Krijgen we woensdag storm?
Reinout van den BornNa een voor november bizar zachte nacht, dringt vanmiddag koelere lucht binnen. Morgen vallen een paar buien. Woensdag wordt een spannende dag. Een klein lagedrukgebied met de kenmerken van een Kanaalrat brengt dan mogelijk storm.
We bevinden ons nu nog onder de invloed van lagedrukgebied Bert. Het lag vannacht ten westen van Schotland en trekt van daar verder naar het noordoosten. Het zorgde gisteren en de afgelopen boven Nederland voor een zeer sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind die in hoog tempo warme, helemaal uit Marokko afkomstige lucht, naar onze omgeving blies.
Bizar warme nacht
De temperaturen waren er dan ook naar. Werd het gisteren in het Limburgse Ell nog 19,1 graden, de afgelopen nacht koelde het nauwelijks af. Het is vandaag dan ook zeker dat de maximumtemperatuur van de dag in de nacht al zal zijn bereikt. Den Helder en IJmuiden (!) zijn daarbij de toppers. Het was er de afgelopen nacht op enig moment 17,5 graden. Dat zijn temperaturen die in een warme zomernacht niet zouden misstaan.
Vandaag wordt de warme lucht vanuit het westen verdrongen. Dat gaat met bewolking en een tijdje regen gepaard. Middenin het regengebied zit waarschijnlijk een smalle buienlijn. Dat is de plek waar de twee luchtsoorten van elkaar gescheiden worden. De wind draait dan naar zuidwest en de temperaturen vallen terug tot ongeveer 9 of 10 graden.
Weer wat koudere nacht
Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen. In het zuidoosten kan nog een enkel buitje vallen. Daarbij waait er een matige, aan zee krachtige zuidwestelijke wind en wordt het niet kouder dan tussen 6 en 10 graden, al is dat wel minder extreem dan eerst.
Morgen trekt een verbrokkelde storing van noordwest naar zuidoost over het land. Er vooruit is in de ochtend op veel plaatsen de zon te zien, erachter lukt dat in de middag alleen nog in het noordwesten. Verder kan tijdens de passage ervan een enkele bui vallen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht. De zuidwestelijke wind is aan zee en later alleen op de Wadden nog af en toe krachtig, maar neemt geleidelijk wel af. En het wordt bij dit alles in de middag 9 of 10 graden en daarmee een stuk kouder dan vandaag.
Woensdag klein, venijnig lagedrukgebied
En dan komt de woensdag. Er doet zich een interessante situatie voor. Terwijl Bert boven Scandinavië min of meer oplost en zich boven de Britse eilanden een nieuw hogedrukgebied begint te vormen, splitst zich van een frontensysteem boven de Golf van Biskaje een apart lagedrukgebied af, dat vervolgens via het Kanaal naar het noordoosten trekt en woensdagavond boven Nederland terechtkomt. Vooral aan de west- en zuidzijde van dit lagedrukgebied ontwikkelt zich mogelijk een klein, maar zeer venijnig windveld.
Omdat het lagedrukgebiedje klein is, via het Kanaal naar ons toetrekt en in zijn koers en ontwikkeling redelijk onvoorspelbaar, kunnen we in dit geval van een Kanaalrat spreken. Het zijn systemen die je, zo weten we vanuit het verleden, goed in de gaten moet houden, en die je op het laatste moment nog steeds kunnen verrassen. Er zijn daar meerdere voorbeelden van.
Precieze koers lagedrukgebied erg belangrijk
Doordat het windveld aan de achterzijde en de zuidzijde van de kern het beste tot ontwikkeling komt, is de precieze koers van het systeem belangrijk. Hoe meer de kern over Nederland trekt, hoe groter de kans dat we ook met het sterkste deel van het windveld te maken krijgen. En daar zie je dan ook de verschillen tussen de verschillende modellen ontstaan. In het kamp van de berekeningen die de kern langs onze kust naar het noordoosten laten trekken, blijft de zwaarste wind vooralsnog op zee. Komt de kern wat oostelijker uit, dan krijgt een steeds groter deel van het land er daadwerkelijk mee te maken. We moeten het blijven volgen.
Behalve de wind en dus de mogelijke storm (waarvan de precieze kracht nu nog niet is aan te geven) regent het ook een tijde. En regionaal kan daarbij flink wat vallen. Verder komt zachtere lucht mee die een deel van het land verovert, maar het noorden mogelijk niet. Achter de kern om stroom die koudere lucht later dan weer naar het zuiden terug.
Na woensdag kouder
Na woensdag komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied, dat met zijn kern van de Britse eilanden naar Centraal-Europa trekt. Het levert ons een paar dagen met een wind uit richtingen tussen zuid en oost op. Het wordt dan niet alleen kouder, ook komt de zon er weer vaker door. Tegelijkertijd ligt het risico van laaghangende bewolking op de loer. In de nachten kan het een paar graden vriezen, overdag wordt het een graad of 5. Maar dan moet niet de laaghangende bewolking de overhand krijgen, want dan blijft het wat kouder.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller