In de vochtige lucht die in Frankrijk zoveel regen bracht

Foto boven: Een nevelige start in Beusichem - Cynthia van Leusden

Om te begrijpen waarom het in het zuidoosten en midden van Frankrijk zo nat was, hoefde je vanochtend alleen maar even naar buiten te lopen. Het was erg vochtig buiten de deur, op diverse plaatsen kwam mist voor en in een strook van Midden-Brabant via Utrecht en delen van Gelderland, Flevoland, Overijssel, Friesland en Drenthe was het kwik nauwelijks beneden 15 graden gedaald. Het voelde er als in een broeikas aan.

Advertentie

De vochtige en van oorsprong warme lucht wordt al enkele dagen lang vanuit het zuiden van Europa naar het noorden geblazen. Het is dezelfde luchtsoort die in delen van Frankrijk tot extreme regenval heeft geleid. Er viel daar plaatselijk meer dan 840 millimeter.

Een nevelige start in Beusichem - Cynthia van Leusden
Een nevelige start in Beusichem - Cynthia van Leusden

Bijzondere effecten

De plotselinge overgang van het koudere weer dat we eerder deze maand hadden naar het warme en vochtige weer van nu bracht nog wel bijzondere effecten teweeg. Zo waren de wegen gisteren op veel plaatsen, vooral in de schaduw, vochtig of zelfs nat, zonder dat het regende. Dit kwam doordat het wegdek relatief koel was, koeler dan het dauwpunt van de lucht erboven. De waterdamp in de lucht condenseert dan op het wegdek en maakt het nat. Het is hetzelfde als condens op een koud raam, of in de zomer op een koud glas bier.

Ook in stallen werd dat effect gemerkt. Vooral aan de binnenkant van de daken en op zware objecten, zoals betonnen delen of trekkers, zette zich condens af. De daken werden soms zo nat dat ze begonnen te druppen. Er vielen dan binnen druppels van het dak omlaag. Er zat in al die objecten nog wat kou, die de condensatie van de waterdamp veroorzaakte.

Er was ook mist

Ook ontstond de afgelopen nacht mist, terwijl het ondertussen bewolkt was en er soms regen en motregen viel. Een kleine daling van de temperatuur was al voldoende om de mist te laten ontstaan. Normaal gebeurt dit vooral als het opgeklaard is, omdat de temperaturen dan makkelijker dalen. Maar de afgelopen nacht lukte dat ook al zonder opklaringen.

Vandaag en morgen bevinden we ons nog steeds in die vochtige en warme lucht. In het westen komen vandaag de dikste wolken voor en kan het eerst nog een beetje regenen. In het oosten zijn er al opklaringen en daar laat vandaag de zon zich het meeste zien. Verder is het door de hoge luchtvochtigheid nog wel wat nevelig. Er is maar weinig wind en het wordt op veel plaatsen 20 of 21 graden. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur een tikkeltje achter.

Regengebied, afgesplitst van ex-Leslie

Vanavond en de komende nacht komt vanuit het zuiden een regengebied naar het noorden. Het heeft zich van de restanten van Leslie boven Frankrijk afgesplitst en wordt gevoed door het vocht in de atmosfeer dat ook in onze omgeving aanwezig is. Vooral de oostelijke helft van het land lijkt in meer- of mindere mate met de regen te maken te krijgen.

Die regen begint vanavond vanaf een uur of 9 in Limburg en breidt zich vervolgens naar het noorden uit. De westelijke grens komt op de lijn Eindhoven, Ede en Leeuwarden te liggen. Ten westen van die lijn blijft het droog, maar is het wel bewolkt. Verder kan in het noorden op diverse plaatsen mist ontstaan. In de rest van het land is het nevelig. De temperaturen dalen tot 14 of 15 graden en zijn daarmee opnieuw erg hoog voor de tijd van het jaar.

Morgen in het oosten af en toe regen

Morgen valt vooral in het oosten af en toe regen. In de loop van de middag en in de avond verlaat die regen via het noordoosten het land. In het westen komen wolkenvelden voor, maar laat naarmate de dag vordert de zon zich vaker zien. Er steekt een matige zuidelijke wind op die in de avond aan zee even tot vrij krachtig of krachtig kan aantrekken en de temperaturen komen op 14 tot 17 graden uit. Daarmee is het nog steeds zacht, maar minder warm dan vandaag.

Zondag schijnt eerst de zon af en toe, maar is al wel veel hoge bewolking aanwezig. Later op de dag worden die wolken dikker en in de tweede helft van de middag kan in het noordwesten een klein beetje regen vallen. Der zuidwestelijke wind neemt dan flink toe en wordt later in de middag en avond aan zee af en toe hard en het wordt tussen 15 en 18 graden.

Maandag en dinsdag regen

Maandag en dinsdag vormt zich in een front boven Nederland een apart lagedrukgebied dat dinsdag dicht langs of over onze omgeving naar het noordoosten trekt. Op nadering van die storing begint het in de loop van maandag op steeds meer plaatsen te regenen. Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, trekt die regen pas in de loop van dinsdag naar het noordoosten weg. Maandag wordt het daarbij 15 tot 18 graden, dinsdag is het een graadje koeler.

Na dinsdag komen we enkele dagen onder de invloed van een hogedrukgebied terecht. De zon komt er dan beter door, het blijft meerdere dagen droog en de temperaturen blijven met waarden tussen 15 en 18 graden hoog voor de tijd van het jaar. De nachten worden wel een fractie kouder. Tegen het einde van de week komen nieuwe lagedrukgebieden van de Oceaan dichterbij.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller