Ze waren er in Spanje al bang voor en nu is het opnieuw gebeurd. Zware regenval heeft vanochtend en aan het begin van de middag grote delen van de stad Malaga en omgeving onder water gezet. Ook de Costa del Sol kampt met de zware regenval. Het treinverkeer en het openbaar vervoer zijn stilgelegd. Rond rivieren in de buurt van Malaga die buiten hun oevers konden gaan, is met evacuaties begonnen.
Een buienlijn, die de hele ochtend al van Marbella naar Malaga en omgeving ligt, heeft regionaal al tussen 100 en 200 millimeter aan regen achtgelaten. Op sommige plaatsen viel in slechts enkele minuten tijd een hoeveelheid van 45 millimeter. De regen komt bovenop het water dat ook in deze omgeving al twee weken geleden is gevallen. Doordat de bodem verzadigd is, zakt het water bijna niet weg. De rivieren stijgen dan ook in een adembenemend tempo.
Rivieren op springen
In de omgeving van Malaga stonden sommige zijrivieren van de Guadalhorce aan het begin van de middag op springen. Het water liep op dat moment op steeds meer plaatsen de stad binnen. Grote straten stonden volledig onder water, verkeer kon er geen kant meer op. De eerste auto’s dreven alweer in de rondte. Van het ziekenhuis liep de onderste etage helemaal onder water. Op talloze andere plaatsen in de stad werd wateroverlast gemeld.
In dorpen rondom de stad werden vanochtend al mensen geëvacueerd, inmiddels zijn dat er meer dan 3000. Zij die in de buurt van rivieren en afvoerbeddingen voor het water woonden, werd gevraagd om weg te gaan. Scholen zijn gesloten, veel mensen zijn niet naar hun werk gegaan. Daar waar nog wel werd gewerkt, werd besloten de deuren alsnog te sluiten. Op de wegen was het veel rustiger dan normaal. Degenen die er nu nog rijden, krijgen het alleen wel steeds lastiger.
Guadalmedina
De Guadalmedina, een rivier die door de stad stroomt, steeg zeer snel. Normaal komt door deze rivier bijna geen water. Rond 13.30 was de bedding over de gehele breedte gevuld met bruin water. In het water stroomde van alles mee dat eerder in de bedding lag. Mocht deze rivier later vandaag buiten zijn oevers treden, dan stroomt een groot deel van Malaga onder.
Een andere rivier die in de gaten wordt gehouden, is de Campanillas. Het is een zijrivier van de Guadalhorce die in de bergen, op enige afstand ten noordwesten van Malaga ontspringt. Hij heeft een lengte van ongeveer 45 kilometer, maar ligt vandaag precies in het gebied waar de zwaarste buien vallen. Ook dit is een rivier die normaalgesproken weinig water afvoert.
Aan het begin van de middag stroomde er echter al meer 85.000 liter per seconde doorheen, inmiddels is dat bijna het dubbele. Het water had een diepte van 3 meter. Inmiddels is voor de rivier een code rood van kracht. Vanaf een waterstand van 3 meter geldt die code rood. Verwacht werd dat de rivier ieder moment buiten zijn oevers kon treden, maar dat is niet gebeurd. De omgeving van de rivier werd wel deels ontruimd. Voor andere rivieren gold die angst nog niet, al staat zowel in de Guadalhorce als in de Guadalmedina inmiddels wel veel water. In verband met het snel stijgende water is de wijk Campanillas deels ontruimd.
Lagedrukgebied is de veroorzaker
Het slechte weer in Spanje, ook in de omgeving van de in het noordoosten van het land gelegen stad Tortosa komen zware onweersbuien voortdurend het land op, wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied, dat maandag nog langs Nederland naar het zuiden trok en in het noordoosten plaatselijk tussen 10 en 15 millimeter regen bracht. In Malaga, aan de Costa del Sol en in de omgeving van Tarragona is vanwege het slechte weer een code rood van kracht, die in elk geval tot middernacht duurt. Ook op andere plaatsen zijn waarschuwingen uitgegeven.
Dat de effecten ervan in Spanje zoveel heftiger zijn, heeft met de nabijheid van de Middellandse Zee te maken. Het water ervan is warm en brengt enorm veel vocht in de lucht. De combinatie van de beschikbaarheid van dat vele lucht en de onstabiliteit, die door het lagedrukgebied teweeg wordt gebracht, maakt dat het enorm kan regenen.
De bergen doen de rest. Het water stroomt omlaag, verzameld zich in de dalen en gaat daar de rivieren in, om richting de zee verder te stromen. Blijft het ondertussen maar doorregenen zoals vandaag, dan verscherpt de situatie zich meer en meer. En krijgen steeds meer plaatsen met overstromingen te maken, evenals twee weken geleden in de buurt van Valencia.
Sterke waterhozen
Overigens waren tijdens de buien even buiten de kust in Marbella ook drie sterke waterhozen te zien die over zee verder trokken. Een strandtent werd door een van de waterhozen vernietigd. Wat later in de ochtend kwam vanuit het een stukje verderop naar het oosten gelegen Mijas de melding dat een kleine tornado daar het dak van een benzinestation had vernietigd. Ook op andere plaatsen werden tijdens de buien windstoten gemeld.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller