Terwijl de hitte in het zuiden van Europa steeds vastere grond onder de voet lijkt te krijgen, houden we hier de komende tijd nog de golfbeweging tussen de aanwezigheid van afwisselend warmere en koelere lucht. En vallen op de overgangen buien.
En zo gaat het natte weer nog steeds maar door. Gisteren was het ook weer op veel plaatsen raak, vooral in het zuiden en oosten van het land. Meteen in de ochtend al trok daar een neerslagzone over, die in een strook van Zuid- via Noordoost-Brabant naar de Achterhoek en Twente op veel plaatsen tussen 15 en 30 millimeter regen bracht. Met de buien van gistermiddag erbij liepen de hoeveelheden verder op. In Boekelo viel 47 millimeter, in Enschede-west 37 millimeter en in Losser 34 millimeter. Daar viel deze maand al 229 millimeter. De regen in Twente betekende opnieuw dat hele gebieden onder water kwamen te staan.
Toen kwam het koufront
In de middag passeerde het koufront. Op het moment dat dit actief begon te worden, lag het van Zeeland, over het Rivierengebied en Gelderland naar Overijssel en Drenthe. Aan het einde van de ochtend liep die strook vol met buien, die in sommige regio’s langere tijd achter elkaar over dezelfde plaats bleven slepen. Dat waren de plekken waar de neerslaghoeveelheden vlot verder opliepen. In Overijssel werd op de zwaarste buien ook alweer onweer gemeld. Pas aan het einde van de middag en in het begin van de avond begonnen de buien weg te trekken.
Vandaag blijft het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuiden van Limburg kan uit de bewolking daar in de eerste heft van de ochtend nog een beetje regen of een buitje vallen. De wolken horen bij het restant van het front dat gisteren over ons land trok. Dat restje ligt nog precies over Zuid-Limburg, maar lost op onder invloed van een hogedrukgebied.
Vandaag rustig weer
Het hogedrukgebied(je) trekt vandaag overdag en vanavond over ons land naar het oosten. Het is dan ook verregaand rustig weer met vooral vanmiddag meer en meer zon. De noordwestelijke wind, die eerst nog matig is, valt in de loop van de dag steeds meer weg en de temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het noorden tot 25 graden, lokaal in het zuiden.
Vanavond en de komende nacht zijn er eerst brede opklaringen. Bij maar weinig wind daalt de temperatuur dan tot tussen 10 en 14 graden. Het is een relatief koele nacht. Tegen de ochtend dringt nieuwe bewolking vanuit het westen binnen. Het blijft nog net droog.
Morgen meer bewolking
Morgen hangt er relatief veel hoge en middelbare bewolking in de lucht, waar de zon wel geregeld doorheen komt. Verspreid kan uit die bewolking vooral in de middag ook een enkele bui vallen. Er waait een matige zuidwestelijke wind en het wordt tussen 22 graden op de Wadden en 23 tot lokaal 26 graden op veel plaatsen in het binnenland. Het is dus vrij warm.
Vrijdag en zaterdag worden opnieuw twee interessante dagen, doordat we opnieuw in de overgangszone tussen de warmte in het oosten en het koelere weer in het westen terechtkomen. Beide dagen lijkt die overgangszone precies boven onze hoofden heen en weer te zwabberen. Doordat het front daarbij enkele keren activeert, neemt de kans op lokaal grote hoeveelheden regen weer duidelijk toe. Het is wel een tamelijk onzekere verwachting.
Vrijdag buien met onweer
Vrijdag lijkt de neerslag in de vorm van buien te vallen die vanuit het zuidwesten over het land bewegen. Daarbij is er kans op onweer en veel regen in korte tijd. Doordat het front in de loop van de dag mogelijk boven het oosten van het land terechtkomt, kan in het westen later de zon nog even doorbreken. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind, in het westen later draaiend naar west tot noordwest en het wordt 20 tot 25 graden.
Zaterdag wordt de overgangszone nog steeds boven of dichtbij het oosten van Nederland ingetekend. Boven Frankrijk ontstaat wellicht een aparte storing die overdag over het oosten van Nederland naar het noorden zou kunnen trekken. Als dat inderdaad gebeurt, dan komt een bak aan regen mee. Voor heel Nederland, maar met de nadruk op het oosten. Daar kunnen de hoeveelheden dan weer serieus oplopen. Maar, de verwachting is zoals eerder al aangegeven erg onzeker en erg gevoelig voor kleine verschuivingen. Er waait zaterdag, als dit zo doorgaat, een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest en het wordt 17 tot 20 graden.
Vanaf zondag weer rustiger
Vanaf zondag komt vanuit het westen een nieuw hogedrukgebied onze kant op. Valt op zondag nog een enkele bui, maandag en dinsdag moet het droog blijven, komt de zon er weer door en schieten de temperaturen omhoog naar opnieuw zomerse waarden. Rond woensdag passeert een volgend front, kan een enkele bui vallen en gaat het kwik weer iets omlaag. En zo houdt de golfbeweging, waarmee we dit verhaal begonnen, ook volgende week nog aan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller