Nog steeds valt veel regen in delen van Spanje. Gisteren en vannacht was vooral het westelijke deel van de Costa del Sol in Zuid-Spanje aan de beurt. Op sommige plaatsen viel er in 12 uur tijd meer dan 130 millimeter en waren overstromingen het gevolg.
Was het in de loop van zondag eerst even overal rustig geworden, maandagochtend wakkerden de restanten van de orkaan Leslie, die het Iberisch schiereiland vanuit het westen naderden, de onstabiliteit weer aan. Dit keer was de regen vooral op de Costa del Sol gericht.
In de vroege ochtend al een wolkbreuk
In de vroege ochtend tussen 7 en 8 uur was het ten westen van Marbella al raak. In de buurt van San Pedro de Alcántara kwam het tot een wolkbreuk. In 40 minuten tijd viel ongeveer 30 millimeter regen. Het ging zo hard dat het vele water niet kon worden afgevoerd. Een deel van de snelweg kwam onder water te staan en het verkeer kon er bijna niet meer door.
Later op de dag kwamen nieuwe gebieden met buien vanaf de Middellandse Zee het land op. Vooral de buienzone die vanaf een uur of 10 ’s avonds binnenschoof was erg actief. Niet alleen bliksemde het behoorlijk, ook waren er slagregens. De regenintensiteiten liepen af en toe tot in de buurt van 150 millimeter per uur op. Op webcams was op dat moment te zien hoe er een mist van water over het land hing. Ook was er daarbij behoorlijk wat wind. Opnieuw kwam het tijdens deze buien tot lokale overstromingen, ook van de snelwegen in het gebied.
Meer dan 130 millimeter
De regenhoeveelheden liepen verder op. Op veel plaatsen rond Marbella kwam tussen 30 en 50 millimeter in de regenmeters terecht. In de bergen was het meer. Bij de stuwdam in de rivier de Guadalmansa ten noorden van het stadje Benahavis viel in 12 uur tijd iets meer dan 130 millimeter. De stuwdam in het riviertje is in 1998 overigens niet gebouwd om ter plekke meer te creëren, maar om het rivierwater op te vangen en naar het een stukje verderop gelegen stuwmeer bij Istán door te pompen. Dit stuwmeer voorziet de Costa del Sol van water.
Ook op andere plaatsen viel veel regen. In de vallei waar de stadjes Pujerra en Alpandeire liggen, kwam meer dan 100 millimeter omlaag. Ook een deel van dit water gaat uiteindelijk naar het stuwmeer bij Istán. In de Sierra de las Nieves, die een klein stukje verder landinwaarts ligt, is deze maand ook al meer dan 120 millimeter regen naar beneden gekomen.
Oktober verloopt heel anders dan vorig jaar
Daarmee verloopt de oktobermaand dit jaar heel anders dan dezelfde maand vorig jaar. Toen viel er geen druppel regen en kwam de Costa del Sol in een ernstige droogte terecht. Nu is er dus wel veel regen gevallen. In de stuwmeren zie je daar overigens nog niet veel van terug. Doordat het om de eerste regens na het droge seizoen gaat, zakt het meeste water nog in de bodem weg en komt niet of nauwelijks in de stuwmeren terecht. Toch regende het gisteravond dermate hard dat er toch al zo’n 500 miljoen liter water in het stuwmeer bij Istán stroomde. Er staat nu 23 miljard liter in van de mogelijke 62 miljard liter. Er is dus nog wel een stukje te gaan.
Was het gisteren in het westelijke deel van de Costa del Sol erg nat, verder naar het oosten viel veel minder. En daar liggen juist de gebieden die opnieuw met extreme droogte te maken hebben. Zo zijn de stuwmeren die de stad Malaga en omgeving van drinkwater voorzien vrijwel leeg. Er viel gisteren in die gebieden wel wat regen, maar veel minder dan in de omgeving van Marbella. En het was lang niet voldoende om iets ervan in de stuwmeren te laten stromen.
Tot en met donderdag nog regen, daarna stabiel
Met de regen is het nog niet gedaan. Later vandaag doen zich nieuwe regenkansen voor als de fronten, horend bij de restanten van Leslie, vanuit het zuidwesten dichterbij komen. Ook morgen en donderdag kan het onder invloed daarvan nog regenen. Dat geldt overigens niet alleen voor het zuiden, maar voor vrijwel geheel Spanje. Alleen het oosten en zuidoosten krijgen er vrijwel niets van mee, maar dat is normaal onder deze omstandigheden. Of de regen in de buurt van Malaga ook genoeg zal zijn om de situatie te verbeteren, is ook maar zeer de vraag.
Vanaf vrijdag trekken de storingen weg en is de wisselvalligheid voorbij. Er verschijnt dan een hogedrukgebied op de weerkaarten, de zon keert terug en het wordt weer warmer.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller