Alles in het weer is relatief. Weerbeleving is moeilijk te begrijpen, als je niet het kader meeneemt van hoe het weer in de periode voor je beleving is geweest. Binnen dat kader worden de marges bepaald waarbinnen je het weer van een stempel voorziet.
Is het lange tijd wisselvallig en koel geweest, dan zul je drie droge en warme dagen anders beleven dan in een zomer, die alleen maar fraai weer laat zien. Zo is het nu ook. Doordat deze zomer tot nu toe vooral wisselvallig en koel is verlopen, kijken veel mensen enorm uit naar de drie topzomerdagen die we vanaf vandaag voorgeschoteld krijgen. We moeten er ook maar hard van gaan genieten, want voordat we het weten is het weer voorbij.
Hogedrukgebied boven Oost-Europa
Het is een hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat de zomer even bij ons terugbrengt. Met een oostenwind wordt warme lucht aangevoerd, de zon heeft geen moeite met dunne wolkenvelden die hoog in de atmosfeer af en toe overschuiven en alleen vandaag ontstaan nog platte stapelwolken. En hoewel die vanmiddag nog wat kunnen samenklonteren, vormen ze geen belemmering voor het zomerse karakter van het weer. De oostelijke wind is zwak tot matig en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 23 graden op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland tot 28 of 29 graden, lokaal in het zuiden van ons land.
Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen. In het noordoosten kan nog een lokale mistbank ontstaan. Is het vanavond nog lang warm, de komende nacht koelt het af tot tussen 12 of 13 graden op de koudste plekken in het noordoosten en 17 of 18 graden in het duidelijk warmere zuiden van het land. Het is weer om lang buiten te zitten.
Morgen veel zon en warmer
Morgen schijnt de zon volop. Het wordt daarbij nog iets warmer dan vandaag. In het zuiden kan het kwik voor het eerst sinds enige tijd tot een tropische 30 graden oplopen, in het grootste deel van de rest van Nederland zit de temperatuur tussen 25 en 30 graden in. De oostenwind is zwak tot matig en aan zee zou een later zeewind kunnen opsteken.
De zaterdag lijkt de warmste dag van de drie te worden. Vlak voor de aankomst van een koufront vanuit het zuidwesten wordt met een zuidoost draaiende wind nog warmere lucht aangevoerd. Het lijkt op veel plaatsen dan ook een tropische dag te worden met temperaturen tot 32 graden in de warmste gebieden. Ook het noorden doet mee, al kan het op de Wadden een enkel graadje minder warm zijn. Daarbij schijnt overdag de zon nog volop.
Zaterdagavond kans op regen- en onweersbuien
Zaterdagavond neemt de bewolking, op nadering van het eerdergenoemde wolkengebied, wel toe en kunnen vanuit het zuidwesten een paar regen- en onweersbuien het land binnentrekken. In de loop van de nacht trekken ze via het noordoosten ook weer weg. Na de buien draait de wind naar het zuidwesten en stroomt minder warme lucht binnen. Daarin wordt het zondag overdag niet meer warmer dan tussen 20 en 23 graden. Doordat een rug van hogedruk passeert, verdwijnen de buien die in de ochtend nog vallen wel in de loop van de dag en hebben we een afwisseling van stapelwolken en zon.
In de dagen daarna trekt een lagedrukgebied van het zeegebied bij Schotland de Oceaan op. De zuidwestenwind bij ons trekt dan iets aan en het weer wordt ook iets wisselvalliger. Er kunnen enkele storingen passeren met bewolking en een oplevende buiigheid. De temperaturen gaan nog iets verder omlaag en komen die dagen tussen 18 en 21 graden uit.
Nu maar even genieten
Later volgende week komt vanuit het westen een uitloper van een volgend lagedrukgebied dichterbij. De wind draait dan naar het noordwesten, het weer stabiliseert geleidelijk, maar die noordwestelijke wind voert nog steeds koele lucht aan. Dus ook dan lijkt in de relatief lage temperaturen van dat moment niet meteen veel te veranderen. Een reden temeer om nu extra te genieten van het warme zomerweer. Het kan na zaterdag immers weer even duren.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller