Komt de zomer in de augustusmaand nog met een mooie nastoot? Of is het geleidelijk al de herfst, die we op de weerkaarten zien komen?
Als je naar de Europese hoofdberekening kijkt, mag je al bijna aan de herfstoptie denken. Kijk je naar het AIFS-model, het model gebaseerd op kunstmatige intelligentie van het Europese weercentrum, dan gelooft dat wel in een zomerse surprise, vanaf het komende weekend. Het Amerikaanse model zit een beetje tussen beide berekeningen in.
Onzekerheid
In de diverse pluimverwachtingen zien we voor de periode van komende zaterdag tot en met de woensdag daarna nog steeds een behoorlijk onzekerheid. Ten opzichte van de voorgaande uitdraaien, is het pakket zeker wat koeler en ook wisselvalliger geworden. Maar de warme opties, die we ook in de voorgaande berekeningen zagen, zijn niet verdwenen.
Veel zal afhangen van de ontwikkelingen op de Oceaan. Daar zien we in de loop van de week een sterke straalstroom ontstaan, tussen lagedrukgebieden op de Oceaan bij Groenland en IJsland en het hogedrukgebied, een stuk zuidelijker bij de Azoren. Hoe groter de drukverschillen tussen beide worden, hoe sterker de straalstroom uitpakt. Uiteindelijk zal het de vorm ervan zijn die uitmaakt of bij ons de herfst of de zomer nog een keer wint.
Vandaag zomerweer
Vandaag is het zomers. We profiteren van de invloed van een over Oost-Europa wegtrekkend hogedrukgebied. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind die behoorlijk warme lucht aanvoert. Op veel plaatsen stijgen de temperaturen daarin vanmiddag tot tussen 27 en heel lokaal 30 graden. Daarbij schijnt de zon behoorlijk, maar drijven ook velden met sluierbewolking over en ontstaan vanmiddag platte stapelwolken. Het blijft droog.
Vanavond zijn er nog opklaringen, vannacht worden de wolken dikker en tegen de ochtend dringt een gebied met enkele buien, mogelijk met onweer het westen van het land binnen. Het wordt daarbij niet kouder dan tussen 15 en 18 graden.
Morgenochtend trekken de buien weg
Morgenochtend trekken de buien via het oosten het land uit. Vanuit het westen komt in de middag de zon erdoor. De zwakke tot matige wind draait naar west en de temperaturen lopen op tot tussen 20 graden in het westen en 25 graden in Limburg.
Donderdag en vrijdag komen we in een zuidwestcirculatie terecht. Een hogedrukgebied met een uitloper boven Frankrijk lijkt niet sterk genoeg om storingen helemaal uit onze buurt te houden. In de nacht naar donderdag passeert een eerste met een buien, een volgende staat vrijdag overdag met enkele buien op het programma. Donderdag steekt daarbij een stevige zuidwestenwind op, vrijdag een stevige westelijke wind. Beide dagen kan het kwik nog wel tussen 20 en 25 graden uitkomen, met de hoogste temperaturen in het zuid(oost)en.
In het weekend zaterdag de mooiste dag
In het weekend ziet zaterdag er het beste uit. Een rug van hogedruk passeert dan en het blijft op de meeste plaatsen droog. Wel lijkt boven het zuiden vrij veel bewolking te hangen. Het wordt van noord naar zuid tussen 20 en 23 graden. Zondag trekt een lagedrukgebied vanaf de Britse eilanden de Noordzee op. De bijbehorende buien scheren ook over Nederland naar het noordoosten en kunnen her en der met onweer gepaard gaan. Voor de buien uit kan het kwik in het zuidoosten plaatselijk nog tot 28 graden oplopen en is het behoorlijk warm.
Na het weekend wordt het spannend, met een optie voor herfstachtig weer, maar ook nog steeds de kans dat de zomer met een mooie nastoot komt. Het zal allemaal van de ontwikkelingen van de komende dagen afhangen. We houden het in de gaten.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller