Het weer in Nederland knapt de komende dagen op. Na de regen van gisteren in de zuidoostelijke helft van het land, horend bij ex-orkaan Kirk, waait vandaag een stevige noordwestenwind en kan nog een lokale bui vallen.
Vrijdag en zaterdag staat het weer onder invloed van een hogedrukgebied dat over de Benelux naar het oosten trekt. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag passeert een storing met een paar buien, gevolgd door het volgende hogedrukgebied.
In Limburg viel 50 millimeter
De passage van het bij ex-Kirk horende regengebied heeft in het zuiden van Limburg op de natste plaatsen 50 millimeter in de regenmeters gebracht. Tot overlast heeft de regen voor zover bekend niet geleid. Verder naar het noordoosten namen de neerslaghoeveelheden af. Wel kwam de regen uiteindelijk behoorlijk ver het land in. De grens lag van Midden-Zeeland via Utrecht naar Drenthe en Groningen. In een brede rand viel 2 tot 5 millimeter. De Achterhoek kwam op tussen 10 en 15 millimeter uit, het zuidoosten zat tussen 20 en 50 millimeter.
Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, delen van België en Duitsland brachten de restanten van Kirk veel regen. In de buurt van Nantes in het noordwesten van Frankrijk leidde de regenval tot buiten hun oevers tredende riviertjes en beken. In Noord-Spanje en Portugal gingen veel bomen om en was er ook wateroverlast. In de Picos de Europa werden windstoten tot 155 kilometer per uur gemeten. De gemiddelde wind kwam er bijna aan windkracht 12.
Inmiddels heeft de regen het land verlaten. Er kwam een buienzone achteraan die Nederland vanochtend vroeg via het oosten verlaat. Intussen is de depressie, die uit de restanten van Kirk is ontstaan, boven het noorden van Duitsland aangekomen, op weg naar Finland. Aan de achterzijde is boven de Noordzee en sterke noordelijke tot noordwestelijke wind op gang gekomen. Ook bij ons in het Waddengebied waaide vanochtend een harde wind.
Later vandaag afnemende wind
Vandaag neemt die wind geleidelijk weer af. Vooral in de kustgebieden kan nog een enkele bui van zee het land opkomen, in het binnenland overheersen de droge perioden en wisselen perioden met zon en stapelwolken elkaar af. Het wordt 13 tot 15 graden.
Morgen en zaterdag trekt een hogedrukgebied over de Benelux naar het oosten. Het levert ons twee rustige dagen op. De komende nacht al zijn er brede opklaringen en daalt de temperatuur op de koudste plaatsen in het binnenland tot een graad of 3. Daarbij is er kans op vorst aan de grond. Morgen is er behoorlijk wat zon, vooral in het noorden drijft ook nog wat bewolking van zee over. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind is zwak tot matig en de temperaturen lopen net als vandaag op tot waarden tussen 13 en 15 graden.
Zaterdag mooie dag
Ook zaterdag is een rustige dag met veel zon, ook velden met sluierbewolking en een wat aantrekkende zuidelijke wind. Na een opnieuw koude nacht verandert in de temperatuur niet veel. In de avond worden de wolken dikker, waarna laat in de avond en aan het begin van de nacht een vanuit het westen een buienzone passeert. Later in de nacht komen er opklaringen achteraan, maar steekt vooral in de kustgebieden een stevige noordwestenwind op.
Zondag is dan weer een mooie dag met een afwisseling van stapelwolken en zon en opnieuw ook de passage van hoge wolkenvelden. In het noordoosten kan nog een bui vallen en met 13 tot 15 graden zijn de temperaturen nog steeds relatief gematigd.
Volgende week warmer
Volgende week steekt tussen een hogedrukgebied boven het Europese continent en lagedrukgebieden op de Oceaan (deels ook de restanten van orkanen die daar actief zijn of waren) een zuidelijke tot zuidwestelijke wind die warmere lucht aanvoert. De koude nachten verdwijnen dan uit beeld, overdag kunnen de temperaturen in het zuiden van het land deels tot in de buurt van 20 graden oplopen. Verder komt de zon er geregeld door, maar komen vanuit het zuiden en zuidwesten ook enkele storingen in de buurt. Het is licht wisselvallig.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller