Het Alpengebied is ook vandaag, het weekend en begin volgende week het toneel van forse regen- en onweersbuien. Vandaag en morgen hebben vooral het zuidoosten van Duitsland, Oostenrijk en het noordoosten van Italië ermee te maken. Vanaf zondag dringt vanuit het westen een nieuw front binnen, en dan krijgt een groot deel van het Alpengebied zware onweersbuien over zich heen die regionaal ook noodweer opleveren.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Alpen in de vuurlinie komen te liggen. Alle lange tijd liggen de Alpenlanden in het grensgebied tussen de hitte in het zuiden en zuidoosten van Europa en het vaak koelere weer in onze regio. In die overgangszone ontstaan om de haverklap storingen die via de Alpen naar het oosten trekken en forse buien met zich meebrengen.
Zware buien
Doordat de temperatuurverschillen aan weerszijden van de overgangszone vaak groot zijn en er ook veel vocht in de lucht zit, komen geregeld zware buien voor met grote hagel, veel regen in korte tijd en soms ook veel wind. Er is in totaal de afgelopen tijd al zoveel aan regen gevallen dat de bodem, de rivieren, meren en de beken verzadigd zijn en niet veel meer kunnen hebben. Als het dan een keer tekeergaat, liggen wateroverlast, aardverschuivingen en andere vormen van overlast meteen op de loer. Alle Alpenlanden hebben hiermee te maken.
Ook nu zijn de temperatuurverschillen aan weerszijden van de Alpen groot. Aan de zuidkant is een hittegolf aan de gang, met in het noorden van Italië kwikstanden tot ruim 35 graden. Aan de noordkant is het ook warm, maar minder warm dan ten zuiden van de hoofdkam. Geholpen door het warme weer in het zuiden, wat extra onstabiliteit in de bovenlucht en het vele vocht in de atmosfeer ontstaan vandaag in het zuidoosten van Zwitserland, het noordoosten van Italië en in geheel Oostenrijk diverse regen- en onweersbuien. Ook het zuiden van Duitsland kan er wat van meepakken. Frankrijk en de rest van Zwitserland blijven droog. Sommige van die buien kunnen weer fors uithalen, vooral in Noord-Italië en in het oosten van Oostenrijk.
Zaterdag het oosten van Oostenrijk
Morgen schuift het zwaartepunt van de buien wat verder naar het oosten op. Dan zijn het vooral het zuidoosten van Duitsland en het oosten van Oostenrijk die enkele (forse) regen- en onweersbuien zien overkomen. Verder naar het westen komt de zon erdoor en blijft het droog. En dan is het eigenlijk ook in het hele Alpengebied behoorlijk warm te noemen.
Zondag krijgen de Alpen vanuit het westen met hetzelfde front te maken, dat vanaf zaterdagavond ook in Nederland de warmste lucht weer verdringt. Het gaat meteen in de ochtend al in de Franse Alpen en in het westen van Zwitserland los met forse regen- en onweersbuien die zich in de loop van de dag verder naar het oosten uitbreiden en via de rest van Zwitserland en het noorden van Italië tegen de avond in het westen van Oostenrijk uitkomen. Ook het zuiden van Duitsland doet heel die periode mee. In de nacht naar maandag is vooral het noorden van Oostenrijk aan de beurt, maandag overdag doet het oosten mee.
Lokale weerdiensten en autoriteiten
Er kunnen serieuze buien tussen zitten, die behalve met onweer ook met hagel en windstoten gepaard gaan. Verder kan in korte tijd veel regen vallen, in de meest extreme gevallen wel tot tussen 20 en 50 millimeter. Komt zo’n zware bui over, dan liggen de eerder besproken vormen van overlast natuurlijk meteen op de loer. Vakantiegangers in het gebied doen er dan ook goed aan de verwachtingen van de lokale weerdiensten en de waarschuwingen van de plaatselijke autoriteiten goed in de gaten te houden, om tijdig maatregelen te kunnen nemen.
Na maandag neemt de buiigheid in de Alpen tijdelijk af, maar helemaal droog wordt het niet. En later in de week kunnen nieuwe storingen passeren. Zolang de Alpen niet uit de overgangszone tussen de hitte en het koelere weer wegkomen, zullen de buien zich toch van tijd tot tijd blijven herhalen en kan het op gezette tijden nog steeds regionaal tot noodweer komen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller