Als je nu naar buiten kijkt, kun je je het nog nauwelijks voorstellen, maar de weerkaarten voor de komende dagen zijn en blijven nog altijd ongemeen spannend.
Er zit een grote weersverandering aan te komen. Na een periode van ongeveer 5 weken waarin hogedrukgebieden in onze omgeving de scepter zwaaiden, keert vanaf vandaag de dynamiek in de atmosfeer terug. Dat gaat niet met een grote knal, maar heel geleidelijk. Fase 1 in de omslag is de passage van een koufront. Zo groot als de veranderingen de komende tijd ook zijn, zo geruisloos passeert dat front. Dat begint later vandaag, vanuit het noorden.
Eerst nog die grijze lucht
Net als voorgaande dagen kijken we vandaag voor die tijd weer tegen een grijze lucht aan. Wolken hebben de overhand en in het noorden kan uit die bewolking meteen ook al een beetje motregen vallen. In de rest van het land is het eerst nog droog en in het zuiden is er misschien ook wel een gaatje voor de zon. Opvallend is de zuidwestelijke wind. Die neemt al toe en kan aan zee af en toe een windkracht 5 halen. Verder liggen de temperaturen vanmiddag tussen 7 graden in het zuidoosten en 11 of 12 graden in het noordwesten van het land.
Vanaf een uur of drie vanmiddag begint het in het noordwesten wat harder te regenen, als het koufront daar binnentrekt. Vervolgens beweegt het langzaam verder naar het zuidoosten. Aan het einde van de avond passeert het front het rivierengebied, aan het einde van de nacht als laatste het zuiden van Limburg. Op de passage ervan regent het een tijdje en draait de wind van zuidwest naar west. Daarbij komt aan zee geleidelijk een krachtige wind te staan, kracht 6. De temperaturen dalen hierbij uiteindelijk tot waarden tussen 5 en 8 graden.
Morgen meer wind en buien
Morgen trekken de laatste wolken, horend bij het front, naar het zuidoosten weg. Erachter wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en trekken diverse buien over het land. Bij buien is er kans op hagel en heel lokaal ook een klap onweer. De westelijke, aan zee noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig en aan zee hard. In het Waddengebied en aan de noordwestkust zijn bij buien windstoten mogelijk met snelheden tot zo’n 80 kilometer per uur. In het westen en ook zuidwesten is het in het algemeen een tikkeltje rustiger. Het wordt bij dit alles nog tussen 7 en aan zee lokaal 10 graden, maar door de buien en de wind doet het guur aan.
Maandag, dinsdag en woensdag worden dan de spannende dagen. Nog steeds zijn de verschillende weermodellen er nog niet helemaal uit over hoe het die dagen precies gaat verlopen. Maandag trekt een eerste storing waarschijnlijk over het zuiden van het land. Daar kan het dan een tijdje regenen. In het noorden komt de zon er nog af en toe door, maar drijven ook buien van zee binnen. Bij die buien is er nog steeds kans op hagel en een klap onweer. Terwijl de wind in het midden en zuiden afneemt, blijft het in het noorden vanuit het noordwesten stevig doorwaaien. De temperaturen komen daarbij rond een graad of 8 uit.
Dinsdag wordt een spannende dag
Spannender is het dinsdag. Dan komt vanuit het westen een lagedrukgebied op ons af. De onzekerheden hebben die dag vooral betrekking op de exacte koers van het lagedrukgebied. Verder bestaan grote verschillen van inzicht over de kracht van de depressie, op het moment dat die ons land passeert. Komt het Europese model met een kerndruk van 977 HPa tijdens passage van de depressie, het Duitse ICON laat de druk in de kern op dat moment tot 961 hPa dalen. Het Arperge-model komt zelfs met een kerndruk van 960 hPa en GFS komt op 976 hPa uit.
Voor de wind maakt dit heel veel uit. Hoe verder het lagedrukgebied uitdiept, hoe harder het aan onze kust gaat waaien. Het Europese model komt nog niet tot een storm en maximale windvlagen beneden 100 kilometer per uur, Arpege en ICON laten het aan zee tot een windkracht 10 of 11 komen met windvlagen boven 150 kilometer per uur. Daarbij laat Arpege de storm al in de ochtend passeren, ICON in de avond en ECMWF en GFS zitten er tussenin.
Na dinsdag enkele dagen bijna winters
Veel onzekerheden dus voor dinsdag. Ook woensdag blijft het hard waaien en trekken talloze winterse buien over het land. Door de kou in de bovenlucht, kunnen dit heel forse buien zijn met hagel en onweer. Ook nemen de sneeuwkansen behoorlijk toe. In de nachten komen de temperaturen dan dichtbij het vriespunt uit, overdag kan het nog 5 graden worden.
Die fase met uiterst guur en bijna winters weer lijkt in elk geval tot en met komende zaterdag aan te houden. Daarna wordt het onzeker. Zeer zachte lucht vanuit het zuiden probeert ons land vanaf het weekend te veroveren. Een hogedrukgebied ten noorden van Nederland geeft tegengas. De vraag is dan ook of de koudere of de zachte lucht aan het langste eind zal trekken. Beide mogelijkheden lijken nu ongeveer even groot. Is het daarbij in eerste instantie nog sterk wisselvallig, later in de periode lijkt het iets stabieler te kunnen worden.
Mis ook deze verhalen niet:
30-Daagse: meteorologische winter in zicht en weer wordt interessant
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller