Ex-Debby maakt verwachting voor volgende week complex

Foto boven: Aanstaande maandag lijkt de heetste dag van het jaar te worden - Chris Meewis

Nu de ex-orkanen, in dit geval Debby, zich met het weer in Europa beginnen te bemoeien, worden de weerkaarten grilliger en de verwachtingen lastiger.

Advertentie

Rond zondag schiet het restant van Debby de Oceaan op en vormt zich daar om tot een ‘gewoon’ lagedrukgebied. Of wordt door een bestaand lagedrukgebied ingevangen, dat vervolgens – geholpen door het vocht en de warmte die ex-Debby met zich meebrengt – zelf activeert. Iedere modelberekening ziet dat proces er echter weer anders uit.

Aanstaande maandag lijkt de heetste dag van het jaar te worden - Chris Meewis
Aanstaande maandag lijkt de heetste dag van het jaar te worden - Chris Meewis

Hoe markant wordt de weersomslag

Van belang voor het weer bij ons is het wel, want hiervan hangt af in hoeverre we volgende week met een weersomslag te maken krijgen. De berekeningen van het Europese model mogen als voorbeeld dienen. Dinsdagavond kwamen ze als resultaat van de invloed van Debby met een zeer actief lagedrukgebied op de proppen, dat in de loop van volgende week in de buurt van Schotland zelfs tot 967 hPa uitdiepte. Het werd daarmee een echte herfstdepressie die grote invloed op het weer bij ons zou krijgen. En dat was in de pluim te zien. Die toonde een markante weersomslag vanaf woensdag. Met meer wind, dalende temperaturen en een toenemende wisselvalligheid. Een zomer die duidelijk zou ontsporen, dus.

Woensdagochtend zag het lagedrukgebied, opgewekt door de restanten van Debby, er op de weerkaarten voor volgende week ineens een stuk minder actief uit. Nu kwam de Europese berekening voor het systeem met daarin de restanten van Debby niet verder dan een luchtdruk van 997 hPa. Een groot verschil. Uiteindelijk zou ook dat lagedrukgebied invloed op het weer bij ons krijgen, maar in duidelijk mindere mate. En ook in de pluimverwachting zag je dat terug. Die nam nu meer tijd voor het afbouwen van de warmte, waarmee we komende maandag te maken krijgen, eindigde minder koel en was ook duidelijk minder wisselvallig.

Woensdagavond was de uitkomst nog weer complexer. Toen leek het er in de berekeningen op dat Debby rond zondag en rond dinsdag in twee stappen de Oceaan op zou gaan, waarvan de tweede uiteindelijk de vorming van een lagedrukgebied opleverde. Dat kan de komende week ergens rond vrijdag in het Noordzeegebied aankomen.

Grillig, springerig en complex

Zo kunnen ex-orkanen ook bij ons de verwachting op de wat langere termijn nogal grillig, springerig en voor meteorologen complex maken. Het kan variëren van een impuls voor de zomer, als de wind zuidelijk wordt en boven Centraal-Europa een hogedrukgebied ontstaat, tot het forceren van een doorbraak voor de westcirculatie. Met dan koelere en wisselvalligere weersomstandigheden als gevolg, een eerste vooruitblikje op de naderende herfst. We zullen zien hoe dit zich de komende dagen verder ontwikkelt en er bericht van doen.

Hoe dit uiteindelijk ook afloopt, het weerbeeld voor de eerstkomende dagen is behoorlijk duidelijk. Vandaag passeert in de ochtend eerst een zwakke storing die een lokale bui kan veroorzaken, aan het einde van de ochtend vooral in het oosten van het land. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog en komt de zon er vaker door. Er waait een matige westelijke tot zuidwestelijke wind en de temperaturen komen tussen 21 en 25 graden uit.

Een stevige wind

Vanavond en de komende nacht neemt de zuidwestenwind toe en wordt aan zee af en toe krachtig, tegen de ochtend mogelijk ook even hard, kracht 7. Daarbij komt er meer bewolking en gaat het later vooral in het noorden af en toe regenen. Het wordt niet kouder dan tussen 18 en 20 graden. Morgenochtend is het bewolkt met in het noorden en midden af en toe wat regen, in de middag trekt de regen via het zuidoosten het land uit en kan nog een enkele bui vallen. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar dan af. De zuidwestenwind, die aan zee in de ochtend eerst nog af en toe hard is, neemt geleidelijk af. En het wordt van noordwest naar zuidoost 23 tot lokaal 26 graden. Het is daarmee in de middag heerlijk zomerweer.

In het weekend komt het weer onder invloed van een nieuw hogedrukgebied. Zowel zaterdag als zondag lijkt droog te verlopen. Beide dagen schijnt de zon volop, maar drijven vooral in het midden en noorden van het land ook hoge wolkenvelden over. Zaterdag komen de temperaturen bij een zwakke tot matige westenwind tussen 23 en 26 graden uit. Zondag draait de wind naar het zuiden en later naar het oosten en worden temperaturen tussen 25 en in het zuiden lokaal 29 graden verwacht. Daarmee wordt het een op en top zomerweekend.

Maandag de heetste dag van het jaar

Maandag wordt misschien wel de heetste dag van het jaar. Een lagedrukgebied dat in het weekend vanuit Spanje naar het noorden trekt en maandag boven de Britse eilanden aankomt, neemt een golf aan hitte met zich mee. Maandag zitten we er in Nederland middenin.

Het lijkt een zonnige dag te worden. Doordat de bovenluchten erg warm zijn, op een hoogte van 1500 meter worden door de verschillende modellen temperaturen tussen 20 en 23 graden gemeten, kan het aan de grond gemakkelijk 30 tot 35 graden worden, in het zuiden misschien nog wel wat warmer. Aangezien de luchtvochtigheid daarbij hoog is, lijkt het een erg benauwde dag te worden. In de avond zou een verdwaalde onweersbui kunnen ontstaan. Als dit gebeurt, dan is dat – met zoveel warmte en vocht beschikbaar – meteen ook een zware.

En volgende week dan spannend

Dinsdag is ook nog een warme dag, met veel zon, ook hoge sluierwolken en temperaturen van in het oosten nog een keer 30 graden. De dagen daarna lijkt het iets wisselvalliger te worden en gaan de temperaturen dus omlaag. En zoals eerder in dit verhaal al aangegeven, hangen die ontwikkelingen vooral samen met de ontwikkeling van ex-Debby op de Oceaan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller