Daar waar het de afgelopen dagen steeds spannend was voor komende dinsdag, zijn de weermodellen er nu waarschijnlijk uit. Het lijkt uiteindelijk geen storm te worden, maar in het noorden zou wel een tijdje natte sneeuw kunnen vallen.
Het heeft ermee te maken dat de weerberekeningen inmiddels allemaal voor een wat zuidelijker koers van het verantwoordelijke lagedrukgebied hebben gekozen. De wind pakt daardoor minder sterk uit, maar een deel van het land blijft wel in de koude lucht aan de noordkant van de depressie. En daar lijk die lucht lijkt koud genoeg om, een deel van de neerslag die gaat vallen, in het noorden van het land in de vorm van natte sneeuw omlaag te laten komen.
De koude lucht is er inmiddels
De koude lucht, waarin het zich allemaal gaat afspelen, is de afgelopen nacht al het land binnengedrongen. De regen, horend bij het koufront dat aan die koudere lucht voorafging, bereikte gisteren in de tweede helft van de middag het noordwesten van het land. De afgelopen nacht trok die regen over het land naar het zuidoosten. Daarbij viel op veel plaatsen tussen 5 en 8 millimeter, in de omgeving van Rotterdam werd 12 millimeter gemeten.
Vanochtend viel alleen in Zuid Limburg nog regen. In de rest van het land wisselden stapelwolken en de zon elkaar af. Vanaf de Noordzee dreven steeds meer buien het noorden van het land binnen. Tijdens sommige van die buien werd ook al korrelhagel gemeld. Verder trok de westelijke tot noordwestelijke wind flink aan, aan zee tot af en toe tot hard, een windkracht 7. Daarbij werd in IJmuiden een windvlaag van 85 kilometer per uur gemeten.
Vanmiddag buien
Ook vanmiddag houdt de buiigheid aan. Daarbij breiden de buien zich nog wat verder naar het zuiden toe uit. Alleen in het zuiden overheersen de droge perioden. De westelijke tot noordwestelijke wind blijft sterk vlagerig, aan zee af en toe hard, en bij buien kunnen in de kustgebieden zware windstoten optreden, met snelheden tot 80 km per uur. Verder is aan zee in een enkele bui een klap onweer mogelijk. De temperaturen schommelen hierbij rond 8 graden, maar liggen in buien een aantal graden lager.
Vanavond en de komende nacht vallen nog steeds buien, nu ook in het zuiden van het land. Bij buien kan het hagelen en is op een enkele plek zelfs natte sneeuw mogelijk. De temperaturen dalen op de koudste plaatsen in het binnenland tot ongeveer 3 graden, in het zuidwesten wordt het niet kouder dan een graad of 7. Verder blijft het vooral in de noordelijke helft van het land stevig waaien, in het zuiden neemt de wind later wat af.
Morgen in het zuiden eerst wat regen
Morgen begint de dag vooral in het zuiden bewolkt. Daar trekt in de ochtend een gebied met wat regen over. In de rest van het land wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en vallen een paar buien. In de middag is het in het grootste deel van Nederland droog met geregeld zon, maar in het noorden kunnen vanaf de Noordzee nog steeds een paar buien het land opkomen, mogelijk met hagel en lokaal een klap onweer. Is de wind in het zuiden wat minder sterk, in het noorden blijft het nog steeds stevig waaien. Het wordt daarbij op de meeste plaatsen 8 tot 10 graden, in buien in het noorden is het enkele graden kouder.
Dinsdag is de dag van het lagedrukgebied. Volgens eigenlijk alle modelberekeningen lijkt het nu over het midden van het land naar het oosten te trekken. De bijbehorende regen komt in de nacht al vanuit het zuidwesten en westen het land binnen. Daarbij dalen de temperaturen op de meeste plaatsen tot tussen 2 en 4 graden, aan zee is het wat zachter.
Dinsdag grote verschillen
Dinsdag overdag zijn er grote weersverschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. Terwijl het lagedrukgebied over het midden van Nederland naar het oosten trekt, waait de wind in het noorden uit oostelijke richtingen en in het zuiden uit het zuidwesten.
Dat levert grote temperatuurverschillen op. Terwijl het kwik in het noorden rond een graad schommelt, kan het in het midden en zuiden 11 graden worden. Daarbij lijkt het noorden de hele dag onder het neerslaggebied te liggen dat bij de depressie hoort. En doordat het daar koud is kan een deel van die neerslag ook in de vorm van natte sneeuw vallen. Het is zelfs niet uitgesloten dat het in de noordelijke provincies op een goed moment wit wordt.
In het midden en zuiden regent het in de ochtend ook. Daarna klaart het even op en passeert aan het begin van de middag het koufront. Dat is een actieve buienzone die lokaal ook met onweer gepaard kan gaan. Waait in het noorden bij dit alles een matige en aan zee krachtige noordoostenwind, aan de Noord Hollandse kust kan de wind zelfs hard zijn, in het zuiden is de wind zuidwestelijk en ook matig en aan zee krachtig. Aan de Zeeuwse kust kan later een harde wind opsteken. Verder kunnen bij de buienlijn windvlagen met snelheden tot aan zee 85 kilometer per uur optreden. En ook in het binnenland is er kans op zware windstoten.
Later op dinsdag overal koud
In de loop van de middag en de avond trekt het lagedrukgebied naar het oosten weg en steekt overal een straffe noordwestelijke wind op die aan zee nog steeds hard kan zijn. Vanaf dat moment stroomt koude lucht ook over de zachte gebieden uit. Opnieuw komen vanaf de Noordzee winterse buien mee die over Nederland naar het zuidoosten trekken. Omdat daar soms pittige buien tussen zitten, kan het ook dan plaatselijk even wit worden.
Het gure weer met winterse buien lijkt in elk geval tot en met komende vrijdag aan te houden. In de nacht kunnen de temperaturen tijdens opklaringen dichtbij het vriespunt uitkomen, overdag wordt het niet warmer dan ongeveer 5 graden, en in buien is het nog wat kouder. Tussendoor is wel geregeld de zon te zien en de wind lijkt geleidelijk weer wat af te nemen.
Vanaf het weekend opnieuw onzeker
Vanaf het weekend komen nieuwe lagedrukgebieden in onze buurt en nemen de neerslagkansen weer toe. Ook dan zijn er sneeuwkansen, maar voor hetzelfde geld dringt een hoeveelheid zeer zachte lucht tot onze omgeving door. De verwachtingen zijn dan ook onzeker.
Mis ook deze verhalen niet:
30-Daagse: meteorologische winter in zicht en weer wordt interessant
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller