De komende dagen uitzonderlijk warm in Zuidoost-Europa

Foto boven: De Zwarte Zeekust, in het noorden van Turkije doet ook mee aan de hitte - Wikipedia

Het is extreem heet in het zuidoosten van Europa. In landen als Griekenland en Turkije werd het de afgelopen weken al geregeld 40 graden of warmer, nu zijn veel republieken van het voormalige Joegoslavië, Hongarije, Roemenië en Oekraïne daarbij gekomen. In Oekraïne kan het de komende dagen mogelijk 43 graden worden. Als dat gebeurt, komt het absolute warmterecord van het land, dat op 42 graden ligt, zelfs in gevaar.

Het is al een tijd lang het beeld van deze zomer. Daar waar het bij ons, in de ons omringende landen, maar ook op de Britse eilanden en in Scandinavië vaak koel is en wisselvallig, is de warmte en het daarbij behorende zonnige weer vooral een zaak van het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa. De luchtdrukverdeling boven Europa is daar debet aan.

OrduSeaside
De Zwarte Zeekust, in het noorden van Turkije doet ook mee aan de hitte - Wikipedia

Hittekoepel

Zijn lagedrukgebieden vooral boven het noordelijke deel van de Oceaan sterk, zo’n beetje tot in het zeegebied bij Ierland aan toe, hogedrukgebieden vinden we bij de Azoren, maar ook boven het zuidoosten van Europa. Met name dat laatste hogedrukgebied is tot op grote hoogte gevuld met erg warme lucht. Eigenlijk heeft het hete en droge lucht, afkomstig vanuit de Sahara en met een zuidwestelijke wind tot over het zuidoosten van Europa geblazen, ingevangen en op die plaats verder verwarmd. Het is een echte hittekoepel, een heatdome.

Doordat het hogedrukgebied al lange tijd op zijn plaats ligt, zijn de temperaturen in Zuidoost-Europa en op de Balkan steeds verder opgelopen. Eerst waren het alleen Griekenland en Turkije waar het in de middag smoorheet was met temperaturen deels boven 40 graden, nu doen andere landen in het zuidoosten ook mee, tot Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Oekraïne aan toe. Het kwik springt er de eerstkomende dagen alleen maar verder uit de band.

Toenemend gevaar voor natuurbranden

Behalve onverdraaglijk hoge temperaturen, levert dit ook toenemende droogte en gevaar voor natuurbranden op. In Griekenland hebben die branden verspreid alweer toegeslagen. Ook in de landen van voormalig Joegoslavië wordt ervoor gevreesd.

In Griekenland zijn vorig jaar al slechte ervaringen opgedaan met natuurbranden. Zo verloor Rhodos een groot deel van zijn bosareaal. In een poging een herhaling dit jaar te voorkomen, hebben de Griekse autoriteiten uitgebreide maatregelen genomen. Toch moesten begin deze maand alweer bewoners en toeristen van de zuidkust van het populaire vakantie-eiland Kos worden geëvacueerd, in verband met de maar aanhoudende bosbranden daar.

Tot halverwege de week heet

De grootste hitte in het zuidoosten van Europa lijkt nog tot halverwege deze week aan te houden, daarna kan de allerergste hitte een fractie worden getemperd. Tegelijkertijd komen vanuit het noordwesten ook een paar regen- en onweersbuien opzetten, die wat verkoeling kunnen brengen. In ons deel van Europa lijkt het deze week juist wat warmer te worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller