Sommige mensen, die de afgelopen week in Griekenland of Turkije met vakantie zijn geweest, moeten nog bijkomen. Zo heet was het er. In Turkije werd het op sommige plaatsen 45 graden, terwijl het nog maar juni is. In Griekenland 41,7 graden.
Niet alleen toeristen, maar ook de plaatselijke bevolking had last van de intense hitte. Belangrijke toeristische attracties in de open lucht, zoals in Athene de Akropolis werden ’s middags gesloten, om het personeel tegen de hitte in bescherming te nemen. Toeristen kwamen daar vaak, na de klim ernaartoe in de helse zon te hebben afgelegd, ter plekke pas achter. Dat leverde niet altijd even begripvolle reacties op. In de straten van de oververhitte steden was het ondertussen geen pretje. Als je je bewoog, moest je dat langzaam doen. Je rust houden, was het devies. Het water opzoeken. Of stil een plekje in de schaduw. Dan ging het nog wel.
Last-minutes naar de zon
Door het koele en natte weer in Nederland boeken veel mensen alsnog een last-minute naar de zon, was de afgelopen dagen in alle kranten te lezen. Of dat nu de jaarlijkse marketingtruc is (of een nieuwsbericht dat er nu eenmaal altijd komt als het weer hier even tegenzit) of niet, er stond bij dat de toerist een eventuele hittegolf daarbij voor lief neemt. Het is wel goed om daarbij te bedenken dat zo’n hittegolf tegenwoordig wel heel wat heftiger is dan vroeger.
Ieder jaar als de zomer begint, vragen meteorologen zich tegenwoordig meer en meer af waar de belangrijkste warmbloedige hogedrukgebieden, de hittebrengers (of heatdomes) hun ankers zullen uitgooien. Want het betekent nogal wat, als je zo’n hittehoepel boven de pet krijgt. In Turkije en Griekenland kunnen ze daar inmiddels over meepraten, en dat terwijl het echt hete seizoen (de maanden juli en augustus) daar eigenlijk nog moet beginnen.
Eerste golf met hete lucht
In Centraal- en Oost-Europa komt vanaf maandag tot en met vrijdag de eerste golf hete lucht voorbij. Die warmte wordt nog niet opgesloten door een hogedrukgebied, en trekt tegen het einde van de week weer weg. Nederland krijgt er vanaf dinsdag heel geleidelijk een toefje van mee. Vooral donderdag kan het ook bij ons even behoorlijk warm worden. Maar al vrij snel verdringen regen- en onweersbuien de warmte weer; vrijdag is het koeler.
Kijken we naar de andere kant van de Oceaan, dan zien we dat zich boven Mexico en de staten in het zuidwesten van de VS (Californië, Arizona en New Mexico) al langere tijd een ‘heatdome’ ophoudt. Steden als Las Vegas en Phoenix hebben al temperaturen tot 46 graden aan toe gehad. In de nachten komt het kwik er soms niet beneden 30 graden. Die hitte daar houdt de komende tijd aan. Het zal pas laat in de zomer zijn als het er weer wat afkoelt.
Tweede heatdome
Inmiddels zijn de ogen ook gericht op de oostelijke helft van de VS. Daar lijkt zich de komende week een tweede hittekoepel te installeren. Een enorm gebied krijgt dan met hitte te maken. Vanaf maandag kunnen dagelijks honderden hitterecords worden verbroken. Tegen het einde van de week zullen er plaatsen zijn waar de temperaturen tussen 10 en 15 graden hoger dan normaal kunnen uitkomen. Het bijzondere zit hem daarbij niet alleen in de hoogte van de temperaturen, maar ook in de duur van de hittegolf, zoals die wordt verwacht. Gebieden die dergelijke hitte normaal niet kennen, krijgen er nu langere tijd mee te kampen.
En zo worden de kaarten langzaam geschud. Het zal niet voor het eerst zijn dat zomerse patronen, zodra die zich hebben ingesleten, voor langere tijd dominant blijven. De eerste vraag is daarbij waar de heatdomes terechtkomen. De volgende vraag is hoe lang ze op die plekken blijven liggen. De tijd zal het leren. Het is echter niet raar dat de tientallen miljoenen mensen die er op korte termijn mee te maken gaan krijgen, de rest van de zomer toch met angst en beven tegemoetzien. Want het is al gezegd. Was een hittegolf vroeger echt nog wel iets om naar uit te kijken, tegenwoordig kun je het gerust één van de bedreigingen van het nieuwe klimaat noemen. In dat licht bezien, is het helemaal niet erg dat het nu bij ons zo koel en nat is.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller