Ex-orkaan Kirk: berekende koers nu pal over Nederland

Foto boven: De koers van Kirk volgens het National Hurricane Center. De weermodellen voeren de kern daarna naar Nederland - National Hurricane Center

Het worden woensdag en donderdag in onze omgeving twee bijzondere dagen. De restanten van de orkaan Kirk lijken dan precies over Nederland te trekken en doen dat in de vorm van een potentieel erg actief lagedrukgebied. Niet alleen wordt dan erg veel regen (lokaal 50 tot 70 millimeter), maar ook een tijdje erg veel wind verwacht.

Het hoogtepunt van de passage wordt vooralsnog donderdagochtend vroeg verwacht. Zowel het Europese als het Amerikaanse model berekenen de koers van de ex-orkaan dan in een baan van Midden-Brabant naar Overijssel. In de kern bedraagt de luchtdruk dan korte tijd 969 hPa. Het uit Kirk gevormde lagedrukgebied is op dat moment op de top van zijn activiteit.

Kirk nieuwe koers
De koers van Kirk volgens het National Hurricane Center. De weermodellen voeren de kern daarna naar Nederland - National Hurricane Center

Koers over land

Doordat de koers van het lagedrukgebied over land wordt berekend, komt de wind iets minder fel uit de bus dan we in voorgaande berekeningen af en toe hebben gezien. Toch kan het aan de achterzijde van de wegtrekkende kern vooral in het Waddengebied en op het IJsselmeer enige tijd tot een noordwesterstorm komen. Daarbij zijn volgens de Europese berekening ook in het binnenland windvlagen tot 110 kilometer per uur mogelijk. Met alle bomen nog in blad is dat behoorlijk fors en kan die wind toch her en der tot schade leiden.

Heel opvallend is ook de regen, zoals die nu wordt berekend. Volgens de Europese berekening begint het woensdagmiddag vanuit het zuiden al te regenen. In de avond en in de nacht naar donderdag wordt die regen alleen maar actiever. Vooral in de gebieden aan de westkant van de kern, lijkt het een tijdje echt te gaan plenzen. Aan de oostkant van de kern in Limburg en delen van Gelderland, Overijssel en Drenthe wordt het in de loop van de nacht ook een tijdje droog. Nadat de kern is gepasseerd, zwaait de regen aan de westkant naar het oosten door en wordt naar het noordoosten meegetrokken, uiteindelijk het land weer uit.

Grote regenhoeveelheden

De totale hoeveelheden liegen er niet om. In de natste strook van Zeeland, via Utrecht en Flevoland naar Friesland en Groningen kan in 24 uur 70 tot 80 millimeter vallen, ongeveer een maandhoeveelheid. In het oosten en noordwesten is dat tussen 50 en 60 millimeter.

Het gebeurt niet vaak dat er nog zoveel van een orkaan over is, op het moment dat hij Nederland passeert. Hoewel Kirk op het moment van zijn passage een gewoon lagedrukgebied is, is zijn circulatie onderweg nooit doorbroken en altijd in tact gebleven. De combinatie van de verwachte vele regen en toch ook de vele wind maakt de passage ervan dan ook bijzonder.

Veel regen en zware windstoten

Overigens zien we nu in de meeste modelberekeningen dat voor ex-Kirk een koers over land wordt berekend. Voor de wind rond het systeem is dat niet ongunstig. Die pakt daardoor in het algemeen toch iets minder heftig uit, al kunnen de windstoten nog wel uithalen, ook boven land. Wel lijkt het noordwesten van Europa, door het verleggen van de baan van ex-Kirk juist meer in het werkterrein van de bijbehorende regen terecht te komen. Met de hoeveelheden, zoals die nu worden berekend, veroorzaakt ook die regen mogelijk nog overlast.

Behalve Kirk, die nu als een orkaan van de tweede categorie op de Oceaan ligt, is daar ook orkaan Leslie aanwezig. Zij trekt de komende tijd naar het noordwesten en neemt langzaam in activiteit af. Daar heeft het land voorlopig geen last van. Boven de Golf van Mexico is tropische storm Milton ontstaan. Die wordt de komende tijd snel actiever en trekt richting Florida. Daar wordt Milton in de nacht naar donderdag als een orkaan van de derde categorie verwacht. Florida krijgt er dit jaar enorm van langs daar waar het om de passage van orkanen gaat. Helene is er nog maar net weg en heeft in het gebied enorme schade veroorzaakt.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller