Extreem hoog water in Friesland door regen en wind
Reinout van den BornDe combinatie van harde zuidenwind, veroorzaakt door storm Bert die de afgelopen dagen langs de Britse eilanden noordwaarts trok, en hevige regenval heeft in delen van Friesland tot extreem hoge waterstanden geleid. Het waterschap pompt zich suf.
In verband met de hoge waterstanden, die volgens het Wetterskip Fryslân maar eens in de 25 jaar voorkomen, zijn alle gemalen aangezet, inclusief het Woudagemaal in Lemmer, het grootste stoomgemaal ter wereld.
Scheefstand in de Friese boezem
Een woordvoerder van het Friese waterschap vertelt Omrop Fryslân dat het water, vooral ten noorden van de lijn Drachten – Harlingen, bijna buiten de oevers treedt. Dat komt door de scheefstand in de Friese boezem, legt hij uit.
Het effect van de sterke zuidelijke wind van de laatste dagen was dat het water in Friesland van het zuiden naar het noorden werd geblazen. Daardoor kregen de noordelijke delen van de provincie met een extreem hoge waterstand te maken.
Alle pompcapaciteit wordt ingezet
Grote overlast is er tot nu niet geweest, maar alle pompcapaciteit wordt inmiddels wel ingezet om de waterstanden onder controle te houden. Daarom staat sinds vrijdag ook het Woudagemaal onder stoom. Het grootste stoomgemaal zal in elk geval tot en met morgen in werking zijn, mogelijk langer, zo zegt het Waterschap.
Voor morgen en deels ook donderdag, als een nieuwe depressie ons land passeert, wordt opnieuw veel regen verwacht. In Friesland kan er dan nog een keer tussen 20 en 25 millimeter bij komen. Verder neemt de wind morgenavond toe. In het Waddengebied is er dan kans op een noordwesterstorm. Door de hoge waterstanden, die dan in de Waddenzee mogelijk optreden, is het wellicht ook weer lastiger om het water naar zee weg te pompen.
Vanaf vrijdag enkele dagen droog
Voor de periode na donderdag ziet het er beter uit. Het weer in Nederland komt, in elk geval een tijdje, onder invloed van een hogedrukgebied en wordt het droog. Dan moet al het overtollige water toch kunnen worden weggepompt. Vanaf volgende week maandag wordt het langzaam weer wat wisselvalliger. Daarbij blijft het voorlopig ook relatief zacht.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller