Grote delen van zuidwesten VS kampen met extreme hitte

Foto boven: Las Vegas, middenin de Mojave-woestijn - Stan Shebs

Grote delen van het zuidwesten van de VS hebben met een periode van schroeihitte te kampen. In een stad als Las Vegas was het vorige week 7 dagen achter elkaar warmer dan 46 graden. Daarbij werd een nieuw hitterecord voor de stad gezet van 48,9 graden.

De Amerikaanse weerdienst noemt de hittegolf in het gebied extreem gevaarlijk. Niet alleen omdat de temperaturen er zo hoog zijn, maar ook omdat de hitte er al zo lang duurt. Hoewel de hitte in het gebied in het weekend iets werd getemperd, blijft het kwik er ook de komende tijd ongewoon hoog. En blijft het warmbloedige hogedrukgebied, dat het hete weer in het gebied veroorzaakt, op zijn plaats. Inwoners is gevraagd om de hitte serieus te nemen.

Las Vegas, middenin de Mojave-woestijn - Stan Shebs
Las Vegas, middenin de Mojave-woestijn - Stan Shebs

Meer dan honderd miljoen mensen

Het hete en droge weer van de laatste tijd kan als een eerste uitwerking van de inzettende La Niña worden gezien, ook al loopt die tot nu toe nog niet zo hard van stapel. Het hitteseizoen begon met de langdurige aanwezigheid van een warmtehoog, een echte hittekoepel of heatdome boven Mexico, het zuiden van de VS en de Golf van Mexico. In een wat later stadium is het zuidwesten van de VS daarbij gekomen. Meer dan 100 miljoen mensen in de VS leefden de afgelopen week onder een of andere vorm van hittewaarschuwing, met de meest extreme waarschuwingen voor de woestijnen in het zuidwesten van het land.

Volgens de Amerikaanse weerdienst is hitte één van de dodelijkste fenomenen in het weer van de VS. Jaarlijks sterven er honderden mensen door oververhitting, zo denken de deskundigen van de weerdienst. In juli van dit jaar waren het er in ieder geval al 37, zo rekenen zij voor. Maar, zeggen ze erbij, dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.

Brandgevaarlijk

De hittegolf in het zuidwesten van de VS komt na een winter waarin het nog wel veel heeft geregend. Daardoor was er in het gebied nog veel begroeiing aanwezig. Die is in korte tijd volledig uitgedroogd en daardoor erg brandgevaarlijk geworden. In Californië moet de brandweer inmiddels dan ook de strijd aan met diverse grote natuurbranden.

Niet alleen in het zuidwesten van de VS veroorzaakt de hitte grote overlast, ook verder naar het oosten en dieper landinwaarts is dat het geval. In Houston kampen veel inwoners met de naweeën van orkaan Beryl, die vorige week maandag dwars door de stad trok. Meer dan 760.000 mensen zitten er zonder stroom. Nu het ook in Houston intens heet is geworden, kunnen ze hun airco’s niet aanzetten. Op allerlei manieren proberen ze verkoeling te vinden. Het is een absolute nachtmerrie, zeggen ze. Ook waterleidingbedrijven en ziekenhuizen moeten moeite doen om aan stroom te komen. Daarbij gaat veel voedsel verloren, doordat koelkasten het niet doen.

Overheid zet bussen in

In de ten zuiden van Houston gelegen plaats Galveston, die ook door orkaan Beryl is getroffen, zet de overheid bussen met airconditioning in om de door de stroomstoringen getroffen mensen de kans te bieden een beetje af te koelen. Het is nog maar drie jaar geleden dat Texas eveneens met het grootschalig uitvallen van elektriciteit werd geconfronteerd. Toen was een extreme koudegolf met temperaturen diep onder het vriespunt er de oorzaak van. Het lijkt erop dat de elektriciteitsbedrijven maar weinig van die situatie hebben geleerd. Nu gaat het opnieuw mis. Het geduld van de mensen met de bedrijven begint dan ook behoorlijk op te raken.

Volgens de bedrijven zelf, kunnen ze aan de situatie van dit moment niet veel doen. Dat er geen stroom is, komt doordat veel hoogspanningsleidingen tijdens de storm onklaar zijn geraakt. En dat komt weer doordat er bomen op zijn gevallen. Met man en macht (met hulp van duizenden mensen) wordt nu gewerkt aan het herstel van de leidingen. Maar daar is wel veel tijd voor nodig. Tijd die de oververhitte inwoners van Houston en Galveston niet meer hebben.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller