Nieuwste update ex-Kirk: windveld net buiten Nederland

Foto boven: De koers van Kirk, volgens het National Hurricane Center. Het Europese rekenmodel laat de kern uiteindelijk boven Zuid-Limburg uitkomen - National Hurricane Center

De nieuwste ronde van berekeningen met betrekking tot de koers van ex-orkaan Kirk voor de komende dagen leggen de kern van de voormalige orkaan op woensdag en donderdag een fractie verder naar het oosten, vergeleken met de berekeningen van gisteren. Het sterkste windveld blijft daarmee grotendeels buiten Nederland. Wel krijgen we met het intense regengebied aan de westzijde van het systeem te maken.

De kern van de voormalige orkaan wordt nu woensdagavond en in de nacht naar donderdag boven Zuid-Limburg verwacht. De sterkste wind bevindt zich aan de oost- en zuidzijde. Een schampertje van dat windveld zou het zuiden van Limburg nog kunnen meepakken, maar laat de rest van het land ongemoeid. Wel trekt de regen van ex-Kirk over ons land.

Kirk nieuw
De koers van Kirk, volgens het National Hurricane Center. Het Europese rekenmodel laat de kern uiteindelijk boven Zuid-Limburg uitkomen - National Hurricane Center

Veel regen

Die regenval zet woensdag rond het middaguur in het zuiden van het land al in en breidt zich gestaag verder naar het noorden uit. De strook met meest intensieve regenval komt mogelijk van Midden-Brabant via Gelderland naar delen van Overijssel en Drenthe te liggen. In die strook kan in de periode tot donderdagochtend 9 uur tussen 50 en 70 millimeter vallen. Hierin zie je de geschiedenis van de depressie als ex-orkaan nog goed terug. Het systeem heeft nog altijd een behoorlijke hoeveelheid water bij zich, ook al is het een gewoon lagedrukgebied.

Voor wat de wind betreft, moeten we donderdag overdag aan zee (aan de achterkant van de wegtrekkende kern van ex-Kirk) op een windkracht 7 vanuit het noordwesten rekenen, met aan de kust mogelijk zware windstoten. Verder trekt in eerste instantie een aantal forse buien over het land naar het zuidoosten. Later in de middag wordt het geleidelijk beter.

Andere gebieden wel veel wind

Gebieden die wel met het windveld van ex-Kirk te maken krijgen, liggen in Noordwest-Spanje (waar een zware storm wordt verwacht), de zuidelijke en zuidoostelijke helft van Frankrijk (inclusief Pyreneeën en Oceaankust), het Alpengebied en grote delen van Duitsland. In die gebieden zijn het vooral ook de zware windstoten die opvallen. Aan de noordwestzijde van de kern is het vooral de vele regen die regionaal overlast kan opleveren.

Kirk ligt nu nog als een orkaan van de eerste categorie boven de Oceaan. De transitie van de orkaan van een tropisch systeem naar een ‘gewone’ depressie is in volle gang. De eerste vormen van fronten in de buurt van Kirk worden zichtbaar. Verder begint de kern van Kirk steeds sneller naar het oosten te bewegen, op weg naar Europa. Daarbij neemt de kracht van het windveld nog een beetje af, om – als de depressie op stoom is – niet veel meer te veranderen. En dan begint ex-Kirk aan zijn pad dat het systeem in Europa vooral dus boven land brengt.

Het blijft een opvallende gebeurtenis

Hoewel we in Nederland voor wat de wind betreft de dans dus grotendeels lijken te ontspringen, is de passage van de regen die bij het systeem hoort ook best een opvallende gebeurtenis. Het gebeurt niet zo heel vaak dat een oude orkaan in Nederland zoveel regenwater loslaat als nu in de modelberekeningen wordt verwacht. En zoals gisteren ook al aangegeven: het systeem heeft zijn circulatie op weg naar Europa nooit verloren, is op tijd van gedaante verwisseld en dendert zo verder als een flinke stormdepressie Europa in. Dat gebeurt niet elke week.

Voor wat de berekeningen van de andere computermodellen betreft, zijn er nog verschillen met die van het Europese model, die we in dit verhaal hebben gevolgd omdat ze het meest consistent zijn ten opzichte van die van gisteren. Zowel het Amerikaanse GFS als het Duitse Icon laten de kern nog net iets verder ten zuidoosten van Nederland passeren. In beide gevallen krijgen het westen en noordwesten dan minder regen. Verder zijn de verschillen klein.

Nieuwe berekeningen blijven volgen

Toch is het zaak de berekeningen ook vanaf nu nog in de gaten te blijven houden. Kleine verschillen in de koers zijn nog altijd mogelijk. En mocht ex-Kirk toch nog iets verder westelijk uitkomen, dan zou (een deel van) het windveld ook voor ons weer van belang kunnen worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller