweersbui. Later in de avond, in de nacht naar zondag en ook zondag overdag volgen er meer. Het is nog niet duidelijk op welke regio’s het zwaartepunt van de buien zal komen te liggen. Later op zondag, vanaf de tweede helft van de middag, knapt het weer vanuit het westen op, als een volgende rug van hogedruk het land binnentrekt. De laatste buien verdwijnen dan en de zon breekt voluit door. En het kan ondanks de naar west draaiende wind toch nog 20 tot 25 graden worden.

Maandag een droge dag

Maandag lijkt een droge dag te worden met een afwisseling van stapelwolken en zon en maxima tussen 20 en 24 graden. In de nacht naar dinsdag, dinsdagochtend en in de nacht naar woensdag trekken twee volgende buiengebieden over ons land. De wind wordt dan westelijk tot noordwestelijk, neemt even flink toe en voert nog wat koelere lucht aan.

Vanaf later op woensdag komt een volgend hogedrukgebied dichterbij. Niet alleen stabiliseert het weer dan, maar ook kan het zo maar zijn dat we naar een hernieuwde opleving van het zomerweer kunnen toewerken, zeker als het hogedrukgebied ten oosten van Nederland terecht is gekomen en de wind bij ons weer een tijdje naar het zuidoosten draait.

Golfbeweging

En zo lijkt zich in het Nederlandse weer een duidelijke golfbeweging in te zetten, waarin koelere en warmere periodes elkaar met enige regelmaat afwisselen. Het is een teken dat er toch enige dynamiek in de atmosfeer zit en dat we niet meer per se zo lang aan hetzelfde weertype hoeven vast te zitten als eerder in de zomer vaak het geval is geweest. Dat biedt kansen voor de hondsdagen om mogelijk ook tot het warmste deel van deze zomer uit te groeien.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller