De zomer staat te popelen om zijn blazoen, dat er tot nu toe nog niet al te fraai uitzag in Nederland, wat verder op te poetsen. Vooral vanaf zondag, als een hogedrukgebied in de buurt van Nederland komt, knapt het weer op en wordt het warmer. Tot die tijd bevinden we ons nog onder de invloed van de overgangszone van de warme lucht, die al wel grote delen van Duitsland bereikt, en de koelere nog in onze omgeving.
Vandaag is het eerst bewolkt en valt plaatselijk nog wat regen of een buitje. Vanmiddag wordt het vanuit het westen geleidelijk droog en komt de zon er vaker door, het laatst in het oosten van het land. Er waait een zwakke tot matige westelijke wind en de temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het noordwesten, tot 24, lokaal 25 graden in het oosten.
Overgangszone dichtbij
Vanavond en de komende nacht ligt de overgangszone nog steeds dichtbij, ten oosten van Nederland. Vannacht is het daarbij op de meeste plaatsen droog. Er zijn wolkenvelden, de dikste in het oosten en zuidoosten, de meeste opklaringen in het noordwesten en noorden. Daar kan het tot 13 of 14 graden afkoelen. In het zuidoosten tot 16 of 17 graden.
Voor morgen overdag is de verwachting nog een beetje onzeker. Het front ten oosten van ons begint te golven, wat betekent dat zich een nieuwe storing vormt. Het bijbehorende regengebied kan zich in de loop van de middag en avond mogelijk nog tot over het zuidoosten en oosten van Nederland uitbreiden. Helemaal zeker is dit nog niet. Als dit gebeurt, dan zijn in die regio’s plaatsen waar het mogelijk toch even flink kan gaan regenen. De rest van het land lijkt eraan te ontkomen en vooral in het westen en noorden is er ook wel af en toe zon. De zwakke tot matige wind is veranderlijk en het wordt morgenmiddag 21 tot 24 graden.
Over een andere boeg
Vanaf zondag gooit de zomer het over een andere boeg. Er verschijnt een hogedrukgebied op de weerkaarten dat maandag via Nederland naar Duitsland trekt en vervolgens boven Oost- en Centraal-Europa een tijdje blijft liggen. Dinsdag komt er een tweede hogedrukgebied achteraan, dat vanuit Engeland via de Noordzee naar Scandinavië trekt. Samen houden ze storingen meerdere dagen uit de buurt. Daarmee is een langere, zomerse periode mogelijk.
Zondag komt de zon er al mooi door, zijn er ook nog wel stapelwolken en lopen de temperaturen bij veel zonneschijn op veel plaatsen al tot tussen 20 en 25 graden op. Maandag kan het bij veel zon op meer plaatsen zomers warm worden. Dinsdag en woensdag gaan de temperaturen nog wat verder omhoog en komt in het zuiden een lokale tropische dag in zicht. Woensdagavond, in de nacht naar donderdag en donderdag overdag kan een lokale regen- of onweersbui vallen. Daarna wordt het fractie minder warm, maar nog steeds dagelijks 21 tot 25 graden.
Nieuw hogedrukgebied
Wat we tegen het einde van volgende week ook zien, is een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië dat zich alweer met het weer in onze omgeving wil gaan bemoeien. Als we terugdenken aan de eerste helft van deze zomer, mogen we van een trendbreuk spreken. Kwamen we toen om de haverklap onder invloed van echt koele lucht, afkomstig van noordelijke delen van de Oceaan, terecht, nu zitten dat soort capriolen er niet meer in.
Een belangrijk verschil met de eerste zomerhelft is dat de hogedrukgebieden, die zich met enige regelmaat van het Azorenhogedrukgebied afsplitsen, nu een veel noordelijkere koers volgen, geholpen door de sterk positieve NAO-index van dit moment. Warme lucht vanuit het zuiden kan daarmee onze omgeving ook makkelijker bereiken. En dat doet de zomer goed.
Nog beneden normaal
De julimaand staat tot nu toe met zijn gemiddelde temperatuur nog 0,3 graden beneden normaal. Op basis van de verwachtingen van dit moment kan het beeld nog iets gunstiger worden, al ziet het er niet naar uit dat juli nog tot een warmere dan normale maand zal uitgroeien. De zomer is tot nu toe 0,4 graden koeler dan gebruikelijk verlopen. Het lot van de zomer als geheel zal straks van de augustusmaand afhangen. Die zal flink warmer dan normaal moeten verlopen, om van de zomer nog een warme te maken. Op basis van de ontwikkelingen van nu is het zelfs niet helemaal ondenkbaar dat dit nog gaat lukken ook.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller