Ex-Kirk brengt vandaag veel regen in het zuidoosten

Foto boven: Op veel plaatsen is het vandaag bewolkt. In het zuidoosten gaat het ook regenen - Nely van Frankenhuyzen

Een deel van Nederland krijgt vandaag met de restanten van orkaan Kirk te maken, die de komende nacht over Duitsland naar het noordoosten trekken.

Bij voormalige orkanen spelen twee zaken een rol: wind en regen. Zoals we in onze verhalen van de afgelopen dagen al hebben laten zien, bevindt de wind van ex-Kirk zich vooral aan de oost- en zuidzijde van de kern. De regen loopt er vooruit, bevindt zich meer op de kop en ook deels aan de westkant van de kern van het lagedrukgebied, dat ex-Kirk nu is.

Op veel plaatsen is het vandaag bewolkt. In het zuidoosten gaat het ook regenen - Nely van Frankenhuyzen
Op veel plaatsen is het vandaag bewolkt. In het zuidoosten gaat het ook regenen - Nely van Frankenhuyzen

Verwarring over de koers

Nu was er de afgelopen dagen steeds verwarring over de koers van de ex-orkaan. Eigenlijk steeds werd die baan een beetje naar het oosten opgeschoven. Begonnen we in Nederland in de verwachtingen met een vliegende storm en niet heel veel regen, later ging de wind er steeds meer af en uiteindelijk voor een heel groot deel van het land ook de regen.

Nu lijkt het op het volgende uit te draaien. De kern van ex-Kirk passeert op ruime afstand van Zuid-Limburg, ten zuidoosten van Nederland en komt niet binnen onze grenzen. Daarmee blijft ook het bijbehorende windveld op ruime afstand van ons land.

Nog wel regen in Limburg

Voor de regen geldt dat de zuidoostelijke helft van Nederland toch gaat meedoen. Het Amerikaanse en Europese model laten de regen van ex-Kirk het diepst het zuidoosten van ons land binnendringen. In het zuiden van Limburg zou dit volgens de Amerikanen in het Limburgse heuvelland later vandaag en de komende nacht nog tussen 40 en 75 millimeter kunnen opleveren. Het ECWMF komt op ruim 50 millimeter uit. Verder naar het noordoosten lopen de hoeveelheden geleidelijk terug. In Noord-Holland valt vrijwel niets.

In het westen en noorden laat ook de zon zich eerst nog wel af en toe zien. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee eerst af en toe krachtig, maar neemt gaandeweg de dag geleidelijk af en de temperaturen komen tussen 13 en 16 graden uit.

Noordenwind neemt later toe

Vanavond en de komende nacht valt in het zuiden en oosten dus eerst nog regen. Later in de nacht wordt het droog en dringt vanuit het westen een gebied met buien het land binnen. Daarachter draait de wind naar noord tot noordwest en neemt aan zee tijdelijk toe tot krachtig of hard, kracht 6 tot 7. Het wordt bij dit alles niet kouder dan tussen 11 en 14 graden.

Morgen trekken de buien in de eerste helft van de ochtend verder naar het oosten en uiteindelijk naar Duitsland weg. Daarna hebben we een afwisseling van stapelwolken en zon en valt vooral in de kustgebieden nog een enkele bui. De noordwestelijke wind is aan zee vrij krachtig, in het Waddengebied nog af en toe krachtig en het wordt tussen 13 en 15 graden.

Nieuwe hogedrukgebieden

Vanaf vrijdag komt het weer in Nederland opnieuw onder invloed van hogedrukgebieden. We zien dan een overgang naar veel stabieler weer. In het weekend zijn de temperaturen nog gematigd en komen1 of 2 koude nachten voor. Na het weekend draait de wind naar meer zuidelijke richtingen en komt warmere lucht naar ons toe. De temperaturen gaan dan ook omhoog, lopen later tot rond 20 graden op, waarbij de zon vaak schijnt.

Helemaal stabiel is het echter niet. Vanuit het zuidwesten komen af en toe storingen in de buurt die de kans op een enkele bui af en toe duidelijk laten toenemen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller