Herfst begint, maar het zomerweer gaat door

Foto boven: Prachtige zonsopkomst in Heukelum - John Oomen

De meteorologische herfst mag zondag dan beginnen, in het weer in Nederland is het de komende tijd vooral de warmte die de klok lijkt te slaan.

Zo lastig als het in de eerste helft van de zomer was om de warmte onze kant op te krijgen, zo makkelijk lijkt dat nu te gaan. Het warme gebied is, zoals dat in veel zomers gaat, in de loop van de tijd zoveel groter geworden, dat we er ook hier in Nederland nauwelijks meer aan kunnen ontkomen. De warme augustusmaand was dan ook zo goed als onafwendbaar.

John Oomen Heukelum
Prachtige zonsopkomst in Heukelum - John Oomen

Groot deel Europa in de warmte

Als je in de kaartenset van het Europese weermodel de kaart opzet met de voor een hoogte van 1500 meter verwachte afwijking van de temperaturen, dan zie je dat het overgrote deel van Europa de komende tijd in de warmte zit. Tot in het hoge noorden aan toe dringen wolken met zeer warme lucht door. Er staan nauwelijks koele varianten tegenover.

De periode van 1 januari 2024 tot nu is inmiddels ook tot de warmste sinds het begin van de moderne meetreeks in ons land uitgegroeid. Niet eerder sinds 1901 stond de gemiddelde temperatuur in die periode zo hoog. Hij bedraagt 12,6 graden tegen 11,2 graden normaal. Daar zitten we dus bijna anderhalve graad boven. De voorsprong op het vorige jaar dat tot op dit moment het warmste was – het jaar 2007 – bedraagt een tiende van een graad.

Warme lucht keert terug

In deze situatie zal de komende tijd niet veel veranderen. Sterker nog, het lijkt erop dat 2024 alleen maar meer afstand van het jaar 2007 gaat nemen. De warme lucht komt namelijk weer terug. Het front, waarop vanochtend in het zuiden van het land nog een lokale bui kan vallen, trekt naar het noorden en verlaat vanavond het land via het noorden. Daar verdwijnen de wolken als laatste en komt de zon erdoor, zoals eerder op andere plaatsen vanuit het zuiden al gebeurt. De noordoostenwind wordt aan de westkust af en toe krachtig en de temperaturen lopen uiteen van 22 graden in het noorden tot 26 graden, in het zuiden van het land.

Heide Chris
De heide in Hilversum bloeit nog steeds prachtig - Chris Meewis

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en daalt het kwik tot tussen 14 graden in het noordoosten en 18 graden in het zuidoosten. Morgen lijkt dan een vrij zonnige dag te worden. Daarbij wordt het behoorlijk warm. In het noorden stijgen de temperaturen tot 25 of 26 graden, in het zuiden kan het op meerdere plaatsen 30 graden worden.

Maandag een storing met onweer

Maandag komt vanuit het zuidwesten een storing naderbij. Er vooruit laat eerst de zon zich nog zien, afgewisseld door velden met hoge sluierbewolking. Op veel plaatsen kunnen de temperaturen nog tot tussen 26 en 29 graden oplopen, in het oosten en zuidoosten is op een enkele plek opnieuw 30 graden mogelijk. In de tweede helft van de middag en in de avond komen vanuit het zuidwesten enkele fikse regen- en onweersbuien het land binnen.

Ook dinsdag trekt nog een gebied met buien over het land naar het noordoosten. Later op de dag breekt de zon vaker door. Er waait dan een matige zuidelijke tot zuidwestelijke en met temperaturen tussen 20 en 23 graden is het een stuk koeler dan voorgaande dagen.

Na woensdag opnieuw zomer

Woensdag trekt mogelijk een volgend gebied met buien vanuit het zuidoosten het land binnen. Die buien trekken in de nacht naar donderdag naar het noordwesten weg. Daarbij wordt het woensdag tussen 21 en 25 graden. De wind is dan alweer terug in de oosthoek.

En dat blijft zo in de dagen daarna. Het wordt volgens de hoofdberekening van het Europese model dan zonnig zomerweer met opnieuw erg hoge temperaturen. Als deze berekening letterlijk uitkomt, zouden de temperaturen zelfs meerdere dagen achtereen in de buurt van 30 graden kunnen uitkomen. En dat zou een bijzonder warme start van de herfst opleveren.

Nog geen uitgemaakte zaak

Overigens is het nog steeds wel zo dat deze uitkomst nog geen uitgemaakte zaak is. In de extra berekeningen op de achtergrond zitten voor later komende week ook koelere opties. Het zijn de details die straks uitmaken hoe hoog het kwik uitkomt. Er is echter van alles mogelijk.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller