Een prachtige nazomerweek is vandaag van start gegaan

Foto boven: Prachtige beelden van het strand - Ed van Pelt

We hebben een aantal warme nazomerdagen voor de boeg. Vandaag zijn we er feitelijk mee van start gegaan. Morgen al kan het op de warmste plekken in Limburg 25 graden worden en ook in de dagen daarna blijven die hoge middagtemperaturen een tijdje gehandhaafd. Vanaf zondag en maandag lijkt het weer om te slaan.

Uitzonderlijk hoog zijn de temperaturen, zoals die voor de komende dagen worden verwacht, overigens niet. In 2020 werd het op 15 september in Gilze-Rijen nog 35,1 graden, het record voor september. Toen lag het kwik nog een heel stuk hoger.

Prachtige beelden van het strand - Ed van Pelt
Prachtige beelden van het strand - Ed van Pelt

September verloopt warmer dan normaal

We zien dat ook in de gemiddelde temperatuur van de huidige septembermaand terug. Die staat halverwege de maand op 16,8 graden, na een zeer warme start van de maand en het veel koudere vervolg daarna. Die 16,8 graden is 1,2 graden hoger dan normaal en goed voor een veertiende plaats op de lijst van warmste septembermaanden tot nu toe.

Het weer staat de komende dagen onder invloed van een hogedrukgebied. De kern ervan komt boven het zuiden van Noorwegen te liggen. Het is een erg sterk hogedrukgebied, recordsterk zelfs voor de tijd van het jaar. De straalstroom ligt er omheen en maakt boven Europa een omgekeerd S-bocht. Waait hij in het noorden van Scandinavië vanuit het westen, boven ons deel van Europa komt hij vanuit het oosten en boven Noord-Afrika weer vanuit het westen.

Het patroon zit behoorlijk vast

De bochten liggen boven het westen van Rusland en op de Oceaan ten westen van Portugal. Het hogedrukgebied boven Scandinavië en het lagedrukgebied Boris, boven het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, liggen er als het ware in gevangen. Zowel het wisselvallige weer in het Middellandse Zeegebied als het stabiele weer bij ons kan dan ook langere tijd aanhouden. Pas rond komende zondag en maandag lijkt het patroon te worden doorbroken.

Ook in de bossen is het nog genieten -Chris Meewis
Ook in de bossen is het nog genieten -Chris Meewis

Vanavond en de komende nacht zijn er in Nederland brede opklaringen. Later kan vanuit Duitsland ook laaghangende bewolking het land binnentrekken. Het koelt af tot tussen 11 en 15 graden. De noordoostenwind is daarbij aan zee af en toe vrij krachtig.

Morgen veel zon en warm

Morgen schijnt, na het verdwijnen van de eventueel eerst nog aanwezige laaghangende bewolking, de zon volop. De noordoostenwind is aan zee nog steeds vrij krachtig en de temperaturen komen in de middag tussen 22 en 25 graden. Lokaal kan dus een zomerse dag worden gehaald, maar de meeste plaatsen komen daar nog niet aan toe.

Tot en met zaterdag lijkt weinig in dit weerbeeld te veranderen en houdt het nazomerweer aan. Vanaf zondag komt vanuit het zuidwesten een lagedrukgebied dichterbij en neemt de bewolking toe. Het lijkt overdag nog wel droog te blijven. Vanaf volgende week maandag wordt een omslag naar een wisselvalliger weerbeeld verwacht. Het blijft daarbij nog wel zacht met temperaturen die overdag tussen 18 en 20 graden uitkomen en vooral in de nachten, door de toenemende bewolking en de zuidwestenwind, duidelijk hoger dan normaal zijn.

Seizoenen veranderen

En zo stevenen we na de warme augustusmaand dus ook op een warme septembermaand af. September past daarmee in het beeld dat we de afgelopen jaren vaker hebben gezien, namelijk dat van een maand die beter bij de zomer dan bij de herfst past.

Er is in Nederland een verschuiving in de seizoenen te zien, met langere zomers en kortere lentes. De herfst duurt wel lang, als je daar het grootste deel van de winter bijtelt, zoals de afgelopen jaren eigenlijk steeds het geval is geweest. De winter is het kind van de rekening. Echte winters hebben we al lange tijd niet meer gehad. En de vraag wordt meer en meer of het er überhaupt nog een keer van gaat komen. De voortekenen zijn wat dit betreft niet goed.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller