Noodweer slaat op veel plaatsen in Europa opnieuw toe

Foto boven: Overstromingen in Twente - Tonny Morsink

Behalve in Nederland, zijn ook veel landen om ons heen door zware regen- en onweersbuien getroffen. Eerst was er zaterdag de warmte, maar toen later op zaterdag en zondag een nieuwe golf met koele lucht het Europese vasteland op trok, waren zware onweersbuien er in een mum van tijd weer bij. Het eerst In Frankrijk.

Het is een beetje het verhaal van deze zomer. Met uitzondering van de landen rond de Middellandse Zee, is de zomer van 2024 tot nu toe vrijwel overal zeer nat verlopen. En eigenlijk liggen diverse oorzaken aan de basis van dat maar aanhoudende waterballet.

Overstromingen in Twente - Tonny Morsink
Overstromingen in Twente - Tonny Morsink

Strook van Frankrijk naar Polen

Zo is de strook van Zuidoost-Frankrijk via de Alpen (inclusief het noorden van Italië en het zuiden van Duitsland) naar Polen steeds zo nat omdat die lijn de plaats is waar de hete, boven Zuid- en Zuidoost-Europa aanwezige lucht en de minder warme lucht, die in ons deel van Europa aanwezig is, keer op keer op elkaar botsen. Met steeds zware regen- en onweersbuien tot gevolg, die door de lijn naar het noordoosten trekken. En heel veel neerslag achterlaten.

Verder naar het noordwesten van Europa, en dan hebben we het ook over de Benelux en omringende landen, zijn het ook de lagedrukgebieden van de Oceaan, maar ook vanuit Spanje en Frankrijk, die steeds weer regen met zich meebrengen. En ook bij ons gaat het daarbij geregeld om grote hoeveelheden, zoals dit weekend ook maar weer eens bleek.

Buienexplosie van de laatste dagen

De buienexplosie van de afgelopen dagen werd door twee warme dagen voorafgegaan. Zo werd het bij ons in het zuidoosten afgelopen zaterdag bijna 32 graden. Ook grote delen van Frankrijk en Duitsland hadden met erg hoge temperaturen te maken. Boven Frankrijk vormde zich een lagedrukgebied dat naar het noorden begon te trekken. Het kwam in de middag en avond ook boven België en vooral de zuidelijke helft van Nederland terecht.

In eerste instantie, als je de modelberekeningen voor deze situatie bekeek, leek het allemaal nog niet zo erg actief te worden. Grootschalig onweer zou kunnen uitblijven, het zou bij een paar flinke buien blijven. Maar de buien die kwamen, waren wel degelijk echt zwaar. Frankrijk liep helemaal vol met onweer. Onweer bovendien, dat op veel plaatsen overlast opleverde. In het noordoosten bijvoorbeeld, waar hele gebieden onder water kwamen te staan.

Wachten op drogere tijden - Tonny Morsink
Wachten op drogere tijden - Tonny Morsink

Hagel en veel wind

Ook in België, Nederland en in Duitsland zaten er meteen al zware buien tussen. In Limburg, maar ook in delen van Brabant en in het Rivierengebied kwam het tot hagel en veel wind. In Limburg gingen diverse bomen om en waren er in de heuvels modderstromen.

Het was de combinatie van de erg vochtige lucht, het drukkende weer dus en de sterke stijgbewegingen, teweeggebracht door én het lagedrukgebied én de hoge temperaturen, die de boel toch weer flink lieten ontploffen. Gisteren (zondag) ging dat door. Nu waren het de Alpenlanden, inclusief Noord-Italië en heel Duitsland, Slovenië, en nog steeds ook een deel van de Benelux, die de zwaarste buien over zich heen kregen. In Frankrijk was het minder.

Overal overlastmeldingen

Eigenlijk uit alle landen, die aan de buien van dit weekend meededen, werd overlast gemeld, door zware regen (grote hoeveelheden in korte tijd van soms tussen 100 en 150 millimeter), hagel en zware windstoten. En dat alles op een bodem die de afgelopen maanden al zoveel water te verwerken heeft gekregen. Het een wakkert het andere daarbij aan. Want door die overal natte bodem zit er op veel plaatsen in Europa meer vocht in de lucht dan in voorgaande jaren. En als er dan een keer regen kan vallen, valt er meteen ook heel veel.

En als we naar de verwachtingen voor Europa voor de komende tijd kijken, dan lijkt er deze week in de situatie van weleer nog niet veel te veranderen. In enkele golven komen nog een paar nieuwe storingen over die het in het eerder beschreven gebied nog steeds enkele keren nat laten worden. Voor de week daarna is er wel zicht op een (tijdelijke?) weersverbetering.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller