Morgen storm in Nederland: hier is het spoorboekje
Reinout van den BornEr dreigt morgen storm in Nederland. Verantwoordelijk ervoor is een klein lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten en later westen komt opzetten en daarbij snel ontwikkelt. Nog steeds verschillen de modelberekeningen over de precieze kracht en plek van de storm. In dit verhaal zullen we de laatste stand van zaken zoveel mogelijk laten zien.
Leek het er in eerdere berekeningen nog op dat we met een echte kanaalrat van doen zouden hebben, volgens de nieuwste uitdraaien van de weermodellen kiest het zich ontwikkelende lagedrukgebied een wat westelijkere koers. Hierdoor komt het systeem niet meer via het Kanaal, maar over Engeland op ons af. Zodra het de Engelse oostkust verlaat en boven de Noordzee terechtkomt, bereikt het zijn grootste activiteit. Dan ontstaat rond kern een klein stormveld dat op Nederland afkomt. We zetten de verschillende berekeningen op een rij.
ECMWF
Het Europese model laat de kern van het lagedrukgebied over de zuidoostpunt van Engeland naar het Noordzeegebied trekken. De kern beweegt morgen tussen 16 en 22 uur over de noordelijke provincies en de Wadden naar het oosten. Daarbij komt het aan de westkust tot een noordwestenwind, kracht 8 tot 9 en in het Waddengebied in de avond mogelijk kortdurend tot een windkracht 10, zware storm. Aan de westkust kunnen daarbij windvlagen tot tussen 80 en 100 kilometer per uur optreden, aan de noordkust mogelijk tot 120 kilometer per uur.
GFS
Het Amerikaanse model heeft de kern van het lagedrukgebiedje in zijn berekening iets westelijker dan het Europese model. Daardoor passeert de kern tussen 16 en 22 uur over de Waddeneilanden. Aan de Hollandse kusten komt het daarbij tot een windkracht 8 tot 9 uit het noordwesten, in het Waddengebied komt het tot een windkracht 10, een zware storm, eveneens in de avond. De windstoten zullen vergelijkbaar zijn met die van het ECMWF.
UKMO
Het Engelse model laat het lagedrukgebied een nog wat noordelijkere koers volgen, waardoor de kern boven de Noordzee, ten noorden van de Wadden uitkomt. Ook is het systeem hierdoor 1 tot 2 uur later. Aan de Noord-Hollandse en Waddenkust komt de noordwestenwind niet eens aan een windkracht 9 toe. De windstoten halen maximaal 100 kilometer per uur.
ICON
Het Duitse model laat het lagedrukgebied via de zuidoostpunt van Engeland op ons afkomen. De kern trekt tussen 16 en 22 uur over het noorden van het land. De noordelijke tot noordwestelijke wind haalt aan de Hollandse kusten en in het Waddengebied net aan een windkracht 9, storm dus, met windstoten tot 100 kilometer per uur. olH
ARPEGE
In de berekeningen van het Franse ARPEGE-model loopt de kern van het lagedrukgebied een weer wat noordelijkere koers, net ten noorden van de Wadden langs naar het oosten, en dat een uur of 3 later dan in de meeste andere modelberekeningen. Aan de west- en noordwestkust wordt een windkracht 9 verwacht, uit west tot noordwest. In het Waddengebied komt een windkracht 8 en misschien nog 9 uit de bus, uit noordwest. De windstoten bereiken op de noordwestkust maximaal 110 kilometer per uur, in het Waddengebied 100 .
AROME
Het eveneens Franse AROME komt ook met een relatief westelijke en noordelijke koers van de kern van het lagedrukgebied. Daardoor duurt het langer voordat het lagedrukgebied bij Nederland is. De kern wordt morgen om 19 uur nog niet eens bij de Nederlandse kust verwacht. Aan de Hollandse kusten en in het westelijke Waddengebied wordt dan een windkracht 8 tot 9 uit het zuidwesten berekend, met windvlagen tot 100 kilometer per uur. Het zwaarste windveld, met een zware tot mogelijk zeer zware storm en windvlagen tot meer dan 140 kilometer uur ligt dan veel verder weg op de Noordzee, aan de achterzijde van de depressiekern.
HARMONIE
Ook het fijnmazige HARMONIE-model van het KNMI is een stuk later met het moment waarop de kern van het lagedrukgebied de Nederlandse kust bereikt. Dat gebeurt pas rond 20 uur ’s avonds. Op dat moment wordt aan de westkust en op het IJsselmeer een stormachtige wind tot storm uit het zuidwesten verwacht. Die storm kan wel lange tijd aanhouden, waarbij de wind geleidelijk noordwestelijk wordt. Pas in de nacht trekt het windveld naar het Waddengebied om dan geleidelijk aan in kracht af te nemen. De windstoten komen daarbij aan de westkust tot ongeveer 110 kilometer per uur. In het Waddengebied zijn ze alweer een stuk minder.
Overzicht
Alles overziend, zijn er in de berekeningen dus twee kampen. Het vroege kamp laat de storm tussen 16 en 22 uur passeren. In dat geval komt er aan de Hollandse kusten en op de Wadden een noordwesterstorm uit de bus en is er tegen het einde op de Wadden kans op een kortdurende zware storm, met daar dan windvlagen tot 120 kilometer per uur.
In het late kamp passeert de storm 3 tot 4 uur later en pakt wat minder zwaar uit. Ook bestaat de kans dat de sterkste winden in dat geval vanuit het zuidwesten, in plaats vanuit het noordwesten waaien. Het lagedrukgebied volgt dan een westelijkere en noordelijkere koers.
Binnenland
In het binnenland doen vooral het midden en noorden ook mee. Boven land komt een windkracht 5 tot 6, in delen van het noorden en noordwesten mogelijk enige tijd windkracht 7 te staan. Ook in het binnenland komen zware windstoten voor, met in het westen en noorden snelheden tot 85 kilometer per uur, in het midden en oosten 75 kilometer per uur. In het zuidoosten zijn er windvlagen tot 70 kilometer per uur, in de Limburgse heuvels iets hoger. Op het IJsselmeer en het Markermeer is er natuurlijk weer duidelijk meer wind.
Verder regent het bij dit alles in de ochtend en is de neerslag in de middag meer buiig van karakter. In de avond en nacht ligt de om de kern van het lagedrukgebied heen gedraaide regenzone ook over het land. Regionaal kan tussen 10 en 20 millimeter vallen. De temperaturen stijgen in de ochtend eerst tot 10 of 11 graden, maar geven later weer wat terrein prijs.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller