30-Daagse (+): vaak wisselvallig en later ook zacht

Foto boven: Het wisselvallige weer in Nederland houdt de komende tijd aan - Albert Thibaudier

We zijn de afgelopen dagen in Nederland voor de tweede keer deze maand in een periode met herfstweer terechtgekomen. Vielen de temperaturen daarbij een groot deel van de week nog mee, uiteindelijk werd het wel nat en nam de wind flink toe.

Met een gemiddelde van 13,0 graden is het jaar 2024 tot nu toe met afstand het warmste jaar dat we in het tijdperk van de moderne metingen in Nederland hebben meegemaakt. De voorsprong op het jaar 2020, dat tot nu toe het warmst was in dezelfde periode, bedraagt 0,25 graden. Dat is een groot verschil voor de eerste 9 maanden van het jaar. Normaal tot en met september is een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden. Daar zitten we nu dus bijna anderhalve graad boven. Vooral de gelijkmatigheid van het warme weer is dit jaar erg opvallend.

Het wisselvallige weer in Nederland houdt de komende tijd aan - Albert Thibaudier
Het wisselvallige weer in Nederland houdt de komende tijd aan - Albert Thibaudier

Wat lagere temperatuur

Voor het komende weekend wordt even een wat lagere temperatuur verwacht. Doordat de wind tijdelijk naar het noordwesten draait, kan die koudere lucht onze omgeving bereiken. Lang lijkt dit niet te duren, want zondag draait de wind alweer naar het zuiden tot zuidoosten, als een nieuw lagedrukgebied vanuit het zuidwesten dichterbij komt. De temperaturen kunnen dan ook alweer een graadje hoger uitkomen. Een echt koude periode is niet op komst.

Op de weerkaarten zien we steeds hogedrukimpulsen in de buurt van Groenland en IJsland. Aan de oostflank daarvan stroomt koude lucht vanuit het noorden naar Schotland. In de hogere delen van de atmosfeer zien we dit terug als een uitgestrekte trog die de straalstroom in onze omgeving ver naar het zuiden drukt. Lagedrukgebieden van de Oceaan kunnen onze omgeving dan ook steeds weer bereiken en zijn soms behoorlijk actief. Verder trekken tussen de lagedrukgebieden door ook af en toe hogedrukgebieden over die het weerbeeld van tijd tot tijd laten verbeteren. Intussen is het orkaanseizoen op de Oceaan goed op gang gekomen.

Week 1: van 30 september tot en met 6 oktober

  • Eerst wisselvallig, later tijdelijk beter

  • Wind meest tussen zuid en west

  • Temperaturen 13 tot 17 graden

Doordat de hogedruk niet van Groenland en IJsland wijkt, blijven wij in de trog ten oosten van het hogedrukgebied zitten en ligt de straalstroom bij ons nog steeds zuidelijk.

De eerste dagen van de week staat het weer bij ons onder invloed van lagedrukgebieden en kunnen een paar storingen passeren. Later in de week komt het weer tijdelijk onder invloed van een trekhoog dat zich tussen twee lagedrukgebieden in bevindt. Rond het weekend komt het volgende lagedrukgebied alweer in onze omgeving aan. We hebben licht wisselvallig weer dus en overdag temperaturen tussen 13 en 17 graden. Koud is het zeker niet.

Week 2: van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober

  • Aanhoudend wisselvallig

  • Wind vaker noordwest

  • Iets lagere temperaturen

Er verandert niet zoveel. Het Hogedrukgebied bij IJsland blijft op zijn plek, datzelfde geldt voor de bovenluchttrog bij Noordwest-Europa. Nederland kan iets meer aan de koude kant van de trog terechtkomen. Daar is de wind wat vaker noordwestelijk en komen af en toe buien van de Noordzee het land binnen. Nog steeds kunnen lagedrukgebieden echter ook in onze buurt komen. Het blijft in grote lijnen dan ook wisselvallig met temperaturen die een fractie omlaag gaan en overdag meestal tussen 13 en 15 graden blijven steken.

Week 3: van maandag 14 tot en met zondag 20 oktober

  • Ook deze week wisselvallig

  • Winden tussen west en zuid

  • Temperaturen 13 tot 15 graden

Nog steeds zien we vanaf de Oceaan een vrij zuidelijke depressiebaan op ons afkomen. Er lijkt dan ook geen einde aan het wisselvallige weer te komen, al ziet het er tussen de lagedrukgebieden door af en toe ook best beter uit. De temperaturen handhaven zich op een niveau dat normaal is voor de tijd van het jaar en liggen tussen 13 en 15 graden. Daarbij houdt de wind het nog steeds op richtingen tussen zuid en west.

Week 4: van maandag 21 tot en met zondag 27 oktober

  • Aanhoudend wisselvallig

  • Zuidwestelijke wind

  • Iets hogere temperatuur

Het is allemaal redelijk consistent. Het hogedrukgebied bij Groenland en IJsland wordt ook deze week nog steeds op de weerkaarten ingetekend. Een lagedrukgebied zien we in het zeegebied ten zuidwesten van de Britse eilanden terug. Wij liggen in Nederland in de vore die zich tussen het hogedrukgebied in het noorden en een ander in het zuiden in bevindt. Het blijft dan ook wisselvallig met vaak zuidwestelijke winden en iets hogere temperaturen.

Week 5 en 6: van 21 oktober tot en met 10 november

  • Nog steeds wisselvallig

  • Zuidwestelijke winden

  • Vrij zacht voor de periode

Het signaal wordt onduidelijker. Het hogedrukgebied bij IJsland lijkt in week 5 even iets naar het zuiden te komen, om in week 6 weer iets noordelijker ingetekend te worden. Verder zien we op de weerkaarten geen grote wijzigingen. Het ligt dan ook voor de hand te verwachten dat het wisselvallige weer in grote lijnen aanhoudt en dat het vrij zacht blijft.

Samenvattend

Al met al is het niet een periode waarin zeer opvallende dingen worden verwacht. Zoals al aangegeven is het weerbeeld dit jaar steeds opvallend consistent. Als een bepaald weertype eenmaal heeft ingezet, zijn we er ook niet zomaar vanaf. Met de wisselvallige periode, die nu is begonnen, lijkt dat ook het geval te zijn. Niet alleen de komende weken, maar ook in de periode daarna zou het in grote lijnen bij hetzelfde kunnen blijven. Zijn de temperaturen daarbij eerst ongeveer normaal voor tijd van het jaar, later komen ze er iets boven te liggen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller