Een storm of sneeuw, dat is de vraag

Foto boven: Heel af en toe is er ook vandaag nog wel een gaatje voor de zon - Chris Meewis

Krijgen we in de periode rond dinsdag met een storm te maken, of wordt het misschien sneeuw? Dat is één van de vragen die op dit moment op tafel ligt. En als we een storm krijgen, hoe zwaar wordt die dan? Er zijn meerdere scenario’s.

Eén ding is zeker, de weerkaarten gaan de komende tijd behoorlijk op de schop. Oorzaak hiervan is een hogedrukgebied, dat boven IJsland en Groenland ontstaat. Aan de oostflank ervan stroomt koude, vanuit het Poolgebied afkomstige lucht naar het zuiden, om zondag al boven de Oceaan en het Noordzeegebied terecht te komen.

Heel af en toe is er ook vandaag nog wel een gaatje voor de zon - Chris Meewis
Heel af en toe is er ook vandaag nog wel een gaatje voor de zon - Chris Meewis

Straalstroom

Door deze ontwikkeling wordt de straalstroom in onze omgeving ver naar beneden gedwongen, om maandag boven onze omgeving en dinsdag boven Noord-Frankrijk uit te komen. Het is een tijdje geleden dat de straalstroom zo dichtbij werd berekend.

Het gevolg van dit alles is dat er ineens veel meer energie voor de ontwikkeling van sterke lagedrukgebieden aanwezig is. Niet alleen door de nabijheid van de straalstroom, de motor achter het weer op het Noordelijk Halfrond, maar ook door de grote temperatuurverschillen waarmee we in onze omgeving te maken krijgen.

Meer van hetzelfde

De koude lucht bereikt ons land in de nacht naar zondag. Voor die tijd bestaat het weerbeeld nog even uit meer van hetzelfde. Er drijven wolkenvelden over, heel soms piept de zon er nog even door en lokaal kan vooral vandaag nog een buitje vallen.

Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog. In de tweede helft van de middag worden de wolken morgen dikker en kan in het noorden al een beetje regen vallen. Dat heeft met het binnendringen van de koudere lucht te maken. De matige wind waait uit west tot zuidwest en kan in de kustgebieden morgen af en toe vrij krachtig worden. Vandaag wordt het daarbij 10 tot 12 graden, morgen komt het kwik in het zuidoosten iets lager uit.

Koufront passeert in de nacht naar zondag

In de nacht naar zondag passeert het koufront, een smalle band met een beetje regen het land vanuit het noordwesten. Erachter draait de wind naar het noordwesten en stroomt de koudere lucht binnen. Vrijwel meteen volgen vanaf de Noordzee buien, die lokaal met hagel en in de kustgebieden ook een klap onweer gepaard kunnen gaan. De noordwestelijke wind is aan zee af en toe krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard en met temperaturen rond 8 of 9 graden is het al killer dan voorgaande dagen. Het doet in elk geval een stuk guurder aan.

Maandag en dinsdag worden de spannende dagen. In de overgangszone tussen de koudere lucht bij ons en de wat warmere, verder naar het zuiden ontstaan 1 of 2 lagedrukgebieden. Een eerste trekt maandag over het land met regen, volgens de Europese berekening vooral in de zuidelijke helft van het land. Sneeuw wordt in deze berekening niet verwacht.

Amerikanen komen met sneeuw

Het Amerikaanse model heeft dit lagedrukgebied niet alleen 12 uur later, maar ook sterker. Daardoor is er voor de koude lucht, voorafgaand aan de passage van de storing meer tijd om het land binnen te stromen. In de Amerikaanse berekening is de kans op sneeuw, zodra de storing binnentrekt, dan ook groter. Dat gebeurt maandagavond. Uiteindelijk komt de neerslag ook noordelijker uit, waarbij de natte sneeuw weer gewoon in regen overgaat.

Ook het vervolg op dinsdag ziet er in beide modellen anders uit. Daar waar het Amerikaanse model het tweede lagedrukgebied een zuidelijkere koers laat trekken, waarbij het boven het noorden van Frankrijk uitkomt (met daar opnieuw sneeuw), laat het Europese model de depressie een koers volgen van de Britse eilanden over de Noordzee, net ten noorden van de Wadden langs en dan verder naar het oosten. Daarbij diept het sterk uit, tot 958 hPa boven het zuiden van Zweden. Het Duitse ICON-model doet ongeveer hetzelfde, maar laat de grootste activiteit van het lagedrukgebied net ten noorden van Nederland zien. Vlakbij de Wadden zou de luchtdruk in dat geval zelfs tot 956 hPa kunnen dalen; erg laag voor november.

Dinsdag stormkansen

In beide gevallen zou ons dit een zeer onrustige dinsdag opleveren, met eerst regen en later buien. Als de Europese berekeningen uitkomen, kan het aan zee tot een noordwesterstorm komen, in het geval van de Duitse berekening zou dat zelfs een zware tot zeer zware storm kunnen worden, met aan zee windstoten tot boven 130 kilometer per uur. Door de grote onzekerheid op de weerkaarten is het nog niet mogelijk om de details precies in te vullen. Het is een situatie die we de komende dagen scherp moeten blijven volgen.

In de tweede helft van de week blijft het guur en drijven steeds weer buien van de Noordzee het land binnen. Doordat de bovenlucht dan echt koud wordt, zijn dat – zeker in het binnenland – vaak winterse buien, met hagel en natte sneeuw. En zeker in de avond en nacht kan het tijdens dergelijke buien plaatselijk ook wel even wit worden. Overdag wordt het dan gemiddeld een graad of 5, in de nachten kan het kwik tot dichtbij het vriespunt dalen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller