Japan komt met noodplannen voor slapende vulkaan Fuji

Foto boven: De Fuji - Wikipedia

De 3776 meter hoge vulkaan Fuji in Japan slaapt al sinds 1707, en van activiteit in de berg is ook nu geen sprake. Toch heeft een commissie in opdracht van de Japanse regering nu noodplannen gemaakt, voor het geval de vulkaan ooit mocht uitbarsten.

Advertentie

Was de Fuji tot 1707 behoorlijk actief met bijna iedere eeuw wel één of meerdere uitbarstingen, sinds 1707 is de vulkaan erg rustig. De Fuji ligt 112 kilometer ten zuidwesten van de Japanse hoofdstad Tokio en is tegenwoordig vooral een toeristische attractie. De top van de krater is te voet bereikbaar en mag in juli en augustus beklommen worden. Veel Japanners maken dan een bedevaartstocht naar de top en zien dan bovenop de zon opkomen.

De Fuji - Wikipedia
De Fuji - Wikipedia

Nu zijn noodplannen gemaakt

Ook al slaapt de vulkaan nu al meer dan 3 eeuwen, toch hebben experts in opdracht van de Japanse regering nu noodplannen gemaakt, voor het geval er toch ooit weer een eruptie zou komen. De wetenschappers stelden vast dat, mocht zo’n nieuwe eruptie het karakter van de laatste uitbarsting in 1707 krijgen, grote delen van Tokio en andere gebieden rond de vulkaan met een laag as van 10 centimeter of meer bedekt zouden kunnen raken.

In Tokio wonen meer dan 14 miljoen mensen. De centrale vraag van het onderzoek was dan ook hoe je, mocht de Fuji ooit weer eens tot uitbarsting overgaan, met die bevolking omgaat. Het evacueren van de stad, op het moment dat de vulkaan begint te rommelen, is onbegonnen werk. Daarom zijn 4 verschillende alarmfasen afgesproken, die stuk voor stuk samenhangen met de hoeveelheid as die op de verschillende regio’s rond de vulkaan terechtkomt.

Evacuaties vanaf alarmfase 4

Pas in geval van de hoogste alarmfase (fase 4), en die geldt als een regio door meer dan 30 centimeter aan vulkaanas wordt bedekt, wordt tot evacuatie van de bevolking overgegaan. De reden hiervoor is dat een dergelijk dikke aslaag in combinatie met regenval zo zwaar wordt dat houten huizen kunnen instorten. Mensen die ziek zijn en verpleging of andere vormen van ziekenhuisbehandelingen nodig hebben, worden eveneens geëvacueerd.

Advertentie

Volgens één van de wetenschappers die aan de totstandkoming van de noodmaatregelen heeft meegewerkt, is het al 100 jaar geleden dat een groot gebied in Japan met de gevolgen van een vulkaanuitbarsting te maken heeft gehad. Daarom is het nu de hoogste tijd voor noodplannen en andere maatregelen om dergelijke noodsituaties het hoofd te kunnen bieden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie