Even wat koeler, maar nog steeds aangenaam zomerweer

Foto boven: Het koren rijpt in de warme zomerzon - Jolanda Bakker

Het was gisteren een fraaie zomerdag met hoge temperaturen. Na een nacht, waarin het op de koudste plaatsen toch nog tot rond 14 graden afkoelde, schoot de temperatuur overdag de hoogte in. Op veel plaatsen in het zuidoosten werd het uiteindelijk 31 tot 32 graden, met het Limburgse Ell als warmste plaats. Daar werd het 31,9 graden.

Was het eerst onbewolkt en voluit zonnig, later in de middag en in de avond kwamen wolken het land binnen en vormden zich de eerste buien. Die trokken vanuit het zuidoosten naar het noorden en werden daarbij wat uit elkaar getrokken. Het zuiden van Limburg kreeg enkele flinke buien te verwerken, evenals het oosten van Brabant. Her en der werd hagel gemeld en waaide het flink. In het zuiden van Limburg werden ook enkele bomen ontworteld.

Het koren rijpt in de warme zomerzon - Jolanda Bakker
Het koren rijpt in de warme zomerzon - Jolanda Bakker

Vanaf dat moment zetten de actiefste buien koers naar het midden van het land, terwijl de Limburgse buien Duitsland in trokken. In de rest van het land was aan het begin van de avond nog niet veel aan de hand. Een actieve bui trok over Geldermalsen en Zaltbommel Utrecht in. Ook daar ging het behoorlijk tekeer. Hetzelfde gold voor Buurmalsen waar een harde wind de stortregen over de velden joeg. Verder naar het oosten waren ze minder actief.

Westen al afgekoeld

Terwijl de wind in het westen de noordwesthoek al had opgezocht, waardoor wat minder warme lucht vanaf zee het land op stroomde, was het in het oosten eerst nog warm bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Toen de buien eenmaal op kwamen zetten, draaide de wind en zette de verkoeling in. Daar waar het daadwerkelijk even regende, ging dat behoorlijk snel.

Vandaag ligt de overgangszone met de warmte boven Duitsland nog dichtbij het oosten van het land. Daar is vanochtend dan ook de meeste bewolking aanwezig en kunnen nog een paar buien vallen, mogelijk met onweer. In het westen ziet het er beter uit, met een afwisseling van wolken en zon. Die opklaringen breiden zich later verder naar het oosten uit en komen in de tweede helft van de middag ook in de gebieden tegen de oostgrens aan. Er waait bij dit alles een zwakke tot matige noordwestelijke wind en het wordt van west naar oost 22 tot 25 graden. Mocht de zon er in het oosten al snel even doorkomen, kan het daar lokaal ook 26 graden worden.

Vanavond en vannacht rustig

Vanavond en de komende nacht zijn de buien overal voorbij. Doordat vanuit het westen een rug van hogedruk dichterbij komt, wordt het overal weer rustig met opklaringen. Lokaal kan een mistbank ontstaan en de temperaturen dalen tot tussen 12 en lokaal 16 graden.

Morgen trekt de rug van hogedruk over het land naar het oosten. Eerst zijn er zonnige perioden, later ontstaan veel stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind valt vrijwel weg en de temperaturen lopen in de middag uiteen van 21 graden in het noordwesten tot 25 graden, plaatselijk in het zuidoosten. Ook dit wordt een heerlijke zomerdag.

Dinsdag passeert een storing

Dinsdag passeert een storing vanuit het westen. Dat begint al in de nacht. De bewolking neemt toe en er trekken een paar buien over het land. Dinsdag overdag lijkt op vandaag. Vooral in de ochtend vallen nog een paar buien en dan met name in het oosten van het land. In de middag wordt het vanuit het westen geleidelijk overal droog en komt de zon er steeds beter door. Er steekt opnieuw een zwakke tot matige westelijke tot noordwestelijke wind op en met temperaturen tussen 18 en 23 graden lijkt dinsdag de koelste dag te zijn.

Dat is dan mogelijk samen met de woensdag. Want hoewel die dag opnieuw een rug van hogedruk dichterbij komt, waait de wind bij ons nog wel uit het noordwesten en wordt relatief koele lucht aangevoerd. Het is rustig weer met stapelwolken, maar ook regelmatig de zon erbij en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt opnieuw 18 tot 23 graden.

Volgende zomerperiode

Vanaf donderdag mogen we aan een volgende zomerperiode denken. De wind krijgt dan een zuidelijke component en warmere lucht kan opnieuw tot over onze omgeving uitstromen. Vanaf dat moment wordt het iedere dag een beetje warmer. Met een beetje geluk zou het hoogtepunt van de volgende warmteperiode ook precies in het komende weekend kunnen vallen. Wanneer en hoe het precies afloopt, is daarbij nog niet te zeggen. De verwachtingen voor de week daarna zien er hoe dan ook niet slecht uit. Het zou nog best langer zomers kunnen blijven.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller