Na de storm opnieuw rustiger en kouder in Nederland
Reinout van den BornHet weer in Nederland wordt na de storm van vanavond weer rustiger. Hogedrukgebieden komen opnieuw in onze buurt, storingen blijven een tijdje op afstand en de temperaturen gaan wat omlaag. In de nachten kan het tot lichte vorst en plaatselijk mist komen.
De tweede helft van november is tot nu toe erg wisselvallig verlopen. Na de eerste twee min of meer droge weken van de maand, gingen de hemelsluizen open en inmiddels staan grote delen van het noorden, westen en zuiden van het land alweer op neerslaghoeveelheden van tussen 80 en 110 millimeter. En er komt nog bij. In het midden en oosten is wat minder gevallen. Daar is tot nu toe tussen 50 en 85 millimeter in de regenmeters terechtgekomen.
Lagedrukgebied Connall
Vandaag valt er nog het nodige bij en dat heeft met de passage van lagedrukgebied Connall te maken. Die regen trekt in de ochtend naar het noorden. In de middag komen er vanuit het westen buien achteraan. Op de natste plaatsen, in vooral het noorden van het land, kan er nog tussen 15 en 25 millimeter vallen. Verder is de storm van vanavond natuurlijk een belangrijk thema. Daaraan besteden in een apart verhaal op deze site uitgebreid aandacht.
Morgen is de storm voorbij en wordt het opnieuw rustiger. Vooral in de ochtend trekken nog een paar buien over het land, afgewisseld door nu en dan zon. In de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog. De noordwestelijke wind, die vooral in het Waddengebied eerst nog af en toe krachtig is, neemt daarbij geleidelijk verder af. Verder komen de temperaturen in de middag tussen 8 en 10 graden. Dat is ongeveer normaal voor deze tijd van het jaar.
In het weekend een hogedrukgebied
Vrijdag, zaterdag en zondag ligt Nederland aan de westflank van een hogedrukgebied, waarvan het centrum langzaam naar het oosten van Europa trekt. Doordat er vrijdag weinig wind is, kan in de nacht op veel plaatsen mist ontstaan.
Overdag kan die mist lange tijd blijven hangen en in een deel van het land in laaghangende bewolking overgaan. De grootste kans op zon is er dan in het zuiden van het land. In de nacht kan het kwik tot rond of iets beneden het vriespunt dalen, overdag komen de temperaturen tussen 4 en 7 graden uit, afhankelijk van mist en wolken.
Waterkoude dagen
Zaterdag en zondag zijn twee waterkoude dagen. Doordat de zuidelijke wind weer wat aantrekt, nemen de mistkansen af en lijkt de laaghangende bewolking te verdwijnen. Daardoor is er beide dagen ruimte voor de zon, zo lijkt het nu. In de nachten kan het tijdens die opklaringen nog steeds licht vriezen, overdag worden temperaturen rond 5 graden verwacht. In combinatie met de toch wel voelbare zuidelijke wind, is het buiten de deur beide dagen waterkoud.
Na het weekend, als het hogedrukgebied boven het oosten van Europa verder naar Rusland wegtrekt, komen nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Oceaan in onze buurt. Het lijkt dan opnieuw wisselvalliger te worden en de temperaturen gaan weer iets omhoog. Toch lijken er op de achtergrond in de berekeningen ook nog wel opties te zitten waarin nieuwe hogedrukgebieden een rol spelen. In die zin is de verwachting voor de komende week niet zeker.
Even rust
Waar het dus wel naar uitziet, is dat we de komende dagen even rust krijgen als het om regen en wind gaat. En dat is vooral goed nieuws voor die gebieden in het noorden van het land die op dit moment grote moeite hebben om al het overtollige regenwater weg te pompen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller