Europaweer: op veel plaatsen warmte

Foto boven: In Griekenland vallen de komende tijd geregeld buien - Alf van Beem

Hoewel het op veel plaatsen in Europa nog steeds volop zomer is, doen de maximumtemperaturen op de meeste plaatsen toch kleine stapjes terug. Het is goed te merken dat de zon lager komt en dat de daglengte aan het afnemen is.

Eigenlijk is het één van de fijnste perioden van de zomer, die laatste weken van augustus en eigenlijk heel de maand september. Het mag dan op veel dagen voor wat de temperaturen betreft nog steeds behoorlijk warm zijn, de warmte is in deze tijd geconcentreerd in slechts een paar uur. Ervoor en erna is het vaak erg aangenaam. En doordat de zon een stuk minder sterk is, is de warmte ook een stuk beter te dragen (als je er niet van houdt).

Ionian sea islands, pic1 Alf van Beem
In Griekenland vallen de komende tijd geregeld buien - Alf van Beem

Warme bovenluchten

Warm is het de komende tijd in Europa nog op heel veel plaatsen. Vrijwel overal worden bovenluchten berekend die een stuk warmer zijn dan normaal. Doordat hogedrukgebieden op de weerkaarten een grote rol spelen, kunnen storingen van de Oceaan er ook niet goed bij. Voornamelijk Ierland, Schotland en de Scandinavische landen hebben er van tijd tot tijd mee te maken. Daar nemen bewolking en wind nu en dan toe en kan wat regen of een bui vallen. Maar de zon laat zich ook zien en de temperaturen zijn aangenaam.

De grootste kans op buien maakt vooral Spanje en wat later delen van Frankrijk. Ook een flink aantal landen in het zuidoosten van Europa is in de ban van buien. Met name dat laatste is opmerkelijk, want juist daar was het de laatste tijd zo droog en heet, met soms grote bosbranden als gevolg. De buien van nu in landen als Griekenland, Turkije, Bulgarije en Roemenië zullen aan die droogte nog geen einde maken, maar iedere drup regen helpt wel een beetje.

Noord-Spanje en paar fikse buien

Het onweer in het zuidwesten van Europa heeft te maken met de passage van wat kou in de bovenlucht daar. Vooral in het noorden van Spanje kunnen een paar flinke buien vallen, in de rest van Spanje zijn het er minder en Portugal lijkt er zelfs voor een groot deel buiten te blijven. De buien in Spanje passen in een mooie traditie deze zomer. Het is er nooit helemaal droog geworden en dat hebben we in voorbije zomers weleens anders gezien.

Opvallend is ook hoe het zuidoosten van Engeland de komende tijd tussen alle storingen door lijkt te laveren. Er wordt nauwelijks regen verwacht. Daar waar ons beeld van de Britse eilanden vaak is dat ze er ook in de zomer koel en nat weer hebben, valt dat in het zuidoosten van Engeland echt mee. In heel veel jaren valt er minder regen dan in Nederland en in de zomers kan het verrassend warm zijn. En de komende tijd is dat eigenlijk niet anders.

Droog weer in Oost-Europa

Droog weer wordt de komende tijd ook in Hongarije, Tsjechië en Slowakije, en delen van Polen verwacht. Het zijn hogedrukgebieden die er de dienst uitmaken en die zon en hoge temperaturen brengen. Maar ook daar geldt wat bij ons eveneens van toepassing is, namelijk dat de lager staande zon en de kortere dagen het allemaal een stuk aangenamer maken.

In het noordwesten van Europa wordt de warme lucht vrijdag even verdrongen, om in het weekend al net zo snel weer terug te keren. Is het donderdag en vrijdag daarbij op de meeste plaatsen nog stabiel, zaterdag en zondag kan vanuit het zuiden een enkele regen- of onweersbui vallen die maandag nog boven het noordoosten aanwezig is.

Bij ons aanhoudend warm

Vrijdag wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan tussen 20 en 23 graden, zaterdag kan het in het zuiden alweer 29 graden worden en zondag zijn in het hele binnenland temperaturen tussen 28 en plaatselijk 30 graden mogelijk. Vanaf maandag lijkt het dan een enkele graad koeler te worden, maar blijft het vooral in het binnenland nog steeds zomers.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller