Afgesloten wegen, omgewaaide bomen, gebieden die zonder stroom en communicatie komen te zitten en andere vormen van schade. Er wordt in Ierland en in het Verenigd Koninkrijk nogal wat verwacht van stormdepressie Ashley, die zich op de Oceaan vormt.
Het was de Ierse weerdienst die het naderende systeem gisteren de naam Ashley gaf. Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland werken samen bij het geven van namen aan stormdepressies. Feitelijk komt het erop neer dat als er in verband met de passage van een systeem een code oranje wordt uitgegeven, zo’n depressie een naam krijgt. Ierland, het VK en Nederland stellen ieder seizoen gezamenlijk een lijst van namen op die dan worden gebruikt. Ashley is de eerste naam die op de namenlijst voor dit jaar staat.
Sterke straalstroom
De depressie is zich nu midden op de Oceaan bezig aan het vormen. Dat gebeurt onder een zeer sterke straalstroom (snelheden tot 300 kilometer per uur) die zich daar heeft ingesteld en die de depressie in wording van een flinke bak energie voorziet.
De snelheid waarmee Ashley zich ontwikkelt, is opmerkelijk. In 24 uur tijd daalt de luchtdruk in de kern van 992 naar 948 hPa, een verschil van 44 hPa. Dat gebeurt niet zo vaak. Het is ook al een tijdje geleden dat de luchtdruk in de kern van een ‘gewoon’ lagedrukgebied zo vroeg in het seizoen beneden 950 hPa uitkomt. Maar op allerlei terreinen is het dit jaar alles anders.
Ierland krijgt in twee stappen met de stormwinden van Ashley te maken. Eerst passeert de komende nacht het bijbehorende frontensysteem met aan de kusten een windkracht 8 tot 9 uit het zuiden tot het zuidoosten. Er zijn dan windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur mogelijk, ook weer vooral in de kustgebieden. Landinwaarts is de wind iets minder sterk, al hangt het er daarbij weer vanaf hoe hoog je je bevindt.
Zwaarste storm in Ierland morgenmiddag
De tweede klap in Ierland komt morgenmiddag. Dan bereikt het stormveld rond de kern van de depressie de west- en noordwestkust en is een windkracht 10 tot 11 uit het zuidwesten mogelijk, met windvlagen tot maximaal 130 kilometer per uur.
Aan de zuid- en oostkust is het een fractie rustiger en dat geldt ook voor het binnenland van Ierland. In Schotland, het noordwesten van Engeland en in delen van Wales komen de twee windpieken van Ashley enkele uren later. De snelheden van de wind zijn daar vergelijkbaar met tot iets minder dan de pieken in Ierland. In de rest van het VK is het iets kalmer.
In verband met de passage van Ashley heeft de Ierse weerdienst voor morgen voor het noordwesten een code oranje en voor de rest van Ierland een code geel afgegeven. In het VK geldt de code oranje morgen voor het noordwesten van Schotland. De code geel is voor geheel Schotland, Noord-Ierland, het noordwesten van Engeland en voor delen van Wales afgegeven. In de rest van het Verenigd Koninkrijk zijn morgen geen speciale waarschuwingen van kracht.
In Nederland merken we er minder van
In Nederland merken we veel minder van de passage van Ashley. De zuidwestelijke wind neemt morgen weliswaar toe, om in de avond aan zee krachtig en in het noordwestelijk kustgebied even hard te worden (kracht 6 tot 7), maar daar blijft het dan ook bij. De windvlagen aan de noordwestkust komen niet verder dan 60 tot 70 kilometer per uur, dus komt het niet eens tot zware windstoten. Ook het grootste deel van de regen, waar Ierland, het VK en ook Scandinavië wel volop mee te maken krijgen, trekt aan Nederland voorbij.
De bewolking wordt morgen wel steeds dikker en in de avond passeert een smalle, maar nauwelijks actieve regenzone, maar meer dan tussen 0 en 2 millimeter aan regen wordt niet verwacht. Doordat nog steeds zachte lucht wordt aangevoerd, kunnen de temperaturen in het oosten van het land opnieuw tot een graad of 18 stijgen. En dat is hoog voor deze periode.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller