Noodweer Centraal-Europa bijna voorbij, Boris gaat door

Foto boven: Lagedrukgebied Boris kan het komende weekend een einde maken aan de nazomer in Nederland. Tot die tijd is het prachtig - John Oomen

De regen, die in Centraal-Europa op uitgebreide schaal tot overstromingen heeft geleid, is over zijn hoogtepunt heen. Maar van het lagedrukgebied – Boris – in de hogere delen van de atmosfeer dat alle regen heeft veroorzaakt, zijn we nog lang niet af.

Advertentie

De regenbrenger, al een tijdje geleden Boris genoemd, komt vandaag boven het centrale deel van de Middellandse Zee terecht. De bijbehorende bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer, treffen we boven Kroatië aan. Na eerst een tijdje boven Italië te blijven liggen, gaat Boris later deze week aan de wandel om op vrijdag boven Frankrijk uit te komen. De omvang van het systeem wordt daarbij alleen maar groter. De koude bovenlucht blijft daarbij met de warme Middellandse Zee interacteren. Boven het warme zeewater vormen zich steeds buien.

Lagedrukgebied Boris kan het komende weekend een einde maken aan de nazomer in Nederland. Tot die tijd is het prachtig - John Oomen
Lagedrukgebied Boris kan het komende weekend een einde maken aan de nazomer in Nederland. Tot die tijd is het prachtig - John Oomen

Spanje krijgt buien

Die buien vallen niet alleen in de omgeving van Italië. In de periferie van de koudeput komt een deel ervan vanaf morgen ook boven Spanje terecht. Gaat het daarbij eerst alleen om enkele buien in het oosten van Spanje, woensdag breiden ze zich verder uit en donderdag krijgen het grootste deel van Spanje en ook regio’s in Portugal ermee te maken. De buiigheid wordt aangewakkerd door een lagedrukgebied voor de Portugese kust, dat eerder vanuit Marokko naar het noorden is gekomen. Het kunnen flinke buien zijn, met onweer en veel regen.

De meeste regen op het Iberisch schiereiland wordt tot en met vrijdag in het oosten verwacht, plaatselijk meer dan 50 millimeter (al kan dat in buien lokaal nog best meer zijn). In het weekend lijkt het zwaartepunt van de buien zich meer naar het noorden te verplaatsen.

Bij Italië houden de zware buien aan

In en rond Italië wordt de meeste regen boven het warme zeewater van de Adriatische Zee verwacht, plaatselijk tegen 200 millimeter. Een smalle kuststrook kan daarvan ook iets meepakken, maar de meeste buien lijken toch op zee te vallen. Aan de andere kant, in Slovenië en Kroatië is dat precies zo. Niet dat er landinwaarts geen buien voorkomen, maar de verwachte regenhoeveelheden daar zijn wel stukken minder groot, ook in Italië.

In delen van Italië kunnen ze overigens nog wel wat water gebruiken. Op de achtergrond de buien die de overlast veroorzaken - Jolanda Bakker
In delen van Italië kunnen ze overigens nog wel wat water gebruiken. Op de achtergrond de buien die de overlast veroorzaken - Jolanda Bakker

Wat verder opvalt, is de nog steeds flinke hoeveelheid regen die in het westen en noorden van Afrika wordt verwacht. In de Sahara kunnen ook buien vallen. Verder lijkt het erop dat er via het westen van Afrika nog altijd contact is tussen de gebieden waar de ITCZ, de zone met tropische onweersbuien ten noorden van de evenaar heerst en het weersverloop in Europa.

Boris beëindigt mogelijk onze nazomer

Terug naar de koudeput. Ook op de langere termijn lijkt Boris niet te willen verdwijnen. Na vanaf vrijdag een tijdje bij Noordwest-Frankrijk te hebben rondgetold, komt hij volgens de weerkaarten van begin volgende week weer in beweging om opnieuw richting Italië en Noord-Frankrijk koers te zetten. Doordat het bijbehorende lagedrukgebied aan de grond bij ons op zondag en maandag een bres slaat in het hogedrukgebied ten noorden van Nederland, slaat in Noordwest-Europa eerst het weer nog om. Van de fraaie nazomerperiode waarin vanaf morgen terechtkomen naar een veel wisselvalliger weerbeeld in de loop van volgende week.

Een laatste bijzonderheid op de weerkaarten is dat we ook Gordon, die tegen die tijd weer tot op zijn minst een tropische storm moet zijn uitgegroeid, zien verschijnen. De cycloon komt vanaf de Oceaan via de Azoren op Europa af en gaat nog min of meer intact op Ierland af. Dat wordt, als het zo uitkomt, ook een interessant fenomeen om te gaan volgen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller