Het valt tot nu toe mee met de neerslag in Nederland. Hoewel gisteren veel buien vielen, die soms met onweer en hagel gepaard gingen, bleven uitwassen uit. Op de natste plekken kwam tijdens de buien een millimeter of 30 omlaag, duidelijk minder dan de extreme neerslagsommen die sommige modelberekeningen voorzagen.
Toch was de angst niet helemaal onterecht. Met een bovenluchttemperatuur die op een hoogte van 5500 meter even tot dichtbij -30 graden daalde en een zeewatertemperatuur voor onze kust van ongeveer 20 graden, bouwde zich een verticaal temperatuurverschil van bijna 50 graden op. En dat zou meer dan voldoende voor zware buien moeten zijn. In die zin kunnen we dus met een gerust hart stellen dat het gisteren inderdaad is meegevallen. De grote regenbrenger was uiteindelijk het koufront van de avond en nacht ervoor. Niet de buien.
Nieuwe cluster met buien
Maar we hebben vandaag nog. Ook nu zijn de verticale temperatuurverschillen groot. De hele nacht al zijn in de kustgebieden buien gevallen die regionaal toch alweer 10 tot 15 millimeter aan de neerslagtotalen hebben toegevoegd. Een nieuwe cluster met buien trok vanochtend het noorden en noordwesten van het land binnen. Nu maar eens kijken wat er met die buien gaat gebeuren. Kansen op hagel en onweer zijn er opnieuw. Dat verandert niet.
Hoewel de buien ook het binnenland in komen, lijken ze daar meer uit te doven en daardoor minder actief te zijn. Hier komt de zon er vaker door. De noordwestelijke tot noordelijke wind is aan zee af en toe krachtig en vanavond mogelijk even hard en bij buien kunnen aan de kust nog steeds zware windstoten voorkomen. Ook in het binnenland steekt later een vlagerige wind op. Na een nacht, waarin het in Noordoost-Nederland plaatselijk tot 3 graden afkoelde (Eelde 3,1 graden – nog geen nachtvorst) wordt het vanmiddag rond 15 of 16 graden.
Vooral in de kustgebieden
Vanavond en de komende nacht vallen vooral in de kustgebieden nog enkele buien. In het binnenland wordt het op de meeste plaatsen droog. Doordat de wind wegvalt, kan in het oosten plaatselijk mist ontstaan. Daar dalen de temperaturen ook tot lokaal 2 graden. Voor de eerste keer in het nieuwe seizoen is er daarbij een kleine kans op nachtvorst.
Morgen trekt vanuit het noordwesten een lijn met wat verhoogde buiigheid over het land naar het zuidoosten. Ervoor en erachter is het vaak droog en komt de zon er mooi door. Er waait een vlagerige noordelijke wind die aan zee vrij krachtig of krachtig is en de temperaturen lopen in de middag op tot tussen 16 en lokaal 18 graden. In de zon is het dan alweer behoorlijk aangenaam. Morgenavond en in de nacht naar vrijdag lijken vanuit het noorden dan weer talrijke kleine buitjes het land in te komen, die behoorlijk ver zuidelijk kunnen reiken.
Nieuw hogedrukgebied
Vanaf zaterdag staat het weer bij ons enkele dagen onder invloed van een hogedrukgebied boven het noorden van Frankrijk. Zaterdag kunnen, na een opnieuw vrij koude nacht, in het noordoosten eerst nog enkele laatste buitjes vallen, later is het overal droog en wisselen stapelwolken en de zon elkaar af. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten en in de temperaturen verandert niet veel. Het wordt net als een dag eerder 16 tot 18 graden.
Ook zondag is een vrijwel droge dag met redelijk wat zon, maar ook hoge en middelbare bewolking. De zwakke tot matige wind draait dan naar westelijke richtingen en de temperaturen komen een graadje hoger uit dan zaterdag. Maandag zijn de wolken wat dikker en kan een enkel buitje vallen bij temperaturen die lokaal 20 graden aantikken.
Later volgende week nazomerweer
Vanaf dinsdag krijgt een hogedrukgebied ten noorden van Nederland invloed op het weer bij ons. Met een oostelijke tot noordoostelijke wind wordt dan niet alleen drogere, maar ook warmere lucht aangevoerd. De zon breekt weer door, de nachten zijn nog steeds koel, maar overdag kan het kwik weer tot ruim 20 graden oplopen. In de tweede helft van de week is 25 graden op een enkele plek in het binnenland zelfs niet uitgesloten. Heerlijk nazomerweer dus.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller