Vakantieweer: volgende week een stuk warmer in West-Europa

Foto boven: Een waterval in de Alpen in de buurt van Barcelonnette - Tycho van den Born

Was het in de zomer tot nu toe steeds vooral warm in het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa, de komende week lijkt dat beeld te kantelen. Terwijl koelere lucht vanuit het noorden het oosten en zuidoosten van Europa verovert, wordt het in zuidwesten, westen en noordwesten van Europa juist warm. En dus ook in onze eigen omgeving.

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat het in Nederland voor het eerst meer dan 40 graden werd, één dag nadat het warmterecord van Warnsveld was verbroken. Lees in dit verhaal alles over die bijzondere periode van toen.

We hebben het op deze site al eerder gesignaleerd, maar de aparte hogedrukcellen, die door het Azorenhoog op Europa worden afgevoerd, lijken steeds noordelijker uit te komen. In Noordwest-Europa gaan we er volgende week van twee profiteren. Een eerste hogedrukgebied trekt zondag over België naar het oosten. Het tweede komt woensdag boven Scandinavië terecht en trekt daar naar het noorden. Beide lijken sterk genoeg om storingen even uit onze buurt te houden. En als dat inderdaad lukt, zou dit een fraaie zomerweek kunnen opleveren.

Een waterval in de Alpen in de buurt van Barcelonnette - Tycho van den Born
Een waterval in de Alpen in de buurt van Barcelonnette - Tycho van den Born

Heet Iberisch schiereiland

Heet is het hoe dan ook op het Iberisch schiereiland. In Spanje en Portugal is op dit moment de tweede hittegolf van deze zomer aan de gang. Op de warmste plekken kunnen de temperaturen er ook vandaag nog tot ruim boven 40 graden stijgen. Daarbij schijnt de zon onbarmhartig aan een verder blauwe hemel. Morgen en in het weekend lijkt de hitte er een beetje te worden getemperd, al blijft het vooral in het binnenland nog steeds erg warm. Volgende week keren de hoge temperaturen overal weer terug. Het is er nu duidelijk hoogzomer.

In Frankrijk passeert de komende dagen vanuit het noordwesten eerst een storing met een paar regen- en onweersbuien, die het zuidoosten vrijwel ongemoeid laten. Daar worden al erg hoge temperaturen van ruim boven 35 graden gemeten. Vanaf maandag komt de echte hitte vanuit het zuiden ook de rest van Frankrijk binnen. Dan gaat het kwik er echt serieus omhoog en kan het in de zuidelijke helft zelfs 40 graden worden, of nog iets warmer. Ook Parijs, waar de Olympische Spelen worden gehouden, krijgt daar dinsdag en woensdag iets van mee. Later in de week neemt de kans op onweer toe en lopen de temperaturen weer iets terug.

De Seine in Parijs. Hier worden vanaf dit weekend de Olympische Spelen gehouden - Wikipedia
De Seine in Parijs. Hier worden vanaf dit weekend de Olympische Spelen gehouden - Wikipedia

Erg warme lucht naar de Alpen

Een deel van de Spaanse warmte schiet in het weekend door Zuidoost-Frankrijk naar de Alpen en Zuid-Duitsland. Zondag komt die warmte in Tsjechië en Polen aan. Ook daar de komende dagen dus sterk oplopende temperaturen. De warme episode wordt in de loop van zondag in al deze landen vanuit het westen met zware regen- en onweersbuien beëindigd. En ook dat is bepaald niet de eerste keer deze zomer. Erachter wordt het duidelijk koeler.

Italië, de Balkanlanden, Griekenland en Turkije blijven buiten de buien. Hoewel er van oorsprong koelere lucht is binnengestroomd, blijft het er gewoon erg warm. Met name aan de Turkse zuidkust mag je zelfs onverminderd van grote hitte spreken. Ook in deze regio schijnt de zon volop. Doordat buien weer uitblijven, neemt het risico op natuurbranden toe.

Bij ons volgende week zomer

In Nederland en omgeving komen we vrijdag en zaterdag eerst in het grensgebied van de relatief koele lucht bij ons en de warme, die over Duitsland naar het noordoosten schiet, terecht. In die overgangszone bevindt zich een storing die zowel vrijdag als zaterdag in de Benelux regionaal erg veel regen kan brengen. En als het tegenzit, moeten we onze blik daarbij in Nederland weer op het oosten van het land richten, waar de laatste tijd al zoveel regen is gevallen.

De Alpen in de omgeving van Barcelonnette - Tycho van den Born
De Alpen in de omgeving van Barcelonnette - Tycho van den Born

Vanaf zondag lijken de storingen Noordwest-Europa even te mijden, als de eerdergenoemde twee hogedrukgebieden onze regio passeren. Dan komt de zon er beter door en kunnen de temperaturen ook in Nederland omhoog. Vooral vanaf woensdag zou het dan meerdere dagen achtereen tussen 25 en 30 graden kunnen worden. En dat is, als het allemaal uitkomt, voor al die mensen die vakantie in eigen land vieren natuurlijk een heerlijk vooruitzicht.

Engeland krijgt ook een weersverbetering

Op de Britse eilanden is het vooral Engeland dat volgende week ook van de weersverbetering meeprofiteert. In Ierland en Schotland is het een stuk wisselvalliger. In Scandinavië zijn het de gebieden in het zuiden waar het weer opknapt. Verder naar het noorden kunnen hier ook nog steeds af en toe storingen met bewolking, regen en of een paar buien overkomen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller