30-Daagse (+): eerst net niet, maar daarna alsnog de doorbraak?

Foto boven: Zomerweer aan de Utrechtse grachten - Gerrit Hogeweg

Het mag bij ons dan even goed warm zijn, een doorbraak naar bestendiger zomerweer op de lange termijn lijkt dit nog niet te zijn. Zaterdagavond dringen buien het land binnen die een einde maken aan de warmte van dit moment. Daarna is het volgende week minder warm – niet koud – en kunnen dinsdag en woensdag weer storingen passeren.

We zagen het in de lange termijnverwachting van vorige week al. Hoewel hogedrukgebieden in het vervolg van de zomer zeker bij ons in de buurt willen komen, liggen we in Nederland wel meestal aan de relatief koele kant ervan. De kant waar de wind uit west tot noordwest waait. De kant ook waar de temperaturen in de bovenlucht relatief gematigd zijn, zeker als je die vergelijkt met de bovenluchttemperaturen zoals die in Zuid-Europa worden gemeten.

Gerrit Hogeweg Utrecht gracht
Zomerweer aan de Utrechtse grachten - Gerrit Hogeweg

De Oceaan, die hogedrukgebieden boven Europa een zetje naar het noorden zou kunnen geven als daarop de restanten van orkanen zouden verschijnen, helpt op dit moment niet mee. Na een wilde start is het orkaanseizoen weer helemaal tot rust gekomen. De komende week worden zelfs helemaal geen ontwikkelingen verwacht. Het Hurricane Center in Miami houdt op dit moment geen enkele buiencluster in de gaten. Ze zijn er bijna niet.

De dynamiek

De enige dynamiek die we in het weer zien, is die van de afwisseling van hoge- en lagedrukgebieden in onze omgeving. Van het Azorenhogedrukgebied, dat gewoon op zijn plaats ligt, splitsen zich nu en dan aparte hogedrukcellen af, die over Frankrijk naar het noordoosten trekken en dan boven het oosten van Europa uitkomen. Ze sturen af en toe uitlopers van hogedruk op ons af, die vanuit het westen passeren. Er vooruit voert een westelijke tot noordwestelijke wind dan relatief koele lucht aan, erna wordt de wind zuidelijk en kan warmere lucht onze omgeving tijdelijk bereiken. En op de overgangen vallen enkele buien.

Die dynamiek heeft met de langzaam schommelende, maar in het algemeen toch positieve NAO-index te maken. Een situatie die hoort bij het door het Azorenhogedruk nu en dan afvuren van aparte hogedrukcellen in de richting van het Europese continent. Het klopt allemaal.

Week 1: van maandag 22 tot en met zondag 28 juli

  • Eerst koel met soms buien

  • Later in de week stabieler en warmer

  • In het weekend buien en minder warm

Maandag lijkt een vrijwel droge dag te zijn, als een rug van hogedruk over ons land trekt. Dinsdag en woensdag komt er een lagedrukgebied met een paar storingen achteraan. Waarna later op woensdag en donderdag een nieuwe rug van hogedruk nadert. Er vooruit is de wind westelijk tot noordwestelijk, erachter wordt hij zuidelijk en kan warmere lucht onze omgeving weer bereiken. Dat zou een nieuwe – en korte – opleving van de zomer kunnen opleveren. Later in het weekend komen dan weer nieuwe storingen dichterbij en wordt het opnieuw minder warm.

Week 2: van 29 juli tot en met 4 augustus

  • Stabiel weer met weinig regen

  • Veel zon, in het noorden en oosten ook wolken

  • Temperaturen tussen 20 en 25 graden.

Een hogedrukgebied, waarvan het zwaartepunt boven het noordwesten van Frankrijk wordt ingetekend, breidt zich nog wat verder uit, eigenlijk in alle richtingen. Nederland blijft aan de noordwestflank in een westelijke tot noordwestelijke wind liggen. Die houdt de temperaturen in onze omgeving gematigd, waarbij het zeker niet koud is.

Door de kracht van het hogedrukgebied lijkt het ook een behoorlijk droge week te worden. Wolken van de Noordzee kunnen vooral het noorden en oosten van het land bereiken, maar er is veel ruimte voor de zon, zeker in het westen en zuiden van het land. Daar wordt het ook het warmst met temperaturen die echt wel in de buurt van 24 of 25 graden kunnen uitkomen, in de noordoostelijke helft van het land is het waarschijnlijk wat koeler. Dit zijn normale, tot iets beneden normale temperaturen voor het begin van augustus.

Week 3: van maandag 5 tot en met zondag 11 augustus

  • De meeste zon in het zuiden, de meeste wolken in het noorden

  • Een vaak zuidwestenwind, het sterkst in het noorden

  • Temperaturen van noord naar zuid 20 tot 25 graden

De luchtdruk op het noordelijke deel van de Oceaan en Scandinavië gaat omlaag. Verder naar het zuiden zien we een gebied met relatief hoge barometerstanden, beginnend op de Oceaan ten westen van Portugal en zich van daar uitstrekkend via Frankrijk en de Alpenlanden tot over het oosten van Europa en het gebied rond de Zwarte Zee.

Bij ons is de wind zuidwestelijk en maken storingsuitlopers, die ten noorden van Nederland naar het oosten trekken, kans om onze omgeving ook weer deels te bereiken, vooral het noorden van het land. Het beste weer heeft het zuiden met daar de meeste zon en de hoogste temperaturen. Het kan er nog steeds geregeld 25 graden worden. In de noordelijke helft schuiven vaak wolken voorbij, waaruit ook weleens wat regen of een buitje kan vallen, en komen de temperaturen een fractie lager uit. Ook waait het daar wat steviger.

Week 4: van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus

  • Meer zon en opnieuw meest droog

  • Weinig wind en hogere temperaturen

  • Mogelijk een overgang naar warm zomerweer

De as van het hogedrukgebied, tot nu in de verwachting steeds ten zuiden van ons land, komt wat naar het noorden toe en lijkt onder meer boven Nederland terecht te komen.

Als dit doorgaat, komt weer een einde aan de invloed van storingen in de noordelijke provincies. En houdt het weertype met veel zonenschijn in het zuiden aan. Over de hele linie kunnen de temperaturen omhoog. In de loop van deze week zouden we in de zomer terecht kunnen komen. Maar dan moeten deze ontwikkelingen op dat moment nog wel in de weerkaarten staan. En dat is natuurlijk nog even de vraag, want het is allemaal wel ver weg.

Week 5 en 6: van 19 augustus tot en met zondag 1 september

  • Warm zomerweer

  • Veel zon en hoge temperaturen

  • Toenemende kans op onweer

Het zwaartepunt van het hogedrukgebied zou boven Scandinavië en de Noordzee terecht kunnen komen, met wellicht een uitloper tot over het oosten van Europa.

Dit is een drukverdeling die voor de zomer in Nederland uitermate gunstig zou kunnen uitpakken. Met de aanvoer van echt warme lucht vanuit het zuidoosten, veel zon en hoge temperaturen. Een gevaar dat op de loer ligt, is dat van oprukkende regen- en onweersbuien vanuit het zuidwesten, die in deze constellatie ook weer onze omgeving zouden kunnen bereiken. Zoals eerder deze zomer ook al meerdere keren is gebeurd.

Samenvattend:

Vanuit de huidige situatie naar de langere termijn, lijkt er toch iets te veranderen. Volgende week al zien we de golfbeweging, met storingen en ruggen van hogedruk die elkaar afwisselen en ook de bijbehorende golfbeweging in de temperaturen.

Vanaf week 2 komt er dan een hogedrukgebied ten zuiden van Nederland. Eerst wordt het sterker, later neemt het weer wat in kracht af en uiteindelijk lijkt het via onze omgeving naar het noorden te trekken. In deze weken zitten kansen voor de zomer, dat is wel duidelijk. Niet meteen, omdat we nog een hele tijd aan de noordkant van het hogedrukgebied blijven. Dan is het toch net niet, zoals we vorige week ook schreven. Maar uiteindelijk juist wel. Al is het voorbehoud op zijn plaats dat we daarbij wel heel ver vooruitkijken. Het moet allemaal nog steeds gebeuren.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller